Avrupa
AB, silah ambargosunu kaldırdı
Örgüt üyesi ülkelerin dışişleri bakanları Suriye'ye iki yıldır uyguladıkları ambargoya son verip, muhaliflere askeri yardımın önünü açtı.
Haberin Öne Çıkanları
İngiltere ve Fransa istemişti
Ülkeler karar verecek
Görüş ayrılığı var

avrupa birliği (ab), örgüte üye ülkelerin suriyeli muhaliflere silah yardımı yapabilmesini engelleyen ambargoyu kaldırdı. bu karar sonrası ingiltere ve fransa başta olmak üzere, muhaliflere silah göndermek isteyen ab üyeleri, ağustos ayından itibaren bu yönde harekete geçebilecek.
rejim güçleri ile muhalifler arasındaki silahlı çatışmaların başladığı mayıs 2011’den beri suriye’nin tümüne silah ambargosu uygulayan ab’ye üye 27 ülkenin dışişleri bakanları, pazartesi günü brüksel’de bir araya geldi. ab dış ilişkileri konseyi toplantısında, suriye'deki son gelişmeler ele alındı.
ab dış ilişkiler ve güvenlik politikası yüksek temsilcisi catherine ashton, örgüt üyesi ülkelerin, muhaliflerin çatı örgütü suriye muhalif ve devrimci güçler ulusal koalisyonu'na (smdk) 'sivilleri koruma amaçlı silah sağlamasına' yeşil ışık yaktıklarını açıkladı. alınan karar uyarınca ab üyesi tüm ülkeler, suriye'ye silah tedarikine ilişkin olarak kendi politikalarını uygulayabilecek.
muhaliflerin silahlandırılmasından yana tavır alan londra ve paris'in kararlı tutumuyla ab'nin ambargosu 1 haziran tarihi itibarıyla kalksa da, birliğe üye ülkeler ağustos ayına dek suriye'ye silah göndermeme taahhüdünde bulundu.
ingiltere ve fransa aylardır, suriye sınırları içine ab ülkelerinden silah tedarikini engelleyen ambargonun, muhaliflere silah gönderilebilmesi amacıyla gevşetilmesi gerektiğini savunuyordu.
avusturya ve almanya gibi örgüte üye ülkeler, daha önce ambargonun kaldırılmasına karşı olduklarını bildirmişti.
ingiltere başbakanı david cameron, nisan ayında yaptığı açıklamada, londra’nın ambargoyu veto edebileceğini duyurmuştu. fransız siyasetçiler de birçok kere benzer açıklamalarda bulunmuştu.
rusya'dan ab'ye tepki
suriye rejiminin destekçisi rusya, ab'nin son kararının şam yönetimi ile muhalifleri masaya oturtmayı hedefleyen ve haziran ayında düzenlenmesi planlanan cenevre konferansı'yla ilgili sürece zarar vereceğini bildirdi.
smdk sözcüsü halid salih ise ab'nin kararından dolayı hayal kırıklığı yaşadıklarını söyledi. suriyeli muhaliflerin çatı örgütü, silah ambargosunun derhal kalkmasını istiyordu.
bazı yaptırımlar sürecek
öte yandan, ab ulaştırma, ticaret, finans ve yatırım gibi alanlarda suriye'ye yönelik yaptırımlarını bir yıl daha uzattı. birlik üyesi ülkelerin bankalarında dondurulmuş durumda olan 'ekonomik kaynak ve fonlar' serbest bırakılmayacak.
suriye'ye iki yıldır uygulanan genel ambargo ise şam yönetimi kadar muhalifleri de içeriyordu.
ülkede, 2011 yılının mart ayında demokratik reform gösterileriyle başlayan olaylar, daha sonra muhaliflerle rejim güçleri arasında silahlı mücadeleye dönüşmüştü. bm'nin tahminlerine göre çatışmalar nedeniyle 70 binden fazla insan hayatını kaybetti.
uluslararası toplum, ülkedeki krizi sona erdirmenin yollarını arıyor. son olarak suriye, abd ve rusya'nın öncülüğünde cenevre'de toplanacak konferansa katılacağını duyurmuştu.
kaynak: ajanslar
Yorumlar