Türkiye

28 Şubat'ta dördüncü dalga

'Post-modern darbe' soruşturmasında 39 kişinin tutuklanmasının ardından, bazıları muvazzaf general 17 asker hakkında yeni gözaltı kararları var.

Haberin Öne Çıkanları

Operasyon sürüyor

Arama yapılıyor

Generaller de var

Saner'in, Meral Akşener'e "Söyleyin o kadına ayağını denk alsın, yoksa yağlı kazığa oturturuz" dediği medyada yer almıştı. [AA]

28 Şubat'a giden yol

türkiye'de özel yetkili ankara cumhuriyet başsavcıvekilliği'nin yürüttüğü '28 şubat’ soruşturmasında, emekli orgeneraller çevik bir ve fevzi türkeri gibi isimlerin tutuklanmasının ardından yeni bir gözaltı dalgası daha yaşandı. savcılığın kararı üzerine, polis, başta istanbul, ankara ve izmir olmak üzere farklı illerde belirlenen adreslerde saat 08.30 itibariyle arama başlattı. 
 
savcılık, operasyonla ilgili yaptığı kısa açıklamada, dokuz ilde arama yapıldığını ve altısı muvazzaf 11'i emekli toplam 17 isim hakkında gözaltı kararı verildiğini bildirdi. gözaltı listesindeki isimler şunlar:
 
  • tümgeneral berkay turgut (3. ordu kurmay başkanı)
  • tümgeneral mehmet faruk alpaydın
  • tuğgeneral celalettin bacanlı
  • tuğgeneral mehmet ali yıldırım
  • tuğgeneral metin keşap
  • emekli korgeneral mustafa bıyık
  • emekli korgeneral hakkı kılınç
  • emekli tümgeneral cevat temel özkaynak
  • emekli kurmay albay erkan yaykır
  • emekli tümgeneral çetin dizdar
  • emekli albay ardan kıratlı
  • emekli albay mehmet mithat kiziroğlu
  • emekli tümgeneral çetin saner
  • emekli astsubay asım atak
  • emekli astsubay abdullah hoşgür
  • emekli sivil memur tanju veli aydın.
 
açıklamaya göre, ankara'da dört, istanbul'da üç, izmir'de iki, kars'ta bir, erzincan'da bir, denizli'de bir, kocaeli'de bir, balıkesir'de bir ve uşak'ta bir adreste arama yapıldı. korgeneral tevfik özkılıç'ın balyoz soruşturması, emekli tümgeneral erdal şenel'in ise ergenekon soruşturması kapsamında daha önce adreslerinde arama yapılmış olması nedeniyle, bu kişilerin adreslerinde arama yapılması kararı çıkartılmadı. emekli tümgeneral cevat temel özkaynak'ın da yurt dışında olması nedeniyle kendisine ulaşılamadı.
 
izmir'de gözaltına alınan emekli korgeneral çetin saner'in karaburun ilçesindeki yazlığında arama yapıldı ve emekli asker izmir emniyet müdürlüğü'ne getirildi.
 
çetin saner'in 28 şubat sürecinde dönemin içişleri bakanı meral akşener'e "söyleyin o kadına ayağını denk alsın, yoksa yağlı kazığa oturturuz" dediği medyada yer almıştı. 
 
emekli korgeneral hakkı kılınç'ın ankara anıttepe'de bulunan evi de arandı. arama sırasında ailenin yakınlarının eve geldiği görüldü.

belgeler bavul ve bez torbaya konuldu
 
istanbul'da ise, polis ekipleri, emekli tümgeneral çetin dizdar'ın kadıköy feneryolu mahallesi'ndeki evine sabah saatlerinde gitti. aramanın ardından evdeki bazı belgeler bir bavul ve bez torbaya konuldu, dizdar gözaltına alındı.
 
ayrıca, istanbul'da iki emekli albayın evinde de arama var. polislerin gittiği adresler biri, emekli albay ahmet mithat kiziroğlu'nun ümraniye'deki eviydi.
 
emekli astsubay asım atak uşak'ta, geçmişte gölcük donanma komutanlığı'nda sivil memur olarak çalışan tanju veli aydın ise balıkesir ayvalık'ta gözaltına alındı. aydın, poyrazköy'de ortaya çıkarılan silah ve cephane davasında da tutuksuz yargılanıyordu.
 
arama yapılan adreslerin başında ankara'daki fevzi çakmak sitesi askeri lojmanları geliyor. lojmanlara gelen özel yetkili cumhuriyet savcısı kemal çetin, beraberindeki askeri yetkililerle nizamiyeden içeri girdi. denizli 11. motorlu piyade tugay komutanlığı da arama yapılan adresler arasında. 
 
1997 yılında görevde olan refah-yol hükümetini yıkmaya teşebbüs etmek suçlamasıyla geçen ay başlatılan soruşturmada, bugüne kadar 39 kişi tutuklandı.
 
dönemin genelkurmay ikinci başkanı emekli orgeneral çevik bir, emekli tuğgeneraller abdullah kılıçarslan ile idris koralp, emekli orgeneral fevzi türkeri ve emekli tümgeneral erol özkasnak cezaevine gönderilenler arasında öne çıkan isimler.
 
ilk değerlendirme arınç'tan
 
soruşturmada yaşanan son gelişmelerle ilgili hükümet kanadından ilk değerlendirmeyi başbakan yardımcısı bülent arınç yaptı. gözaltı operasyonunu "demek ki soruşturma devam ediyor" sözleriyle yorumlayan arınç, "bir an evvel iddianame varsa iddianamenin ortaya çıkması veya eğer takipsizliğe bağlanacaksa bir takipsizlik kararının bir an önce sonuçlandırılmasını ben şahsen bir hukukçu olarak da bir siyasetçi olarak da arzu ederim" diye konuştu.
 
arınç, pazartesi günü dönemin içişleri bakanı meral akşener'in bildiklerini anlattığını ve kendisine sorulan soruları cevapladığını ifade ederek, bunun önemli bir gelişme olduğunu, çünkü o sürecin bizzat içinde bulunmuş bir bakanın bildiklerini savcılara anlatmış olmasının çok önemli olduğunu söyledi.
 
adalet bakanı sadullah ergin ise, savcılarının dosyanın ihtiyaçlarına göre soruşturmayı takip ettiklerini belirterek, "sürecin sonunu sabırla izlemeye devam edeceğiz" dedi. 
 
'post-modern' darbe
 
28 şubat soruşturması 15 yıl öncesine dayanıyor. necmettin erbakan'ın islami eğilimli refah partisi'nin 1995 genel seçimlerini kazanması ve ardından 1996 yılında dyp ile koalisyon hükümeti kurmasıyla başlayan süreç, 28 şubat 1997 tarihli mgk toplantısında 'irtica ile mücadele' amaçlı bir dizi kararın alınmasıyla somut bir hal aldı.
 
cumhuriyetin temel değerlerinin ve laik rejimin tehdit altında olduğuna dair seslerin yükseldiği bir dönemde gerçekleşen dokuz saatlik mgk toplantısının sonunda, generaller hükümete irticayla mücadele adına uygulamaya koyması için 18 maddelik bir belge sunmuştu.
 
dönemin başbakanı necmettin erbakan’dan imzalanması istenen belgede; laikliğin teminat altına alınmasından, kuran kurslarının milli eğitim bakanlığı'na devredilerek sekiz yıllık kesintisiz eğitime geçilmesine, tarikatların kapatılmasından orduyu din düşmanıymış gibi gösteren medyanın kontrol altına alınmasına, kıyafet kanunu'na uyulmasından, atatürk aleyhindeki eylemlerin cezalandırılmasına kadar bir dizi madde yer alıyordu.
 
askerin iktidara baskısı artınca, erbakan 18 haziran 1997 tarihinde başbakanlıktan istifa etti ve refah-yol hükümeti çöktü. çevik bir ve yargılanan diğer isimler, işte bu koalisyon hükümetini devirmeye çalışmakla suçlanıyor. 
 
daha sonra çevik bir tarafından ‘demokrasiye balans ayarı' adıyla tanımlanan ve kayıtlara da bu isimle geçen süreçle ilgili, dönemin genelkurmay başkanı orgeneral ismail hakkı karadayı'dan sonra göreve gelen hüseyin kıvrıkoğlu, '28 şubat 1000 yıl sürecek" demişti. 
 
çevik bir, 1999'da emekli olunca siyasete atılmaya çalışmış ve cumhurbaşkanlığına adaylığını ilan etmişti. ancak, bir dönemin meclisi tarafından dikkate alınmamıştı.
 
kaynak: ajanslar
 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;