Yunanistan oylamayı bekliyor
Hükümetin onayladığı tasarruf önlemlerinin parlamentoda oylanması öncesinde bir grup Atina'daki Akropolis'i işgal ederken, Başbakan Papadimos ulusa seslendi.
Haberin Öne Çıkanları
Kritik bekleyiş
Selanik'te eylem
'Çöküşün eşiğindeyiz'

yunanistan'da hükümetin avrupa birliği'nin (ab) baskısıyla onayladığı yeni kemer sıkma önlemlerinin ardından sendikaların başlattığı 48 saatlik grevle beraber protesto eylemleri hız kesmedi.
hem atina’da hem de selanik’te meydanlara toplanan yunanlılar pazar günü parlamentoda oylanacak olan tasarruf paketine tepkilerini dile getirdi.
parlamentodaki oylama öncesinde akşam saatlerinde kameralarının karşısına geçen, başbakan lucas papadimos ise yunan halkına seslenerek oylamanın önemini ve tasarruf paketinin neden kabul edilmesi gerektiğini anlattı.
kredi anlaşmasının ülkenin geleceğini belirleyeceğini belirten papadimos, çöküşten sadece bir adım uzakta olduklarını söyledi. kredinin alınamamasının ülkeyi feci bir maceraya sürükleyeceğini ifade eden papadimos, yaşam standartlarının çökeceğini, önünde ya da sonunda eurodan çıkarılacaklarını söyledi.
papadimos ayrıca paketin onaylanmaması halinde ülkeye yakıt ve ilaç ithal edemez hale geleceklerini söyleyerek yunan halkından destek istedi.
akrpolis'te işgal
sokaklarda toplananlar ise hem yunan hükümetini hem de ab yöneticileri protesto etti. yaklaşık 3 bin 500 kişinin katıldığı başkentteki gösterilerde, bir grup gösterici ülkenin sembolü tarihi akropolis'i işgal etti.
yunanistan komünist partisi'ne bağlı mücadeleci işçi cephesi pame üyesi göstericiler akropolis'in çevresindeki demir parmaklıkları aşarak, parthenona tapınağının önüne yunanca ve ingilizce “kahrolsun avrupa'nın monopol diktatörlüğü” yazılı iki büyük pano astılar.
akropolis’de yaklaşık iki saat süren eylemin ardından göstericiler olaysız dağılırken, eylem sırasında turistlere giriş izni verilmedi. cuma günkü gösterilerde de eylemciler polisle çatışmış, yaralananlar olmuştu.
avrupa komisyonu, avrupa merkez bankası (ecb) ve uluslararası para fonu’nun (imf)130 milyar dolarlık yeni yardım paketinin serbest bırakılması için şart koştuğu reformları yunanistan’daki kabinenin kabul etmesinin ardından, artık parlamentodaki oylamabekleniyor. oylamayı atina hükümeti kadar avrupalı liderler de yakından takip ediyor olacak. zira 2010 mayıs'ından bu yana ab, ve ecb’den yardım alan yunanistan'ın temerrüde düşmesinin euro bölgesi'nde ekonomik krizi tetiklemesinden ve bunun tüm dünyada mali sistemi sarsmasından korkuluyor.

liderlerden son uyarılar
tasarruf paketine karşı çıkan ve parlamentoda karşı oy kullanacaklarını açıklayan altı kabine üyesi cuma günü istifa etmişti. üçlü koalisyondaki pasok ve yeni demokrasi partilerinin kullanacağı ‘evet’ oyu paketin parlamentodan geçmesine yetecek.
kritik oylama öncesinde bu iki partinin liderleri yorgo papandreu ve andonis samaras da, milletvekillerini parti disiplinine uyarak ilgili yasayı onaylamaları çağrısında bulundu.
papanreu ve samaras, parti meclis grubu toplantılarında yaptıkları konuşmalarda, söz konusu yasanın onaylanmasının ‘ulusal bir konu’ olduğunu belirterek, aksi şekilde hareket edecek olanların partilerden ihraç edileceklerini açıkladı.
papandreu, ‘zor’ ve ‘acılı’ olarak nitelendirdiği yeni yardım paketiyle ilgili anlaşmanın onaylanmasının ülkenin ayakta kalabilmesi için gerekli olduğunu belirterek milletvekillerinden oylamada olumlu yönde oy kullanmaların istedi. olası bir iflas durumunda ülkenin halinin daha kötü olacağını savunan papandreu, “hepimizin hassasiyetleri var. bu konuda vicdani sorunu olanlar istifa edebilir. ancak, şimdi hepimiz bir yumruk olmalıyız” dedi.
samaras da milletvekillerinin oylamada partinin kararlarının dışına çıkmamalarını istediği konuşmasında, “ucuz kabadayıları ve ucuz isyancıları istemiyorum” ifadelerini kullandı.
paketin içeriği
yunanistan'da, piyasaların uzun süredir merakla beklediği kemer sıkma önlemleri siyasi parti liderlerince kabul edilmişti. söz konusu önlemler iş yasalarının serbestleştirilmesini, 751 euro olan asgari ücretin 600 euroya düşürülmesini, bankalarla borç silme müzakerelerine başlanmasını ve emeklilik sisteminin yeniden düzenlenmesini içeriyor.
euro bölgesi maliye bakanları atina’nın kurtarma fonundan yararlanabilmesi için bu önlemleri onaylamasını şart koşuyor. yunanistan hükümeti daha önce 2015'e dek 150 bin kamu sektörü çalışanını işten çıkarmayı kabul etmişti.
atina yönetimi'nin kemer sıkma paketi kapsamında kabul ettiği diğer koşullar ise bu yıl kamu harcamalarının 3,3 milyar euro daha azaltılması ve bankaların sermaye yapılarının güçlendirilmesiydi.
alınan önlemler halkın büyük tepkisine yol açmış, sendikalar önerilen kesintileri protesto etmek için cuma ve cumartesi günü greve gitme çağrısı yapmışlardı. ülkede salı günü de 24 saatliğine genel greve gidilmişti.
kaynak: al jazeera ve ajanslar
Yorumlar