Ülke profili
Ülke profili: Güney Kıbrıs Rum Yönetimi
Kıbrıs Rum Kesimi, küresel ekonomik krizin etkisiyle yaşadığı ekonomik sorunlar nedeniyle, 2014 yılında Kıbrıs Türk Yönetimi ile müzakere masasına oturmayı kabule etti.

kıbrıslı rumlar, 1960'ta türklerle birlikte kurdukları kıbrıs cumhuriyeti adı altında yaşamaya devam ediyorlar. uluslararası arenada da resmi olarak bu adla tanınıyorlar. ancak ada'nın kuzeyinde fiilen kıbrıs cumhuriyeti'nin egemenliği mevcut değil.
yunanistan'ın desteklediği darbe üzerine türkiye'nin garantör ülke olarak 20 temmuz 1974'te ada'ya harekat düzenlemesiyle kıbrıs, fiilen kuzey ve güney olarak ayrıldı. kıbrıslı türkler, harekatın ardından önce federe devlet kurdular, ardından 1983'te bağımsızlık ilan ettiler. ancak kktc'yi sadece türkiye tanıyor. türkiye ve kktc de adanın güneyini rum kesimi ya da güney kıbrıs olarak adlandırıyor.
annan planı'na hayır
onyıllardır süren kıbrıs sorunu'na çözüm çabaları sürecinde 2004 yılı tarihi bir dönemeçti. dönemin birleşmiş milletler genel sekreteri kofi annan'ın hazırladığı, iki toplumlu ve federal bir devlet öneren plan, ada'nın iki kesiminde birden referanduma sunuldu. türk tarafı, yüzde 65 ile planı onaylarken; rumlar yüzde 75 ile hayır dediler.
bu sonuca karşın kıbrıs cumhuriyeti, 2004'te avrupa birliği'ne (ab) tam üye oldu. yasal olarak ab üyeliği, kıbrıs'ın tümü için geçerli ve kıbrıslı türkler de aynı haklara sahip. ancak kuzey ile güney arasında anlaşma sağlanmadığı için uygulamada sadece rum kesimi, ab müktesebatına tabii.

yeni liderden çözüm mesajı
güney kıbrıs, 1960 anayasası'na bağlı olarak başkanlık sistemiyle yönetiliyor. halkoyuyla seçilen cumhurbaşkanı, hem devlet hem hükümet başkanı olarak görev yapıyor.
28 şubat 2013'te yapılan seçimleri demokratik seferberlik partisi (disi) lideri, muhafazakar nicos anastasiadis kazandı. güney kıbrıs'ın yedinci cumhurbaşkanı olan anastasiadis, 2004'teki referandumda annan planı'na destek vermişti. cumhurbaşkanı seçildiğinde yaptığı zafer konuşmasında, türk tarafının da kabul edeceği bir çözümle 'tam bir avrupa devleti' oluşturmak istediklerini söylemesiyle dikkat çekmişti.
ada'nın iki yanındaki rum ve türk liderler anastasiadis ile kktc cumhurbaşkanı derviş eroğlu, 2008'de başlayan resmi müzakere sürecini devam ettirme iradesi ortaya koydular. müzakereler 11 şubat 2014 günü ara bölgede, iki liderin katılımı ve birleşmiş milletler genel sekreteri'nin kıbrıs özel temsilcisi lisa buttenheim'ın ortak metni okumasıyla başladı.
müzakere süreci sonunda hazırlanacak yeni çözüm planının, 2014'te iki tarafta referanduma sunulması planlanıyor.
2012'de ekonomi çöktü
güney kıbrıs ekonomisi, turizme ve mali sektör üzerine oturuyor. ülke 2008'de euroya geçti. aynı yıl abd'den yayılan küresel mali kriz ve daha sonra avrupa'ya yansımaları, güney kıbrıs ekonomisini de etkiledi.
ama artan kamu borçları, yunanistan'daki kriz, bankaların batması ve yeterli yardım alamaması üzerine güney kıbrıs resmen iflasın eşiğine geldi. cumhurbaşkanı dimitris hristofyas yönetimi, temmuz 2012'de ab, avrupa merkez bankası ve uluslararası para fonu'na (imf) başvurup kurtarma paketi talep etti.
Yorumlar