Dünya

ABD, Çin'in devreye girmesini istedi

Dışişleri Bakanı Kerry, Pekin yönetimine, askeri tehditlerini sürdüren Kuzey Kore'ye baskı yapmaları gerektiğini söyledi.

Haberin Öne Çıkanları

Mevkidaşıyla görüştü

'Kritik zamanlama'

'Kendimizi savunuruz'

Kuzey Kore yönetimi, ülkesinin muhtemel bir savaşa hazır olduğunu savunuyor. [AFP]

abd dışişleri bakanı john kerry, kuzey kore'yle güney kore arasındaki askeri gerilime çözüm bulmak için çin hükümeti yetkilileriyle görüştü. asya turunu sürdüren kerry cumartesi günü gittiği çin'in başkenti pekin'de mevkidaşı wang yi ile bir araya geldi.

görüşme öncesinde iki dışişleri bakanı gazetecilere poz verirken kerry, wang'a "ele almamız gereken çok önemli konular var, bugün sizinle bunları konuşmayı umuyorum" dedi.

wang ise kerry'yle aynı fikirde olduğunu belirterek "ziyaretiniz çok kritik bir zamanda gerçekleşti" diye konuştu.

kerry temaslarında kuzey kore'nin önemli destekçisi çin yönetiminden, yarımadada giderek artan nükleer gerilimi sona erdirmek için devreye girerek, pyongyang hükümetine baskı yapmasını istediği bildirildi.

1950-53 yılındaki arasında süren kore savaşı'ndan beri pyongyang yönetiminin destekleyen çin, kuzey kore'nin temel ihtiyaçlarıyla enerji gereksiniminin neredeyse tamamını sağlıyor.

seul'den uyardı

keryy cuma günü ise, kuzey kore'nin tehdit ettiği güney kore'de görüşmeler yapmıştı. abd'nin bölgedeki en önemli müttefiki olan seul yönetiminin arkasında olduklarını ve muhtemel saldırılara karşı kendilerini savunacaklarını duyurmuştu.

kerry, kuzey kore'yi abd'nin askeri üssünün bulunduğu guam adası'na ulaşabilecek kapasitede bir füzenin denemesinin yapmaması konusunda uyarmıştı.

kuzey kore lideri kim jong un'un füze denemesine karar vermesiyle, pyongyang'ın uluslararası toplumun tamamını hiçe saymış olacağına işaret eden kerry, böyle bir denemenin 'büyük hata' olacağı söylemişti.
 
kore yarımadası'ndaki gerilim
 
kuzey kore'nin, 12 şubat'ta tüm uyarılara rağmen üçüncü nükleer denemesini yapması tüm dünyanın tepkisini çekmiş ve bm güvenlik konseyi, 7 mart'ta pyongyang yönetimine uygulanacak yeni yaptırım paketini kabul etmişti.
 
yaptırım paketi pyonyang'da tepkiyle karşılanmış, kuzey kore, abd'ye karşı 'önleyici nükleer saldırı' düzenleme hakkını kullanacağını açıklamıştı. pyonyang, 11 mart'ta güney kore ile abd'nin ortak askeri tatbikata başlaması üzerine kore savaşı'nı sona erdirmek için 1953'te imzalanan ateşkes anlaşmasını iptal ettiğini belirtmişti.
 
kuzey kore'nin abd ve güney kore'ye tehditlerini sürdürmesi üzerine abd, 19 mart'ta b-2 hayalet uçaklarını bölgeye göndermiş, kuzey kore ise 27 mart'ta güney ile askeri kırmızı hattını kesmişti.
 
kuzey kore, 31 mart'ta da güney ile ilişkilerini 'savaş durumuna' göre yeniden şekillendirdiğini bildirmişti.
 
kaynak: al jazeera ve ajanslar

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;