Cezayir

Buteflika 'zafer', rakibi 'hile' diyor

Cezayir'de perşembe günü yapılan cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunda oylar sayılıyor. Buteflika taraftarları şimdiden zafer ilan etti, en büyük rakibi Benflis ise hile var dediği seçimleri mahkemeye götüreceğini söyledi.

Konular: Afrika, Ortadoğu
Buteflika cumhurbaşkanlığı seçimlerinde oy kullanmaya tekerlekli sandalye ile gitmişti. [Reuters]

cezayir'de cumhurbaşkanı abdülaziz buteflika'nın taraftarları henüz sonuçlar açıklanmadan kutlamalara başladı. adaylardan eski başbakan ali benflis seçimlerde "sahtecilik" yapıldığını iddia etti, sonuçları mahkemeye götüreceklerini söyledi. 

benflis, oy verme işlemlerinin tamamlanmasının ardından düzenlediği basın toplantısında, seçimlere hile karıştığını ileri sürerek, "seçimlerde sahtecilik yapıldı. bu kabul edilemez. elimde deliller var ancak daha sonra açıklayacağım" dedi.

altı aday arasında buteflika’nın en güçlü rakibi ali benflisn seçimlerden önce al jazeera’ye verdiği röportajda sandıkları sıkı kontrol altında tutacaklarını, seçimlerin ‘çalınması’ durumunda “sessiz kalmayacaklarını” söylemişti. 

seçmenin yarısı sandığa gitmedi

seçimlerle ilgili ilk açıklamayı içişleri bakanı tayyib beliyz cezayir televizyonunda yaptı. beliyz, seçimlere en yüksek katılımın yüzde 82 ile ülkenin batısındaki galizan kentinde olduğunu söyledi. açıklamaya göre galizan'ı yüzde 81 ile güneybatıdaki naame ve yüzde 78,26 ile güneybatıdaki tindof takip etti. 

buteflika'nın dördüncü kez seçimlerde aday olmasını protesto eden berberilerin yaşadığı kuzeydeki kabiliye bölgesinde ise katılımın düşük çıkması bekleniyor.

ülkedeki yasalara ve anayasaya göre seçim sonuçlarını açıklama yetkisinin sadece kendisine ait olduğunu belirten beliyz, başkaları tarafından yapılacak açıklamaya itibar edilmemesi gerektiğine işaret etti.

kesin olmayan ilk seçim sonuçlarını öğleden sonra açıklayacağını söyleyen beliyz, kesin sonuçları ne zaman açıklayacağı konusunda bilgi vermedi. 

'seçimlere katılım oranı yüzde 20'yi geçmedi'

cezayir ihvanı'na yakınlığıyla bilinen toplumsal barış hareketi partisi (msp) genel başkanı abdurrezzak mukri ise ülke genelinde seçimlere katılım oranının yüzde 20'yi geçmediğini öne sürdü.

seçimleri boykot eden msp genel başkanı mukri, sosyal paylaşım sitesi facebook'taki resmi sayfasından yaptığı açıklamada, "oy kullanma işlemini takip eden görevlilerimizin ifadesine göre, ülke genelinde yapılan her türlü usulsüzlüğe, şişirmelere ve çoğu yerde oy sandıklarının boş kalmasına rağmen, usulsüzlük yapanların vicdanı daha fazla şişirmeye el vermedi ve seçimlere katılım oranı yüzde 51,7 olarak açıklandı" dedi.

'oylar sayılıyor'

cezayirliler çok partili döneme geçilmesinden sonra beşincisi yapılan cumhurbaşkanlığı seçimi için oy sayımı devam ediyor. 

sandıktan dördüncü kez aday olan 77 yaşındaki cumhurbaşkanı abdülaziz buteflika’nın çıkmasına kesin gözüyle bakılıyor.

buteflika’nın adaylığına karşı olan ve sandıkta hile yapılacağını iddia eden gruplar, altı adayın yarıştığı seçimleri boykot ediyor.

50 bin oy merkezini korumak 260 binden fazla polis görevlendirildi.

afrika’nın en büyük ülkesinde yaşayan cezayirlilerin 22 milyonu seçimlerde oy kullanma hakkına sahipti, ancak önceki seçimlere ve boykot çağrılarına bakılarak, seçmenlerin en az yarısının sandığa gitmediği tahmin ediliyor.

yurtdışında yaşayan seçmenler hafta sonu bulundukları ülkelerde oy kullandı. 

15 yıldır cumhurbaşkanlığı yapan buteflika, muhalefete rağmen seçimin favorisi.

geçen yıl geçirdiği kalp rahatsızlığından sonra sağlığı bozulan buteflika’nın seçim kampanyasını başbakanlıktan istifa eden abdülmelik selal yürüttü. 

buteflika tekerlekli sandalyeyle oyunu kullandı

cezayir resmi televizyonu buteflika'nın biar semtindeki seçim merkezinde oy kullanırken çekilen görüntülerini yayınladı.

tekerlekli sandalye ile oy vermeye gelen buteflika’ya kardeşleri said ve nasır buteflika’nın eşlik ettiği, cumhurbaşkanı buteflika'nın ise oldukça bitkin olduğu görüldü.

muhaliflerin protestoları

komşularındaki ayaklanmalardan etkilenmeyen ülkede, seçimden haftalar önce başlayan protestolar gençleri sokağa döktü.

arapça’da yeter anlamına gelen berekat hareketine destek veren gençler gittikçe otoriterleşen siyasete karşı gösteriler düzenledi, seçimleri boykot çağrısı yaptı.

polis çarşamba günü başkent cezayir’deki protesto gösterisini sert şekilde dağıtarak grubun bazı üyelerini gözaltına aldı.

uluslararası af ve insan hakları izleme örgütleri, seçimlerden önce ifade özgürlüğünü kısıtlamaya yönelik müdahalelerle ilgili endişelerini dile getirdi.

muhalefete rağmen buteflika ülkede hâlâ popülerliğini koruyor. taraftarları onu desteklemelerinin nedenlerini, ülkeyi 10 yıl süren iç savaştan çıkartması, istikrarı koruması,  2011’de sunduğu reformlar ve 19 yıl süren sıkıyönetimi kaldırarak maaşları arttırması olarak sıralıyor.

belhac gözaltına alındı

cezayir halkı oyunu kullanmaya devam ederken 1992 yılında kapatılan islami selamet cephesi (fis) başkan yardımcısı ali belhac bab el vad semtinde güvenlik güçleri tarafından aracı durdurularak gözaltına alındı.

cezayir’de islami selamet cephesi’nin (fis) ikinci adamı olarak bilinen belhac son olarak cumhurbaşkanlığı seçiminde aday olmak isterken gözaltına alınmış ve aday olmasına izin verilmemişti.

kaynak: al jazeera, afp ve aa

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;