NASA Mars'tan vazgeçmiyor

Kızıl Gezegen'e 2020 yılında Curiosity'den daha gelişmiş bir uzay aracı fırlatmayı planlayan ABD'nin bir sonraki hedefi insanlı uçuşlar.

Haberin Öne Çıkanları

Hedef insanlı görev

2020'de yeni robot

Curiosity'e benzeyecek

Spirit tarafında Mayıs 2005'te çekilen bu karede Gusev krateri üzerinden güneşin batışı görülüyor. [NASA]

bir yandan mars’a insan gönderme hazırlıkları yapan  amerikan havacılık ve uzay dairesi (nasa), 2020 yılında kızıl gezegen’e yeni bir uzay aracı fırlatmayı planlıyor.

nasa’nın mars’a keşif için son gönderilen uzay aracı curiosity (merak) tarafından alınan toprak örneklerinin ilk detaylı analizi, pazartesi günü kamuoyu ile paylaşılmış, bilim adamları mars’ta henüz kuvvetli yaşam izlerine rastlanmadığını belirtmişti.

salı günü yapılan açıklamada ise, kızıl gezegen ile ilgili gelecek planları anlatıldı.

nasa’da görevli charles bolden, obama yönetiminin mars keşif programına destek olduğunu söyledi.

fırlatılacak yeni uzay aracı ile birlikte abd’nin kızıl gezegen’in keşfi konusundaki liderliğini koruyacağını söyleyen bolden, 2030 yılında mars’a insan gönderilmesine yönelik sağlam adımlar atıldığının da altını çizdi.

2020 yılında gönderilmesi planlanan yeni uzay aracı, masraflardan ve mühendislik hatası riskinden kaçınmak için curiosity’nin üzerine eklemeler yapılarak elde edilecek.

İzleri var kanıtı yok

bugünkü haliyle ‘soğuk bir çöl’ olan mars’ta su bulunmuyor. ancak kaya parçalarından numune alınarak yapılan jeolojik araştırmalar kızıl gezegen’in önceden daha sıcak ve nemli olduğunu gösteriyor. mars üzerinde su tarafından bırakılan alçıtaşı damarlarını keşfeden opportunity’nin ardından curiosity bir zamanlar yüzey boyunca akan bir nehrin izlerini bulmuştu. daha sonraki bir toprak örneğinde ise hawaii toprağında bulunan minerallere benzer mineraller tespit etmişti.

nasa, yeni uzay aracının en azından mars’tan alınan toprak ve kaya örneklerini dünya’ya geri gönderebilmesini hedefliyor. curiosity, mars’tan aldığı toprak numuneleri ile ilgili veri toplayabiliyor ancak toprak örneğini doğrudan dünya’ya iletemiyor.

nasa'nın mars çalışmaları

yeni uzay aracı ile birlikte nasa’nın şu anda hali hazırda devam eden veya gelecek için planlanan mars misyonlarının sayısı yediye çıkıyor.

opportunity adlı uzay robotu, mars’ın yüzeyinde 2004’ten bu yana araştırmalarını sürdürüyor. ondan biraz daha gelişmiş bir robot olan curiosity ise mars üzerindeki gale krateri’ne 6 ağustos’ta iniş yapmıştı.

mars’ın yörüngesinde dönen diğer iki uzay aracı da gezegeni yukarıdan takip ederek, opportunity ve curiosity’den gelen sinyallerin dünya’ya iletilmesine yardımcı oluyor.

nasa ayrıca 2016’da mars’ın çekirdeğinin dünya’nınki gibi sıvı mı yoksa katı mı olduğunu belirlemek için kazı yaparak gezegenin derinliklerine inecek olan insight adlı bir uzay aracı daha fırlatacak.

mariner 4'ten bu güne

mars’a ulaşabilen ilk uzay aracı mariner 4 olmuş, araç 1965 yılında gezegenin kraterli yüzeyinin 22 adet yakın çekim fotoğrafını dünyaya iletmiş ve abd’ye dünyanın ilk başarılı mars misyonunu gerçekleştirme onurunu yaşatmıştı.

mars’ın yüzeyine ilk başarılı inişi ise 1971’de sovyetler birliği’ne ait mars 2 gerçekleştirdi ancak mars 2 uyduya 20 saniyelik bir video aktarımı yaptığı sırada bozuldu. bundan beş yıl sonra abd viking 1 ve viking 2 adlı uzay araçları ile mars’ın yüzeyine inmeyi başardı. viking 1 ve viking 2 deaktive olana kadar dünyaya binlerce resim ve veri yolladı.

aralarında 1997 yılında kızıl gezegen’e iniş yapan pathfinder ve 2004’de iniş yaptıktan sonra sinyali kaybolana kadar altı yıl boyunca veri aktarımı yapan spirit’in de bulunduğu birçok başarılı misyonun yanı sıra, başarısızlıkla sonuçlanan denemelerin sayısı da az değil.

curiosity en kapsamlısı

nükleer enerji ile çalışan, 2.5 miyar dolarlık bir proje olan curiosity,  nasa tarafından güneş sistemi'nin bir başka gezegenine şimdiye kadar gönderdikleri en kapasiteli robot.

taşıdığı 10 bilimsel cihazla kaya parçalarının kimyasal tahlilini yapacak curiosity, gale krateri’nde  yaşam için organik unsurlar bulunup bulunmadığını inceliyor. buradan elde edilecek veriler ile gelecekteki insanlı misyonlara hazırlık yapılacak. 

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;