Venüs'ün tarihi geçişi
Çoban Yıldızı yaklaşık altı saat süreyle Güneş ile Dünya'nın arasında kalacak. Nadir rastlanan hareketin tekrarı 105 yıl sonra yaşanacak.
Haberin Öne Çıkanları
TSİ 01:09'da başlayacak
Çıplak gözle görülmeyecek
Tekrarı 105 yıl sonra

venüs 5 ve 6 haziran tarihlerinde güneş ve dünya’nın arasından geçiyor. bir sonraki benzer geçiş 10-11 aralık 2117 tarihinde yaşanacak.
geçiş sırasında venüs’ün gölgesi küçük siyah bir daire şeklinde güneş’in üzerine düşecek.
tsi ile 6 haziran'da 01:09’da başlayacak hareket toplam altı saat 40 dakika sürecek.özel filtreli teleskopla sayesinde geçiş dünyanın yedi kıtasında birden izlenebilecek.
türkiye ucundan yakalayacak
6 haziran sabahı güneş türkiye'de doğduğunda geçişin yarısından biraz fazlası bitmiş olacak.
tsi 04:30-07:50 saatleri arasında izlenebilecek geçiş esnasında güneş ufka yakın bulunacağı için gözlem yapmak kolaylaşacak. güneş'i erken görebilmek için gözlem yeri olarak doğu ufkunun açık görüldüğü bir yeri seçmek gerekecek.
venüs, saat 07:27'de güneş'in önünden çekilmeye başlayacak ve tahmini 07:45'te geçiş sona erecek.
venüs'ün güneş'in önünden çekilmeye başladığı saat 07:30 civarı güneş, kenarından biraz eksilmiş gibi görünecek. teleskoplu gözlemciler bu aşamayı daha iyi görebilecek.
kibyra'da şenlik var
burdur'un gölhisar ilçesindeki kibyra antik kenti stadyumu'nda, tübitak ulusal gözlemevi ve gölhisar kaymakamlığı'nın işbirliğiyle 'gökyüzü gözlem şenliği' düzenlenecek.
güneş 04:30-07:50 saatleri arasında kibyra antik kenti stadyumu'nda kurulan teleskoplarla izlenecek.
etkinlik kapsamında 'venüs geçişi ve önemi', 'güneş ve güneş lekelerinin yaşama etkileri' ile 'yediden yetmişe gök bilim' konulu seminerler de gerçekleştirilecek.
araştırmalara ışık tutacak
geçiş yalnızca nadir meydana geldiği ve oluşturduğu görsellik bakımından önem taşımıyor. geçiş sırasında dünya dışında yaşamları araştıran çalışmalar için de özel deneylerin yapılması planlandı.
geçiş sırasında astronomlar venüs’ün kalın atmosferinde ölçüm yapabilecek ve bu veriler dünya’nın çevresindeki diğer atmosferlerin ölçümünde kullanılabilecek.
venüs’ün atmosferi üzerinde yapılan çalışmalar aynı zamanda tam olarak aynı ebatlara sahip olan ve güneş’e olan yörünge uzaklıkları neredeyse bir olan dünya ve venüs’ün neden birbirinden bu kadar farklı gezegenler olduğu konusuna da ışık tutabilir.
venüs dünya’ya göre 100 kat daha kalın ve yoğun, çoğunluğu karbondioksit gazından oluşan bir atmosfere sahip. sera gazı etkisi yaratan karbondioksit, venüs’ün yüzeyinin ısınmasına ve sıcaklığın 482 santigrata kadar çıkmasına neden oluyor. venüs’ün iklimi üzerine araştırma yapan bilim adamları, dünya’nın atmosferinde yaşanan iklim değişiklikleri ile ilgili de ip ucu bulmayı hedefliyor.
internetten takip edilebilecek
venüs’ün tarihi hareketi teleskobun icadından bu yana sekizinci kez gözlemlenebiliyor.
geçişin izlenebileceği internet siteleri:
http://venustransit.nasa.gov/transitofvenus/
geçişi akıllı telefonlar için geliştirilen özel uygulamalar sayesinde cep telefonları üzerinden de takip edilebilir. uygulamaların indirilebileceği internet siteleri:
kaynak: ajanslar
Yorumlar