Türkiye

28 Şubat'ta son ifadeler

Sincan'da yürütülen tankların arkasındaki isim olarak gösterilen eski Kara Kuvvetleri Komutanı Ceylanoğlu ile dört asker, savcının sorularını yanıtlıyor.

Haberin Öne Çıkanları

Biri muvazzaf

Tutuklu sayısı 73

İki yıllık soruşturma

Sincan sokaklarından geçen tanklar, dönemin en iyi simgeleri arasındaki yerini alarak kayıtlara geçmişti. [AA-Arşiv]
refah-yol iktidarının 1997 yılında devrildiği 28 şubat sürecini araştıran savcılık, aralarında eski kara kuvvetleri komutanı orgeneral erdal ceylanoğlu ve eski harp akademileri komutanı orgeneral aslan güner'in de bulunduğu beş askerin ifadesine başvuruyor. anadolu ajansı, iki yıldır süren soruşturmada iddianamenin tamamlanmasına kısa bir süre kaldığını duyurdu.
 
ankara adliyesi'ne getirilen general erdal ceylanoğlu, gergin geçen 2010 yüksek askeri şura (yaş) toplantısında kara kuvvetleri komutanlığı'na atanmış ve 2011 yılında da emekliliğini istemişti. 28 şubat döneminde tümgeneral rütbesiyle görev yapan ceylanoğlu, ankara'nın sincan ilçesinde yürütülen tankların arkasındaki isim olarak gösteriliyor.
 
28 şubat'ta tuğgeneral rütbesinde olan aslan güner ise, ilerleyen yıllarda genelkurmay ikinci başkanlığı gibi görevleri yürütmüştü.
 
başkent ankara'da yaşayan emekli tümgeneral mehmet başpınar, istanbul'da ikamet eden emekli tümgeneral yücel özsır ve halen türk silahlı kuvvetleri'nde (tsk) görev yapan albay mehmet cumhur yatıkkaya da, adliyede savcının sorularını yanıtlıyor.
 
soruşturmada son olarak 16 şubat tarihinde dört emekli asker tutuklanmıştı.

iddianame tamamlanıyor

üzerinden 16 yıl geçen 28 şubat dönemine ilişkin ankara cumhuriyet başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturmada, anadolu ajansı'na göre 700 sayfaya ulaşan iddianamenin yazımı tamamlanmak üzere.
 
nisan 2011 yılında bir avukatın yaptığı suç duyurusu üzerine başlatılan soruşturmada ilk gözaltılar 12 nisan 2012 tarihinde gerçekleşti. peşinden 19 nisan, 25 nisan, 8 mayıs, 28 mayıs ve 22 haziran 2012 ile 3 ocak, 13-14-15 şubat ve 21 şubat 2013'te gözaltılar ve ifadeye çağırmalar devam etti.
 
soruşturmada tutuklanan 73 kişiden, eski yükseköğretim kurumu (yök) başkanı prof. dr. kemal gürüz dışında 72'si emekli veya muvazzaf asker. savcılığın talebine rağmen dört emekli askere ise henüz ulaşılabilmiş değil.
 
soruşturmanın ekseninde, başını dönemin genelkurmay ikinci başkanı orgeneral çevik bir ile deniz kuvvetleri komutanı güven erkaya'nın çektiği askerlerin kurup yönettiği 'batı çalışma grubu' isimli oluşum var. grup, siyasete müdahale etmekten binlerce kişinin fişlenmesine kadar pekçok suçlamanın odağında.
 
cezaevine gönderilen askerler arasında dönemin genelkurmay genel sekreteri tuğgeneral erol özkasnak'ın ismi öne çıkıyor. emekli orgeneraller teoman koman, fevzi türkeri, ilhan kılıç, ahmet çörekçi, çetin doğan, şükrü sarıışık ile emekli oramiral hayri bülent alpkaya diğer öne çıkan askerler.
 
erdoğan: çok hassasız
 
öte yandan, başbakan recep tayyip erdoğan, çarşamba günü yaptığı açıklamada 28 şubat sürecini değerlendirdi.
 
erdoğan, "bir konuda çok ama çok hassasız, 16 yıl önce yaşadıklarımızı başkalarına yaşatmamak konusunda. sadece bu kadar değil, 16 yıl önce bu millete yaşatılanların tekrar yaşanmaması için çok hassasız. hiç kimsenin horlanmış, aşağılanmış, dışlanmış hissetmesini görmek istemiyoruz" dedi.

hükümet devrildi

refah partisi (rp) lideri necmettin erbakan ve doğru yol partisi (dyp) lideri tansu çiller tarafından 1996 yılında kurulan hükümet, 28 şubat 1997 yılındaki milli güvenlik kurulu (mgk) toplantısında 'irtica ile mücadele' amaçlı bazı kararlara imza atmak zorunda bırakılmıştı. ülkede köktendinci tırmanışa ve irtica tehdidine neden olmakla suçlanan söz konusu hükümet, haziran 1997'de istifa etmişti.

refah-yol iktidarının çöktüğü dönemin mercek altına alındığı soruşturmada, sanıklar koalisyon hükümetini devirmeye çalışmakla suçlanıyor.

bazı şüpheliler mahkeme ifadelerinde, 28 şubat kararlarını denetlemek ve uygulamak için kurulan 'batı çalışma grubu'nun genelkurmay yönetiminin bilgisi dahilinde faaliyet gösterdiğini belirtmişti.

28 şubat döneminin genelkurmay başkanı orgeneral ismail hakkı karadayı'dan sonra koltuğu devralan orgeneral hüseyin kıvrıkoğlu, dönemi, "28 şubat, 1000 yıl sürecek" sözleriyle özetlemişti.

kaynak: ajanslar

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;