Spor Portre
Portre: Sepp Blatter
1998'den beri FIFA'yı yöneten Sepp Blatter, beşinci döneminin dördüncü gününde istifa etti. FIFA'ya bir hafta önce rüşvet operasyonu düzenlenmişti.
Konular:
Spor
tarihteki sekizinci fifa başkanı olan joseph sepp blatter, beşinci dönemini geçirdikten dört gün istifa etti. blatter başkanlığındaki fifa'da yolsuzluk iddiaları kapsamında 7 isim gözaltına alınmıştı.
başkan seçilmeden önce 23 yıl boyunca fifa bünyesinde üst düzey yönetici olarak çalışan blatter, 1936 yılında isviçre'yi oluşturan 26 kantondan biri olan valais'e bağlı visp'te doğdu.
öğrenim hayatına sion'da başladı, 1959 yılında lozan üniversitesi ekonomi bölümü'nden mezun oldu. blatter, 1948-1971 yılları arasında amatör olarak futbol oynadı. 1970'ten 1975 yılına kadar neuchatel xamax kulübünde görev aldı, 1956'da spor yazarları birliği'ne kayıt oldu.
uzun ve çeşitli sektörleri kapsayan bir kariyere sahip olan spor adamı, valais turist kurulu'nda halkla ilişkiler başkanlığı görevini yürüttükten sonra isviçre buz hokeyi federasyonu genel sekreteri koltuğunda oturdu, bir saat firmasının spor ilişkilerini yönetti. 1972 ve 1976 yıllarında olimpiyat organizasyon komitesi'nde görev aldı.
1975'ten itibaren fifa adına çalışmaya başlayan blatter, 1975–1981 arasında teknik yönetmen, 1981-1998 yılları arasında da genel sekreter olarak görev yaptı. 1998'de de başkanlığa yükseldi.
rüşvet vermekle suçlandı
1998'deki fifa başkanlık seçimlerinde isveçli lennart johansson ile yarışan blatter mali usulsüzlükler ile suçlandı, başkanlık koltuğuna oturabilmek için oy karşılığı rüşvet vermekle itham edildi.
fifa genel sekreteri ve blatter'in yardımcısı michel zen-ruffinen, kötü mali yönetim iddialarıyla ilgili 30 sayfalık bir dosya hazırladı ve bunu yönetime sundu. rapora göre blatter yönetimi, fifa'yı 100 milyon dolara kadar zarara uğratmıştı. yapılan incelemeler sonunda blatter aklandı.
blatter, hakkındaki yolsuzluk iddialarının yanı sıra yaptığı açıklamalarla da dikkat çekiyor. kadın futboluna ilgi çekmek için kadın futbolcuların daha açık kıyafetlerle sahaya çıkmasını söyleyen blatter'in ifadeleri, özellikle kadın haklarını savunan sivil toplum örgütleri tarafından tepkiyle karşılandı.
2006 dünya kupası'nda hollanda-portekiz maçında bulgar hakem ivanov toplam 14 sarı iki de kırmızı kart gösterdi. fifa başkanı, "hakem de kendisine bir sarı kart göstermeliydi" dedi, daha sonra özür diledi. o dünya kupası'nın seremonisine katılmadı, bunu da 'ıslıklanma ihtimali' olarak değerlendirdi.
futbolun en büyük sorunlarından ırkçılıkla yaptığı açıklamalar da onu manşetlere taşıdı.
2011'de futbolda ırkçılığın olmadığını savundu ve "bunu kabul etmiyorum. futbolda ırkçılık yok, belki bir oyuncu diğer oyuncuya doğru olmayan bir söz söylemiş ya da bir jest yapmış olabilir. ancak bundan etkilenen kişinin de, bunun bir oyun olduğunu söylemesi gerekir. bir oyun oynuyoruz ve oyunun sonunda el sıkışırız" dedi. futbolcular bu sözlere tepki gösterdi.
tartışmalı seçim
blatter'in dördüncü dönem seçimindeki rakibi asya futbol konfederasyonu başkanı muhammed bin hammam'dı. katarlı spor adamının hakkında rüşvet soruşturması açıldı ve adaylıktan çekildi. blatter de tek aday olarak girdiği seçimi kazandı.
fifa etik komitesi, benzeri bir suçlamayla soruşturulan blatter'in yolsuzluk yaptığına dair somut bir kanıt bulunmadığına kanaat getirmiş ve mevcut başkanın bir dönem daha seçilmesinin yolunu açmıştı. ingiltere futbol federasyonu'nun, seçimin iptalini istemesine, uluslararası şeffaflık örgütü'nün de ingiltere'nin bu isteğini desteklemesine karşın, oylama sonucunda seçimin yapılmasına karar verilmişti.
blatter ise seçim öncesi kongre üyelerine "gemimiz bulanık sularda yüzüyor, yeniden doğru rotaya sokulmalı. bunu da ancak sizlerle, 208 üyemle başarabilirim. fifa'nın sahibi sizlersiniz. yasama organı, karar organı sizlersiniz. sorunlarımızı kendi içimizde çözme konusundaki fikirlerimi destekleyeceğinizden eminim" diye seslenerek gereken mesajları ilettti.
blatter, 2015'te başkanlık seçimine bir kez daha girdi. seçimi kazanan blatter, dört gün sonra görevinden istifa etti.
kaynak: al jazeera ve ajanslar
Yorumlar