Türkiye

Erdoğan: Bu bir veda değil

AK Parti'nin kongresinde son kez genel başkan adayı olan Başbakan, "Farklı unvan ve görevlerde yine birlikte olacağız" dedi.

Haberin Öne Çıkanları

'Uzaktan izlemiyoruz'

''Yalnız bırakıldık'

'CHP adım atsın'

Üç dönemlik iktidar

14 ağustos 2001 tarihinde kurulan ak parti, 3 kasım 2002 seçimlerinde yüzde 34.28 oranında oy alarak iktidara geçti. abdullah gül başkanlığında kurulan 58'nci hükümetin başına 2003 yılında, siyaset yasağı kalkan recep tayyip erdoğan geçti. 2007 yılında, hükümetle tsk arasında yaşanan gerginliğe rağmen, abdullah gül cumhurbaşkanı seçildi. yargıtay cumhuriyet başsavcılığı, 2008'de akp hakkında kapatma davası açtı. ancak anayasa mahkemesi partiyi kapatmadı. 2011 genel seçimlerine gelindiğinde ise partinin yüzde 50'ye yakın bir oyla yeniden iktidara geçti.

türkiye'nin iktidar partisi lideri başbakan recep tayyip erdoğan, son kez genel başkan adayı oldu. 11 yıldır ak parti’nin genel başkanlığını sürdüren erdoğan, "bu bir veda değil" mesajını verdi.

partisinin ankara spor salonu'nda yapılan 4'üncü olağan büyük kongresi'nde yaptığı konuşmada, "bu son adaylığım, es vereceğim, farklı unvan ve görevlerde yine birlikte olacağız" diyen erdoğan'ın bu sözleri, cumhurbaşkanı adayı olacağını ilan etmesi olarak yorumlandı. 

'terörün piyasası oluştu'

erdoğan'ın konuşmasında önemli başlıklardan birisi de 'terör' konusu oldu. başbakan,''terörün siyaset alınıp siyaset satılan, kan alınıp kan satılan, can alınıp can satılan bir piyasası oluşmuştur. terör maalesef sadece dışarıdan, sadece türkiye düşmanı çevrelerden değil, hiç kimse kusura bakmasın, bu kanlı piyasadan rant sağlayan içerideki çevrelerden de destek alıyor'' dedi.

demokratikleşme mücadelesinde de ‘terörle mücadelede’ de 10 yıl boyunca yalnız bırakıldıklarını söyleyen erdoğan, tek bir geri adım atmadan mücadeleyi sürdüreceklerini söyledi.

kürt vatandaşlara ellerini vicdanlarına koyma çağrısı yapan erdoğan, "yeni dönemde kürt kardeşlerimizin bizlere karşı bir adım atmasını bekliyoruz, yeter artık diyerek terör örgütüne' karşı cesaretle seslerini yükseltmesini bekliyoruz. yeniden kürt kardeşlerimiz ile birlikte yol haritasını çizmek, kardeşliğimizi kürtlerle birlikte yüceltmek istiyoruz" dedi.

erdoğan, "terör, devletin derinlerine sirayet etmiş çetelerden, şahsi hesaplarının peşine düşen kimi siyasetçilerden kimi medyadan kimi çevrelerden destek alıyor" dedi. erdoğan, anamuhalefet partisi chp’nin de, pkk’nın servis ettiği belgeler üzerinden konuştuğunu söyledi.

‘ankara’dan seyretmiyoruz’

chp genel başkanı kemal kılıçdaroğlu'nun isteği üzerine 'terörü çözmek' için oturup konuştuklarını ifade eden erdoğan, "üniversitelerden, stk'lardan, herkesle görüşsünler ve bizim önümüze bir rapor getirsinler. bu raporun üzerinde bizler çalışalım. yürütme olarak yapmamız gereken ne varsa biz ak parti iktidarı olarak bunu yapmaya hazırız" dedik.

üç aydır muhalefetten haber beklediklerini söyleyen erdoğan, "eğer samimiyseniz adımı beraber atalım diyoruz" diye ekledi

son zamanlarda güvenlik güçlerine siyasetçiler ve medyadan bir saldırı olduğunu söyleyen erdoğan, ankara'dan güneydoğu'yu seyrendenlerden olmadıklarını vurguladı.

mücadelenin yalnızca güvenlik güçleriyle sınırlı olmadığını bildiklerine vurgu yapan erdoğan, “sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte yürüdük. bu bölgeye 35 katrilyonu bulan yatırım yaptık” dedi. şırnak’ta, iğdır’da havaalanı yapıldığını söyleyen erdoğan, engellemelere rağmen bölgede hizmete devam edeceklerini vurguladı.

başbakan hayatını kaybeden askerlerle ilgili olarak ise, ''o şehitler kanları ile vatan toprağını sulayıncaya kadar sizin yavrularınızdı. onlar şimdi bizim yavrularımız. onlar şimdi bu milletin evlatları. şehitlerimizin hatırasını asla yere düşürmeyeceğiz'' dedi.

israil ve ermenistan'a taviz yok

hamas lideri halid meşal ile irak bölgesel yönetim başkanı mesut barzani'nin ve mısır cumhurbaşkanı muhammed mursi'nin de katıldığı zirvede erdoğan, israil ve ermenistan'a da çağrıda bulundu.

mısır'ın da katkılarıyla filistinliler için ellerinden geleni yapacaklarını vurgulayan erdoğan, "insani yardım götüren gemilerimize saldıran israil; özür dilemedikçe, şehitlerimizin ailelerine tazminat ödemedikçe, filistin üzerinden abluka kalkmadıkça ilişkilerimizi asla gözden geçirmeyeceğiz" dedi. 

konuşamasında ermenistan'a da seslenen erdoğan,  "ermeniler ve onların yanında yer alanlar içeride ve dışarıda farketmez bilsinler ki, azeri kardeşlerimizin hakları yerine gelmedikçe bizim tutumumuzda da bir değişme olmayacaktır" dedi. 

'zalimin yanında olmayın' 

suriye'deki şiddet olaylarına da değinen erdoğan, suriye'de bir zalim iktidar var, bu zalim iktidar halkını acımasızca katlediyor' dedi. 

suriye'deki rejimin şu ana kadar 30 bini aşkın suriyeli'yi öldürdüğüne işaret ederek, "250 bini aşkın şu anda göç var, bunun 90 bine yakını şu anda misafirimiz. biz, onları ağırlamaya devam edeceğiz, bir o kadar lübnan'da var, toplamı ürdün'de var. biz, kardeşliğimizin gereğini yapacağız ve lojistik desteğimizi vermeye de devam edeceğiz" diye konuştu.

rusya, çin ve iran'a suriye politikalarını değiştirme konusunda çağrıda bulunan erdoğan, "lütfen şu ana kadar olan tavrınızı tekrar gözden geçirin. bu zalim yönetimlerin yanında olanları tarih affetmeyecektir' dedi. 

'yeni anayasaya ihtiyaç var'

konuşmasında yeni anayasa konusuna da değinen erdoğan, "türkiye'nin buna ihtiyacı var" dedi. parlamentoda 336 sandalyeye sahip olduklarını belirten erdoğan, buna karşın chp, mhp, bdp'nin de kendileri gibi üçer üye verdiği bir komisyonla yeni anayasanın yapılmasını öngördüklerini anlattı. 

erdoğan, "sonuna kadar tahammülle bu yolculuğumuzu devam ettireceğiz. çünkü milletin iradesini en üst düzeyde yansıtacak yepyeni bir anayasaya şiddetle ihtiyacımız var. kararlılığımız tam, kapsayıcı, kucaklayıcı, bütünleştirici, özgürlükleri esas alan, çeşitliliğe izin veren, çoğulcu, yeni bir anayasa hazırlanması konusunda mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz" diye ekledi. 

erdoğan, her türlü yaşam tarzının teminatları altında olduğunu belirterek, "yüzde 99'la bile iktidar olsak, yüzde 1'in hakkını, hukukunu, tercihlerini korumak, bizim boynumuzun borcu olarak kalacaktır" dedi.

kaynak: ajanslar 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;