Kürt sorunu

Liderlerden karşılıklı suçlamalar

AK Parti, CHP ve MHP liderleri, BDP-Öcalan görüşmesinin basında yer alan tutanaklarına ilişkin olarak birbirlerine yüklendi.

Konular: Türkiye

Haberin Öne Çıkanları

AKP: CHP ve MHP çözüme engel oldu

CHP: Erdoğan süreci anlatsın

MHP: Hain damgası yiyecek

Erdoğan, Türkiye'de basının bugün, 'hiçbir devirde yazamadığını yazdığını' söyledi.
Erdoğan, Türkiye'de basının bugün, 'hiçbir devirde yazamadığını yazdığını' söyledi. [AA]

Dört basamaklı plan

hükümet tarafından yalanlanmayan kürt sorunu'nun çözümüne ilişkin yol haritası, ilk aşamada pkk lideri öcalan'ın 'çatışmasızlık' çağrısı yapmasını, ikinci aşamada ise demokratikleşme yönünde atılacak adımları ve 4. yargı paketi'nin tbmm'de kabul edilmesini öngörüyordu. bu aşamaların sonunda, pkk türkiye sınırları dışına çıkıyor. üçüncü ve son aşamalarda ise pkk ile yapılacak görüşmelerin ardından örgüt silah bırakacak.

kürt sorunu’nun çözümü amacıyla imralı adası'nda hapis yatan pkk lideri abdullah öcalan'la başlatılan görüşmeler, siyasette tansiyonu yükseltti. parti liderleri, düzenledikleri grup toplantılarında, barış ve demokrasi partisi (bdp) milletvekilleri ile öcalan arasında 23 şubat'ta yapılan görüşmenin içeriğinin basında yer alması üzerinden birbirlerine yüklendi.

başbakan ve ak parti genel başkanı recep tayyip erdoğan, muhalefetteki cumhuriyet halk partisi (chp) ile milliyetçi hareket partisi (mhp)'ni, çözüm sürecine katkı sağlamamakla suçladı ve görüşme tutanaklarını yayımlayan milliyet gazetesini eleştirdi. chp lideri kemal kılıçdaroğlu, eroğan'dan sürecin detaylarını açıklamasını istedi. mhp genel başkanı devlet bahçeli ise ak parti ve erdoğan'ın süreç nedeniyle 'hain damgası yiyeceğini ve türk milletine hesap vermekten kaçamayacağını' söyledi. 

erdoğan, salı günü ak parti'nin tbmm grup toplantısı'nda yaptığı konuşmada, öcalan ile milli istihbarat teşkilatı (mit) üzerinden başlatılan görüşme sürecinin söylem birliği içinde yürümesi gerektiğini vurgulayarak, muhalefet partilerine, “biz bu süreci başarıyla bitirmek durumundayız. chp ve mhp’nin kan durmasın çabasına karşın, biz adeta çırpınıyoruz” sözleriyle yüklendi.

başbakan, hem chp’nin, hem de mhp’nin iktidar ortağı olduğu dönemler olduğunu hatırlatarak, “çözüme katkı için ne yaptılar, koca bir hiç” diye konuştu. hiçbir zaman ‘terörle mücadeleden taviz vermeyeceklerini’ vurgulayan erdoğan, “bizim şehitlerimizin ruhunu muazzeb edecek, onların kemiklerini sızlatacak, onların hatırasına halel getirecek hiçbir adımı atmamız,  hiçbir girişimin içinde bulunmamız mümkün değil” dedi.

'tutanakların yayımlanması sabotaj' 

erdoğan konuşmasında ayrıca, bdp milletvekilleri ile öcalan arasındaki görüşmenin tutanaklarının yayımlanmasına tepki gösterdi. erdoğan, tutanakları yayımlayan milliyet gazetesine, “sınırsız özgürlük olamaz” sözleriyle yüklendi. başbakan, bdp’li üç milletvekili ile öcalan arasında konuşulanların, kamuoyuna duyurulmasını ‘sabotaj’ olarak niteledi.

sadece siyasetçilerin değil, medya ve sivil toplum örgütlerinin de, görüşme sürecine destek vermesi gerektiğini vurgulayan başbakan, gazeteyi hedef alarak şu ifadeleri kullandı:

“hiç kimse bu sabotajın üzerine gitmiyor, basın özgürlüğü dersi vermeye kalkıyor. sınırsız bir özgürlük olamaz. kimse, kimsenin özgürlük alanına tecavüz edemez. kendi özgürlük alanını geçiyorsan, tecavüze geçersin. özgürlüğü suistimal edecek kadar özgürse, biz de hissiyatımızı açıklamak noktasında en az onlar kadar özgürüz.”

partisinin her zaman ‘sansürün karşısında durduğunu’ belirten erdoğan, ülkede basının en özgür dönemini yaşadığını ifade ederek, “hiçbir devirde yazamadıklarını yazıyorlar” dedi.

bdp milletvekilleri pervin buldan, sırrı süreyya önder ve altan tan 23 şubat'ta pkk liderini ziyaret etmiş, görüşmenin tutanakları geçtiğimiz hafta perşembe günü basına sızmıştı. milliyet gazetesinin sayfalarına taşıdığı ve hükümet kanadından keskin eleştiriler alan belgelere göre, öcalan, yeni süreçte pkk’nın türkiye dışına çekilmesinin tbmm kararıyla olacağını belirtiyor.

PKK'nın kuruluşu ve güçlenmesi

kılıçdaroğlu'ndan 'yalancı' suçlaması

öte yandan, chp lideri kemal kılıçdaroğlu partisinin grup toplantısında erdoğan’ı, süreç ve tutanaklarla ilgili açıklama yapmaya çağırdı.

başbakan’ın ısrarla konuşmadığını ve kimsenin de konuşmamasını istediğini belirten kılıçdaroğlu, erdoğan’a şu sözlerle yüklendi:

''türkiye cumhuriyeti tarihinin en utanç verici belgelerinin basında yer almasının üzerinden altı gün geçti. bu tutanakların basına yansımasından sonra sabırla ve ısrarla recep tayyip erdoğan'a soruyorum: ortaklardan biri olan abdullah öcalan bugüne kadarki sürecini açıkladı. sırada ortağın diğeri var. öcalan'ın bu süreçteki ortağı recep tayyip erdoğan, sen de bir konuş bakalım; sen ne diyorsun?”

kılıçdaroğlu, erdoğan’ın, öcalan ile senelerdir sürdürdüğü görüşmeler konusunda ‘tümüyle millete yalan söylediğini’ vurgulayarak, “diyor ki 'ben size bilgi vermeyeceğim ama siz bana güvenin'. böyle bir şey olur mu? açıkça söylüyorum, recep tayyip erdoğan biz sana güvenmiyoruz çünkü biz yalancılara güvenmeyiz” şeklinde konuştu.

'hesap vermekten kaçamayacak'

mhp genel başkanı devlet bahçeli ise partisinin grup toplantısında, ‘akp-chp-bdp-pkk yapılanmasını’, ‘bölünmenin dört gözü, yıkım ve çözülmenin dört ası’ olarak tanımlayarak, “durmadan zehir kusmakta ve millete pusu kurmaktadırlar” dedi.


kışanak, bdp grup toplantısı sonrası açıklamalarda bulundu. [aa]

erdoğan için ''böyle giderse kendisi ve hükümeti mutlaka hain damgasıyla damgalanacak ve türk milletine hesap vermekten kaçamayacaktır'' ifadesini kullanan bahçeli, 'çözülme ve bölünme sürecine, çözüm ve barış kılıfı geçirilmesinin' ve 'teröristlerle pazarlıkların diyalog ve müzakere sözleriyle hafifletilmesinin' hiç kimseyi kandırmaya yetmeyeceğini söyledi.

partisinin tbmm grup toplantısı’nın ardından gazetecilerin sorularını bdp eşbaşkanı gültan kışanak ise pkk'nın elinde tuttuğu kişilerin serbest bırakılmasına ilişkin olarak kurulacak heyette, ak parti, chp ya da mhp'den de milletvekili bulunmasına açık olduklarını söyledi.

kışanak, konu hakkındaki bir soruya, “bu partimizin faaliyeti, ama onlardan da böyle bir teklif gelirse bunu değerlendiririz, açığız, olumlu yanıt da veririz” karşılığını verdi.

öcalan üç mektup yollamıştı

buldan, önder ve tan'dan oluşan bdp heyeti, demokratik toplum kongresi (dtk) eşbaşkanı ve mardin bağımsız milletvekili ahmet türk ile bdp batman milletvekili ayla akat’ın ocak ayı başında yaptığı ziyaretin ardından, imralı adası’nda öcalan ile görüşen ikinci milletvekili grubu olmuştu. dtk, kendisini ‘kürdistan'daki çok çeşitli çevreleri ve temsilcileri bir araya getiren ‘sivil bir demokrasi platformu’ olarak tanımlıyor.

üç milletvekili, imralı ziyareti sonrasında, öcalan'ın pkk'nın elindeki kişilerin salıverilmesine ilişkin temennisini kamuoyu ile paylaşmıştı. 

bdp'li ve bağımsız milletvekillerinden oluşan bir diğer heyet de, geçtiğimiz hafta kuzey irak'a giderek, süreç çerçevesinde öcalan'ın yazdığı, kürt sorunu'nun çözümüne yönelik yol haritasını açıklayan bir mektubu kandil dağı'ndaki pkk yöneticilerine iletmişti. diğer iki mektup ise bdp ve pkk'nın avrupa kanadına ulaştırılmıştı. 

geçtiğimiz yılın son günlerinde başbakan recep tayyip erdoğan tarafından telaffuz edilen öcalan ile görüşme sürecinin içeriğine ilişkin ilk bilgileri ise 31 aralık'ta erdoğan’ın siyasi danışmanı yalçın akdoğan kamuoyuna açıklamıştı.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;