Dünya

Bangladeş'te fabrika yangını

Yıkılan fabrika enkazında yüzlerce kişinin can verdiği ülkede, iki hafta sonra bu kez bir binada çıkan yangın en az yedi kişinin ölümüne neden oldu.

Haberin Öne Çıkanları

Duman öldürdü

İşçiler kurtuldu

İdam talebi

Polis, kazanın akşam saatlerinde olmasının büyük bir faciayı önlediğini söyledi. [Reuters]

bangladeş’in başkenti daka’nın sanayi bölgesinde bir tekstil fabrikasından yükselen dumanlar, ilk belirlemelere göre en az yedi kişinin hayatını kaybetmesine yol açtı. ülkede iki hafta önce başka bir tekstil fabrikasının çökmesi sonucu ölenlerin sayısı ise 912'ye yükseldi.

polis, yanan fabrikanın ülkenin en büyük tekstil ithalatçılarından tung hai gruba ait olduğunu duyurdu. polisin açıklamasına göre, fabrika sahibinin can verdiği yangında ölenler arasında işçi bulunmuyor. yangının akşam saatlerinde çıkması işçilerin hayatını kurtardı.

itfaiye operasyon yöneticisi mahbubur rahman ise, yangının büyük olduğunu ancak ekiplerin alevleri tek katı sarmışken kontrol altına almayı başardıklarını bildirdi. rahman, ölenlerin çoğunun dumandan zehirlendiklerini söyledi.

perşembe günü mirpur bölgesinde çıkan yangınla ilgili reuters haber ajansına açıklama yapan bangladeş tekstil üreticileri ve ithalatçıları derneği başkanı muhammed atikul islam, “kazanın nasıl olduğu belli değil ancak nedenini araştırıyoruz” dedi.

halk idam istiyor

24 nisan'da sekiz katlı rana plaza'nın çökmesi ve 912 kişinin ölmesinin ardından, hükümet çarşamba günü 18 tekstil fabrikasını güvenlik nedeniyle kapatmıştı. olayın ardından çok sayıda protesto gösterisi yapılmış ve plazanın sahibi muhammed sohel rana'nın idam cezasına çarptırılması istenmişti. rana, hindistan sınırında yakalanarak gözaltına alınmıştı.

bangladeş ihracatının yüzde 80'ini tekstil alanında gerçekleştiriyor. ucuz işgücü nedeniyle ünlü pek çok batılı firmanın üretimi de bu ülkede yapılıyor.

çarşamba günü avrupa birliği bangladeş delegasyonu, hükümeti çalışma koşullarını bir an önce iyileştirmesi konusunda uyarmıştı.

kaynak: al jazeera 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;