Venüs'te 'soğuk' keşif
ESA'nın uzay aracı, Güneş Sistemi'nin en sıcak gezegeninde -175 derecelik hava katmanı buldu.
Haberin Öne Çıkanları
Sürpriz keşif
En sıcak Venüs
Tersine dönüyor

avrupa uzay ajansı'nın (esa) gezegenler üzerinde araştırma yapan uydusu venüs express, venüs'ün güney kutbunda gündüzle gece arasındaki geçiş sürecinin fotoğrafını çekerken ilginç bir keşfe imza attı.
new scientist dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, ortalama 464 derece sıcaklığa sahip venüs'ün atmosferinde bir soğuk hava tabakası bulundu.
kızgın gezegenin atmosferinde bir soğuk hava tabakasını sakladığını ortaya çıkaran bilim adamları, gezegenin yüzeyinden 125 kilometre yukarıda hava sıcaklığının -175 dereceye ulaştığını, tabakada karbondioksitten oluşan kuru buz parçaları bulunabileceğine işaret etti.
esa'nın venüs express projesinde çalışan bilim adamı hakan svedhem, venüs'teki soğuk tabaka ile ilk kez karşılaştıklarını, dünya'da ya da mars'ta buna benzer bir durumun olmadığını söyledi.
'şaşırtıcı bir durum'
buz parçalarının venüs atmosferinde parlak alanlar oluşmasını sağladığını svedham, güneş'e dünya'dan daha yakın olan venüs'te bu tür bir soğuk tabakanın bulunmasının şaşırtıcı olduğunu belirtti.
svedham, soğuk tabakanın etkilerinin anlaşılması için daha fazla araştırma yapılması gerektiğini vurguladı.
güneş sistemi'nin ikinci gezegeni venüs'ün sera gazı etkisi nedeniyle güneş'e daha uzak olmasına karşın ilk gezegen merkür'den daha sıcak olduğunu ifade eden svedham, gizemli venüs gezegeninin atmosfer bileşiminin yüzde 96,5 oranında karbondioksit içerdiğini sözlerine ekledi.
kaynak: ajanslar
Yorumlar