Yolsuzluk ve rüşvet operasyonu

Günay: Başbakan hepimize oyun oynamış

AK Parti'den ihracı istenen Ertuğrul Günay, Haluk Özdalga ve Erdal Kalkan kararı beklemeden istifa etti. Öncesinde Başbakan'ı eleştiren Günay, Erdoğan için "Masum insanların duygularıyla alay etti" dedi.

Konular: Türkiye

ak parti'nin ihracını istediği milletvekillerinden eski kültür bakanı ertuğrul günay, meclis'te düzenlediği basın toplantısıyla partisinden istifa etti.

günay "seçmenlerime saygı için bağımsız milletvekili olarak devam edeceğim" dedi.

önce eleştiri sonra istifa

ertuğrul günay, disiplin kuruluna sevk edilmesinin hemen ardından da avustralya'da yayın yapan sbs radyosu'nun türkçe yayınına katıldı.

günay, istanbul'da yürütülen yolsuzluk ve rüşvet operasyonu sürecinde partisinin tutumunu eleştirdiği için disipline verildiğini söyledi.

günay, "sanıyorum sayın başbakan'ın ısrarıyla merkez yürütme kurulu (myk)'nda böyle bir karar verilmiş. biz bu zor günde partiyi bırakmak istemediğimiz için gayret gösterdik" dedi.

"masum insanların duygularıyla alay etti"

ertuğrul günay, "başbakan'a oyun mu oynanıyor? ortada bir komplo mu var?" sorusuna şöyle yanıt verdi:

"hayır, başbakan hepimize bir oyun oynamış, öyle görünüyor. başbakan türkiye’de masum insanların duygularıyla, umutlarıyla alay etmiş ve siyaseti bireysel bir güç odağı haline getirmeye çalışmış. bundan üzüntü duyuyorum. biz daha saydam, katılımcı, demokrat, çoğulcu bir türkiye için bu partide çalışıyorduk; ama gördüğüm kadarıyla burada ciddi bir takiyye yaşanmış ne yazık ki."

"doğru ve etik değil"

başbakan soruşturma sürecinde 'paralel devlet' olduğunu söylemişti. ertuğrul günay'a göre, bu açıklamalar doğru ve etik değil.

günay, "başbakan geçmişte birçok nazara almadığı şeyi, şimdi desteklediği süreçlere karşı kullanıyor. örneğin ergenekon gibi dava süreçlerinde, 'bu davanın savcısıyım' diyordu. bunu söyleyen bir insanın, 'insanlara haksızlık yapıldı, operasyon yapıldı' diye konuşmasını kimse ciddiye almaz tabii" dedi.

"önemli projeleri bizzat takip ederdi"

erdoğan bayraktar, çevre ve şehircilik bakanlığı'ndan ayrılma sürecinde, soruşturma dosyasında olan ve yasalara uygun olarak onaylanan imar planlarının büyük bir bölümünün başbakan'ın talimatıyla yapıldığını söylemişti. bu nedenle başbakan recep tayyip erdoğan'ın da istifa etmesi gerektiğini ifade etmişti.

eski kültür ve turizm bakanı günay'a da, istanbul'daki önemli projeleri başbakan erdoğan'ın bizzat takip ettiğini söyledi. "çevre ve şehircilik bakanlığı'na ya da belediye'ye bırakmadan takip ediyordu. bu kadarına tanığım. yasaya aykırı bir talimat olmuş mudur bilmem. benim kültür bakanlığı'ndan ayrılmam da tartışmalı oldu. bu tür konularla ilgili tartışmalarımızdan kaynaklandı" dedi.

günay'a göre, çevre ve şehircilik bakanlığı'nın bu dumundan emniyet'in de ders çıkarması gerekiyor. "başbakan'dan ya da bakanlardan yasa dışı bir talimat gelirse sorumluluktan kurtulmazlar" dedi.

"soruşturmanın önünü kesmeye çalışıyor"

ertuğrul günay'a göre, başbakan yolsuzluk ve rüşvet soruşturmasının önünü kesmeye çalışıyor. günay, "başbakan, 'bana, yakınlarıma getirmeye çalışıyorlar bu işi diyerek içinde bulunduğu ruh halini ifade etti. bu soruşturmanın önünü hukuk devletinde kabul edilemez yöntemlerle kesmeye çalışıyor." dedi.

günay, "biz bunları içeride uyaralım, olur ki dinleyen olur, partiye yazık olmaz diye uğraştık. ama gördüğüm kadarıyla hiçbir uyarıyı dinleyecek ve bundan etkilenecek bir tahammül düzeyinde değil" ifadesini kullandı. 

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;