Bilim-Teknoloji

2021 hedefi: Mars ve Venüs

NASA, 2021'de Dünya'nın iki komşusu Mars ve Venüs'e insan göndermeyi planlıyor. İki gezegenin yörüngesine yapılacak yolculuk projesi, ABD Kongresi'nden büyük destek görüyor.

Konular: Bilim-Teknoloji

Haberin Öne Çıkanları

Dünya'nın iki komşusuna ziyaret

2021'de 600 günlük görev planı

ABD Kongresi destek veriyor

Dünya'nın iki komşusu Venüs ve Mars'a 2021'de astronot gönderilebilir. [Getty Images]

2015 için bütçesini 17.5 milyar dolar olarak belirleyen nasa (abd ulusal havacılık ve uzay dairesi), dünya'ya yakın asteroidlere yapılması düşünülen insanlı görevlerle birlikte mars yolculuğu planlarını da yeniden gündeme getirdi. temsilciler meclisi bilim komitesi'nden büyük destek gören proje, sadece mars'a değil, venüs'e de insan gönderilmesini öngörüyor.

abd kongresi'nde de büyük destek gören proje, 600 gün sürecek yolculukta iki astronotun ilk olarak venüs, ardından da mars'ın yörüngesinden geçerek dünya'ya dönmesini amaçlıyor. plan kapsamında, uzay mekiği kasım 2021'de dünya'dan ateşlenecek ve nisan 2022'de venüs'ün, ekim 2022'de ise mars'ın etrafından dolaşacak.

nasa, derin uzay yolculukları alanında düzenlenmesi planlanan ilk büyük görev için en gelişmiş roketi sls (space launch system) ve orion uzay kapsülünü kullanmayı düşünüyor.

venüs ve mars yolculuğu projesini ilk ortaya atan isim, 2001 yılında uluslararası uzay istasyonu'nu (uui) ziyaret ederek ilk uzay turisti unvanını kazanan dennis tito oldu. milyarder işadamı, geçen yıl mars'ın yörüngesini turlayacak bir görev planı sunmuş ve 501 gün sürecek yolculuğun özel şirketlerle yapılabileceğini savunmuştu. tito, daha sonra fikrini değiştirerek bu çapta bir görev için sls ve orion kapsülüne ihtiyaç olunduğunu belirtti.

politikacıları birbirine düşürebilir

nasa ise geçen yıl sunduğu asteroid redirect mission planında, ilk olarak robotik uzay araçlarının dünya yakınındaki asteroitlere inmesini, 2020'li yıllarda da seçilen asteroitlere astronot gönderilmesini hedefliyor.

temsilciler meclisi bilim komitesi başkanı lamar smith ise "nasa, beyaz saray ve kongre, mars'ın yörüngesinden geçilmesini öngören görevi gözden geçirmeli" diyerek yeni bir rota belirleyebileceklerini ortaya koydu.

cumhuriyetçi smith'e kıyasla, komitedeki en nüfuzlu demokrat partili olan eddie bernice johson, "sls/orion 2017'de insansız testlerin ardından ilk insanlı görevini 2021'de gerçekleştirmek için düşünüldü. ilk görevin mars olması gerektiği konusunda şüpheliyim" ifadesini kullandı.

nasa başkanı charles bolden ise asteroit görevine sadık kalacaklarını belirtirken, 2021 için kesin bir ifade kullanmadı. 2015 bütçesinde asteroit görevi için 133 milyon dolar bütçe ayrıldığını belirten bolden, "bu görevler uzay keşfinin geleceğine giden yolu açmak için gerekli. 2021 mücadele gerektiren bir yıl olacak ama belirlenen hedeflere ulaşılabilir" dedi.

kaynak: national geographic

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;