Türkiye
'Çözüm süreci devam edecektir'
Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, HDP’nin Meclis’e girememesi durumunda çözüm sürecini değerlendirdi. Akdoğan, "Barajı geçemezsek diye başlayan cümleler tehditvari" dedi.

başbakan yardımcısı yalçın akdoğan, cine-5’te yayınlanan ‘dün, bugün, yarın’ programı için aslıgül atasagun çebi’nin sorularını yanıtladı.
'hdp barajı geçemezse sanki kıyamet kopar gibi bir hava estiriliyor'
seçime günler kala en çok tartışılan konulardan biri hdp’nin barajı geçip geçemeyeceği ve bu sonucun çözüm sürecine etkisi.
bakan akdoğan “hdp barajı geçemezse sanki kıyamet kopar gibi bir hava estiriliyor, bunun bir boyutu kendilerinden kaynaklanıyor, ‘biz barajı geçemezsek diye başlayan’ cümleler ve bunlar biraz daha tehditvari, şantajvari cümleler” diyor ve ekliyor:
“demokrasiye inanıyorsanız sonucu da kabul edeceksiniz, hangi partinin hangi oyu alacağına millet karar verir. ‘barajı geçersem varım oynuyorum, geçmezsem kıyamet kopar’ gibi bir yarış değildir. bu demokrasiye inanmamak anlamına gelir. siyaset sadece meclis ile yapılmıyor, bugün meclis dışında kalan partiler de var.”
'imralı’ya milletvekili olmayanlar da gidiyor'
akp’de 100 civarında kürt vekil olduğuna işaret eden bakan akdoğan, kürtlerin temsilinin sadece hdp’de olmadığını vurguladı. çözüm sürecini ak parti’nin başlattığına dikkat çeken akdoğan, “bu süreçle ilgili hdp’nin oynadığı bir rol var, benim üstlendiğim bir misyon var, bunu da küçümsemek istemiyorum ama orada imralı’ya giden heyetin içerisinde, milletvekili olmayan kişiler de var, çözüm süreci her halükârda devam edecektir” dedi.
yerel meclis tartışması
bakan akdoğan, “hdp barajı geçemezse özerklik ve yerel meclisler gündeme taşınır mı” sorusuna “buna devlet de, millet de müsaade etmez, bu çadır tiyatrosu olur. o zaman demokrasiye inanmıyorsun ve demokratik siyaseti kabul etmiyorsun demektir” cevabını verdi.
'başbakan’ın açıkladığı yüzde 55 oranı bizim potansiyelimizi gösteriyor'
bakan akdoğan, “7 haziran genel seçiminde ak parti’nin başarısızlık rakamı nedir?” sorusuna “yüzde 55 bizim potansiyelimizi gösteriyor, ak parti şu anda yüzde 45-50 bandında görülüyor ama cumhurbaşkanlığı seçiminde yüzde 52-53’lere ulaşabildiğimiz görüldü. ak parti’nin bundan güçlenerek çıkabileceğini görüyorum” cevabını verdi.
peki ya diğer partiler? akdoğan’a göre "hdp barajın altında kalır, mhp yüzde 15 bandında, chp yüzde 20-25 bandında."
'başkanlık sisteminde parlamentonun seçiminde bir değişiklik yok'
cumhurbaşkanı erdoğan’ın istediği, akp’nin de seçim beyannamesine koyduğu başkanlık sisteminin nasıl işleyeceği henüz net olarak açıklanmadı. bu konuda akdoğan “parlamenterlerin seçimi nasıl olacak? başkandan bağımsız olacak mı? parlamenter adayları başkanı denetleme gücüne sahip olacaklar mı?” sorusu üzerine seçim beyannamesiyle ana ilkelerin ortaya koyulduğunu, bunların somutlaşmasının hükümet ve eylem planlarıyla olacağını belirtti.
“parlamentonun seçiminde bir değişiklik yok, normal milletvekilliği seçimi kendi bağlamında oluyor. başkanlık seçimi ayrıca oluyor. halkın milletvekilini seçmesi konusunda farklı bir durum yok ama bildiğiniz gibi amerika’daki başkanlık seçiminde de milletvekilleri içerisinden olmuyor kabine, dışarıdan aktörler tarafından oluyor, bunun belirlenmesi lazım.”
1915 olayları
1915 olaylarıyla ilgili birçok ülkenin parlamentosunda “soykırım” ifadesinin kullanılmasını değerlendiren bakan akdoğan, “ermenistan’la ilişkileri normalleştirme çabası, taziye mesajları, tarihçilerden oluşan komisyon çalışsın ve bunun ötesinde yapılan açıklamalar, burada iyi niyetli elini uzatan hep biziz ama elimiz hep havada kaldı, ermenistan bunu kabul etmedi, diaspora ermenistan’ı da baskı altına aldı ve birtakım lobi çalışmalarıyla türkiye’yi dize getirebilir miyiz diye uğraşılıyor. türkiye’yi kimse dize getiremez, bunlar boş işler” yorumunu yaptı.
'abd başkanı obama’nın bu tahriklere gelmeyeceğini düşünüyorum'
abd başkanı obama’nın “soykırım” ifadesini kullanması durumunda türkiye’nin tavrının sorulması üzerine bakan akdoğan “abd başkanı obama’nın bu tahriklere gelmeyeceğini düşünüyorum” açıklamasını yaptı ve türk-abd ilişkilerinin çok köklü olduğunu ve stratejik ortaklığı vurguladı.
1 mayıs tartışması
yalçın akdoğan "1 mayıs'ta işçi sendikaları ve sol partilerin, valiliğin izin vermemesine rağmen taksim'de kutlama ısrarını neye bağlıyorsunuz" sorusuna "bunu emek bayramı olsun işçi bayramı olsun hepbirlikte kutlamak için mi yoksa bunu bir krize çevirmek içinmi çalışıyorlar buna bakmak lazım. 1 mayıs’ta acaba seçimi etkileyebilir miyiz diye toplumsal bir gerilim üretebilir miyizi deniyorlar. bu süreci sağduyu içerisinde geçirmemiz gerekiyor. türk-iş 1 mayıs’ı zonguldak'ta, hak-iş, memur-sen gibi büyük konfederasyonlar da konya'da kutlayacaklarını açıkladılar onun dışındaki birtakım marjinal örgütler sırf gerilim olsun diye beklenti içerisindeler" cevabını verdi.
Yorumlar