Cezayir

İslami hareketlerden boykot

Cezayir'de Siyasi Çoğulculuk Yasası'nın 1990 yılında yürürlüğe girmesinden sonra en büyük siyasi güçlerden biri olmayı başaran İslami referanslı gruplar, 17 Nisan'da yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ilk kez aday göstermiyor.

Konular: Ortadoğu, Cezayir
Cezayir İslamcıları cumhurbaşkanı seçimini aday göstermeyerek boykot ediyorlar. [Al Jazeera]

islami hareketler uzmanı said cabelher’e göre, arap baharı ile beraber, cezayir'e komşu diğer arap ülkelerinde benzer islami hareketlerin iktidara gelmesinden sonra başarısız olması cezayir'de bu hareketlerin popülerliklerini kaybetmesine neden oldu. 

1992-2002 yııları arası cezayir'de "kara 10 yıl" olarak adlandırılıyor. ülke bu 10 yıllık zaman dilimi boyunca sarsıcı bir iç savaş yaşadı. iç savaşın acılarını sarmaya çalışan ülkenin birçok yerinde el kaide de faaliyetlerine devam ediyor. özellikle başkente yakın olan bölgelerde kabilelerin yoğun olarak yaşadığı yerler güvenlik güçleri ile girilen çatışmalara sahne oluyor. 

cezayir’in güneydoğusundaki ayn emnas kasabasından 30 km uzaklıkta olan ve ülkenin en önemli doğalgaz tesislerinin bulunduğu bölge 2013 yılında saldırıya uğradı. uluslararası gündemi  günlerce meşgul eden saldırıda 37 kişi rehin alındı, daha sonra da öldürüldü. dönemin cezayir başbakanı abdülmelik sellal, bu saldırının cezayir'e savaş ilan etmek olduğunu açıkladı. 

seçimlere boykot kampanyası

barış toplumu hareketi, reform ve kalkınma hareketi ve adalet ve kalkınma cephesi gibi islami referanslı partiler, cumhurbaşkanlığı seçimlerini boykot etmeye kararlı.

1990 yılında çıkarılan siyasi çoğulculuk yasası'ndan sonra tam dört kez cumhurbaşkanlığı seçimi yapldı. şimdi beşinci kez yapılacak seçimlerde islami gruplar ilk kez seçimleri boykot ederek bir ilke de imza atıyorlar. 

daha önce islami hareketler, cumhurbaşkanı adayı ve cezayir'in eski başbakanlarından ahmet bin beytur'u desteklemişlerdi. fakat beytur, mart ayında adaylığını geri çekti. laik kökenlere sahip demokrasi ve kültür için birlik partisi de, beytur'un adaylığına karşı çıkmış ve islami referanslarla siyaset yapılmasına itiraz etmişti. şimdi ise bu parti, islami hareketlerle beraber seçimleri boykot ediyor. 

mevcut cumhurbaşkanı abdülaziz buteflika’yı daha önceki seçimlerde destekleyen, ancak arap baharı sonrasında ondan desteğini çeken islami barış toplumu hareketi, 2012 yılına kadar ülkenin en büyük üçüncü siyasi gücüydü. 

barış toplumu hareketi, 2012 yılında yapılan parlamento seçimlerinde, meclisteki 462 sandalyenin sadece 49'unu kazanarak büyük güç kaybetti. barış toplumu hareketi, bir başka islami kökene sahip reform ve kalkınma hareketi ile ittifak yaparak bu seçimlere girmişti. 1990 yılından bu yana aldıkları en kötü seçim sonucuyla karşı karşıya kalmışlardı. 

iki islami partinin kurduğu ittifak; mısır, tunus ve fas'taki islami partilerin kazandıkları seçim başarısından dolayı kayda değer bir oy artışı bekliyordu. ancak beklentileri gerçekleşmedi. 

islami hareketler uzmanı said cabelher’e göre arap baharı, "tek hedefi iktidar olan, hiçbir siyasi vizyonu veye projesi olmayan islami hareketlerin gerçek yüzünü böylece ortaya çıkardı". 

alternatif olmaktan çıktılar 

rabat’ta bulunan‘jacques berque’ adında insani araştırmalar merkezi uzmanlarından amal ebubekir’e göre, siyasal islami hareketler düşünsel derinliklerini kaybediyor ve savundukları "dava" artık yok oluyor. ebubekir, "siyaset ile uğraşmak, islami hareketleri mevcut rejimlerin rakipleri veya alternatifleri olmaktan çıkardı" diyor. 

ebubekir, islami hareketlerin başka siyasi gruplarla işbirliği yapmaktan başka seçeneklerinin olmadığını, fakat tek bir aday üzerinde anlaşmalarının da olanaksız göründüğünü söylüyor.

cezayir'in fransa'dan bağımsızlığını kazandığı 1962 yılından sonra ulusal kurtuluş partisi tek parti olarak ülkeyi 1990 yılına kadar yönetti. 1990 yılında yapılan ilk çok partili yerel seçimlerde yeni siyasi çoğulculuk döneminde yapılan ilk yerel seçimlerde, islami kurtuluş cephesi açık arayla seçimlerin galibi oldu. seçim sonuçlarından memnun kalmayan cezayir ordusu, 1991 yılında seçimleri iptal ederek islami hareketleri yasakladı. 1992 yılından 2002 yılına kadar ülke 200 bin kişinin ölümüne neden olan 10 yıllık bir iç savaş yaşadı.

1999 yılında seçilen cumhurbaşkanı abdülaziz buteflika, ulusal mutabakat metnini imzalayarak ülkede savaşan islami gruplara kapsamlı bir af getirmişti. 

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;