Yeni güreşin ilk büyük sınavı

Kuralları değişen ve Olimpiyatlara geri alınan güreşte dünyanın en iyi iyileri Macaristan'ın başkenti Budapeşte'de buluşuyor.

Konular: Diğer Sporlar
Budapeşte altıncı kez Dünya Güreş Şampiyonası'na ev sahipliği yapıyor. [AFP]
dünya güreş şampiyonası'nın ilk gününde serbest stil 55, 66 ve 96 kiloda mücadeleler yapılıyor. 
 
22 eylül'de sona erecek şampiyonaya türkiye altısı kadın toplam 20 güreşçiyle katılıyor. ilk gün mindere çıkacak isimler sezar akgül, yakup gör ve rıza yıldırım. 
 
türkiye, serbestte üçü 50'li yıllarda olmak üzere beş kez takım halinde şampiyonluğa ulaştı. grekoromen'deki başarılar ise çok daha taze. türk milli takımı 2006 ve 2009'da iki kez zafere ulaştı.
 
türkiye'nin şampiyona tarihinde toplam 146 madalya ile yedinci sırada. bunlardan 45'i altın. son olimpiyatlarda kazanılan beş madalyadan biri bu spor dalında gelmişti. 
 
tartışılan isim rıza kayaalp  
 
gözler yine grekoremonde ve özellikle rıza kayaalp'in üzerinde olacak. 
 
2011'in dünya şampiyonu kayaalp, geçtiğimiz yıl londra olimpiyatları'nda bronz madalyanın sahibi oldu. ama son aylarda gezi parkı protestoları sırasında attığı tweet ile gündemde.
 
"ermenilere bıraktınız meydanı... ermenistan halkı kutlama yapıyormuş. taksim’i işgal ettik, türkiye’ye rahatça hakaret edebiliyoruz diye. sizin yaptığınız eylemi s…. vatan hainleri” tweet'i sonrası güreşçi fila tarafından altı ay spordan men edilmişti.  
 
23 yaşındaki kayaalp önce mesajın kendisine ait olmadığını, ardından yanlış anlaşıldığını söyledi. türkiye güreş federasyonu başkanı hamza yerlikaya'nın da kişisel gayreti ve temaslarıyla cezası askıya alındı. fila, dünya şampiyonası'ndan sonra olayı yeniden değerlendirecek.
 
yeni kurallarla ilk büyük şampiyona
 
1904'te grekoromenle başlayan, 1951'de serbest stilin katılımıyla genişleyen organizasyon, güreşin yeniden olimpiyatlara dahil edilmesinden sonraki ilk dünya şampiyonası.
 
uluslararası olimpiyat komitesi (ioc) olimpiyatların temel sporları arasında yer almasına rağmen güreşi programdan çıkardı. gerekçeler arasında sporun 'sıkıcılığı', 'seyir zevki olmaması' ve 'ilgi çekmemesi' ön plana çıkarıldı.  
 
aralarında diplomatik ilişki bulunmayan iran ve abd'nin ortak tepkisi, eski şampiyonların madalyalarını iade etmesi, beş ay önce fila'nın başına geçen nenad laloviç'in basit ama etkili uygulamaları, ioc'nin geçmişi antik çağlara dayanan güreşi 2020 ve 2024 için yeniden programa almasını sağladı.    
 
güreşin, izlemesi zevkli ve kolay takip edilir bir spor haline gelip gelmediği, budapeşte'deki dünya şampiyonasında test edilecek. 
 
ikişer dakikalık üç seanstan oluşan maçlar üçer dakikadan iki seansa çevrildi, seans skorları yerine toplam puan uygulaması getirildi. pasif sporculara ceza puanı uygulaması da değişti: pasif güreşen önce uyarılacak, ihlali tekrar ederse oyuna devam edecek ama 30 saniye içinde puan alamazsa rakibine bir puan yazılacak.
 
laloviç, yeni kurallar sayesinde göze hitap eden, seyir zevki yüksek, heyecanlı, atak ve teknik güreşçiyi ödüllendiren bir spor olacağı inancında.  
 
fila'nın sırp başkanı yazın yapılan müsabakaların sonuçlarına bakıldığında eskiye oranla teknik puan sayısında yüzde 71 artış görüldüğünü söyledi. 
 
 
kaynak: al jazeera
 
 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;