Dünya

Suudi blog yazarı yakalandı

Hazreti Muhammed'e hakaret ettiği gerekçesiyle idamı istenen Hamza Kaşgari, Malezya polisi tarafından tutuklandı.

Konular: Ortadoğu

Haberin Öne Çıkanları

Sebebi üç ileti

Uçağa binecekti

Sığınma talebi vardı

Suudi blogger, Hz Muhammed'in doğum gününde mikroblog sitesinde paylaştığı üç ileti sebebiyle aranıyordu.
suudi arabistanlı blog yazarı hamza kaşgari, yeni zelanda'ya kaçmak isterken malezya polisi tarafından kuala lumpur havaalanı'nda yakalandı. hz. muhammed'e hakaret ettiği gerekçesiyle aranan kaşgari yakalandığında, sığınmayı planladığı yeni zelanda'ya giden uçağa binmek üzereydi. 
 
reuters haber ajansına konuşan polis yetkilisi, 23 yaşındaki blog yazarının interpol düzenlediği operasyon kapsamında yakalandığını açıkladı.  kaşgari'nin yakalanmasının hemen ardından malezya'nın resmi haber ajansı bernama olayı 'islama hakaretten aranan blogger yakalandı' şeklinde duyurdu ancak olayla ilgili başka detay paylaşmadı. 
 
isminin açıklanmasını istemeyen bir bakanlık yetkilisi ise afp'ye yaptığı açıklamada, tutuklanan blog yazarının yoğun güvenlik önlemleri altında ülkesine iade edileceğini duyurdu. 
 
suudi blogger, hz muhammed'in doğum gününde mikroblog sitesinde paylaştığı üç iletide 'dine küfrettiği' gerekçesiyle aranıyordu. 
 
kaşgari'nin 30 bin kişinin tepkisini çeken bir iletisinde "doğum gününde nereye baksam seni görüyorum. bazı yönlerini sevdiğimi söyleyebilirim ama bazılarından nefret ettim. zaten seni olarak anlamış değilim" yazıyordu. 
 
'günah keçisi oldu' 

kaşgari'nin paylaştığı iletilerin ardından, kaşgari'nin idam edilmesinin isteyenler sosyal medyada kampanya düzenlemişti. twitter'da  '#hamzakashgari' konu başlığıyla iletiler yazılıyordu. ayrıca 12 bin kişi facebook'ta 'suudi halkı hamza kaşgari'nin idamını talep ediyor' isimli bir kampanya başlatmıştı. 
 
bir diğer blog yazarı olan iyad el bağdadi ise, kaşgari üzerinden sosyal medyada başlatılan savaşın muhafazakarlar ile liberallerin çatışma için bir 'fırsat' haline geldiğini açıklamıştı. 
 
twitter'da yazdıkları sebebiyle bir insanın başına büyük dert açabileceğine işaret eden bağdadi, "kaşgari'nin düştüğü durum, kendisiyle sınırlı olmayan çok daha büyük bir çatışmadan kaynaklanıyor" diye konuştu. 
 
kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;