Türkiye
Generallere tutuklama istendi
28 Şubat soruşturmasında ifade veren emekli askerler Orhan Yöney, Köksal Karabay ve Ersin Yılmaz, savcının sorularını yanıtlıyor.
Haberin Öne Çıkanları
İstanbul'dan Ankara'ya
62 kişi tutuklu
Karadayı serbest

türkiye'de 1997 yılında askerlerin zorlamasıyla hükümetin düşmesini ve peşinden gelen süreci araştıran savcılık, bazı emekli generallerin ifadesine başvurdu. savcının sorularını yanıtlayan komutanlar, tutuklama talebiyle hakim karşısına çıkacak.
emekli oramiral hayri bülent alpkaya ile emekli koramiral altaç atılan da ifade vermek üzere istanbul'dan ankara'ya götürüldü.
saatler süren ifadelerin ardından savcılık emekli askerleri tutuklama talebiyle nöbetçi mahkemeye sevk etti.
ihlas haber ajansı, emekli generallerin çalışmalarını tamamlayan meclis darbe komisyonu'ndan gelen belgeler doğrultusunda ifadelerine başvurulduğunu bildirdi.
1994 yılında tümgeneralliğe terfi eden emekli orgeneral yöney, 28 şubat sürecinde genelkurmay karargahında görev yapıyordu. çevik bir'e bağlı çalışan yöney'in abd ve israil'de gerçekleştirilen toplantılara katıldığı daha önceki sorgularda medyaya yansımıştı.
günlüklerde dönemin nato güney avrupa müşterek kuvvetler komutanı yöney'in üniversiteler ve sendikalarla birlikte hareket edilerek akp hükümetini zayıflatmak için çalışmalar planladığı öne sürülüyor.
metinde yöney'in "biz akp'ye gücümüzü göstermeliyiz, bizi hafife alıyorlar", “akp'nin iktidar olmasına rağmen muktedir olamadığı halka gösterilmelidir" gibi sözlerine yer veriliyor.geçen yıl nisan ayında başlayan soruşturmada bugüne kadar 90 kişi gözaltına alındı, çevik bir'le birlikte emekli tümgeneral erol özkasnak gibi eski üst düzey komutanların da bulunduğu 62 kişi cezaevine gönderildi.
hükümet devrildi
refah partisi (rp) lideri necmettin erbakan ve doğru yol partisi (dyp) lideri tansu çiller tarafından 1996 yılında kurulan hükümet, 28 şubat 1997 yılındaki milli güvenlik kurulu (mgk) toplantısında 'irtica ile mücadele' amaçlı bazı kararlara imza atmak zorunda kalmıştı. ülkede islami tırmanışa neden olmakla suçlanan söz konusu hükümet, haziran 1997 yılında istifa etmişti.
refah-yol iktidarının çöktüğü dönemin mercek altına alındığı soruşturmada, tutuklanan isimler dönemin koalisyon hükümetini devirmeye çalışmakla suçlanıyor.
bazı şüpheliler mahkeme ifadelerinde 28 şubat kararlarını denetlemek ve uygulamak için kurulan 'batı çalışma grubu'nun genelkurmay yönetiminin bilgisi dahilinde faaliyet gösterdiğini belirtmişti.
karadayı'dan sonra genelkurmay başkanlığı koltuğuna oturan general hüseyin kıvrıkoğlu, dönemi "28 şubat, 1000 yıl sürecek" sözleriyle özetlemişti.
kaynak: ajanslar
Yorumlar