Uzayda fırtına koptu

Amerikan uydusu SDO, Güneş'in etrafında Dünya büyüklüğünde, yüz binlerce kilometre hızla yayılan dev kasırgayı görüntüledi.

Haberin Öne Çıkanları

3 yıl daha çalışacak

480 bin km hızda

24'üncü döngüde

amerikan havacılık ve uzay dairesi'ne (nasa) ait solar dynamics observatory'nin (sdo)  görevinin ikinci yıldönümü anısına güneş fırtınasının görüntülerini, yayımladı.

sdo tarafından bu ay başında 30 saat süreyle yapılan gözlem sırasında çekilen fotoğraflarda, kasırganın saatte yaklaşık 480 bin km hızla uzaya doğru yöneldiği görülüyor.

dünya'da hortumlara çok benzeyen ve bilim adamlarınca ‘güneşten yayılan gaz bulutu’ olarak tanımlanan kasırga, dünya'daki atmosfer basıncına bağlı oluşan kasırgaların tersine, güneş'in manyetik alanlarındaki değişim hareketlerinden kaynaklanıyor.

yine de bundan fazlası konusunda bilgi sahibi olmadıklarını belirten bilim adamları, kasırganın ısısının 8 bin santigrat derece civarında olduğunu kaydediyor.

11 şubat 2010 tarihinde fırlatılan sdo güneş’i üç yıl daha inceleyecek.

güneş’te yaşanan 11 yıllık döngülerin sonucunda, yıldızın üzerindeki kara lekelerin büyüklüğünde ve sayısında değişim yaşanıyor.

şu an 24’üncü döngü içinde olan güneş, faaliyetinin en üst düzeye çıkması beklenen 2013’te 25’inci döngüye girecek.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;