Dünya
Kuzey Kore füzelerini taşıdı
Güney Kore, Pyongyang yönetiminin orta menzilli füzelerini ABD'nin doğu kıyılarını hedef alacak şekilde yerleştirdiğini açıkladı.
Haberin Öne Çıkanları
Seul açıkladı
Guama yeni sistem
Tansiyon düşmüyor

kore yarımadası’nın iki komşusu güney kore ile kuzey kore arasında, abd’nin de müdahil olduğu askeri gerginlik tırmanıyor. seul yönetimi son olarak, kuzey’in orta menzilli füzelerinin yerlerini değiştirdiğini duyurdu. güney kore'ye göre, füzeler abd’nin doğu kıyılarını vurabilecek noktalara konuşlandırıldı. washington ise, pyongyang’un tehditleri karşısında pasifik füze savunma sistemini güçlendirdi.
güney kore savunma bakanı kim kwan-jin, kuzey kore’nin yerleştirdiği füzelerin abd’nin ana karasına kadar olmasa da ‘kayda değer bir mesafeye’ ulaşabilme kapasitesine sahip olduğunu söyledi. kim, bunun atış denemesi amacıyla ya da askeri tatbikat için yapılmış olabileceğini belirtti.
kuzey kore, perşembe günü abd'ye karşı nükleer tehdidini yinelemiş, ordudan yapılan açıklamada washington yönetimine 'küçük ve hafif bir silah aracılığıyla saldırılabileceği' ve 'saldırı zamanının hızla yaklaştığı' yönünde uyarıda bulunulmuştu.
guam'a yeni füze sistemi
amerikan savunma bakanlığı pentagon, saldırı tehdidine karşılık büyük okyanus'taki guam adasına gelişmiş füze savunma sistemleri yerleştireceğini açıklamıştı.
pyongyang yönetimi, çarşamba günü, güney kore sınırına 10 kilometre uzaklıkta ekonomik işbirliği için kurulan kaesong serbest ticaret bölgesi'ne güney koreli işçilerin bölgeye girmesine izin vermemişti.
aynı gün, abd savunma bakanı chuck hagel "kuzey kore'nin son haftalardaki birçok eylemi açık ve gerçek bir tehlike arz ediyor. abd ise, olası bir saldırıyı etkisiz kılmak için elinden geleni yapıyor" demişti.
sanayi bölgesindeki kriz sürüyor
kuzey kore, güney kore ile işbirliğinde olduğu tek yer olan kaesong ortak sanayi bölgesine güney koreli işçilerin girişini yasakladıktan sonra içeride kalan 608 işçinin durumu belirsizliğini koruyor.
bazı işyeri sahiplerine çalışanlarını 10 nisan'a kadar bölgeden çıkartmaları söylendi, ancak güney kore birleşme bakanlığı’na göre sadece 10 nisan'a kadar bölgedeki çalışanlarını çekmek isteyen işyerlerinden bir plan sunmaları istendi.
bölgedeki 123 güney koreli firma, üretimin durmaması için içerideki işçileri halen tutuyor ancak güney kore kamyonları kuzey kore'ye bu hafta sonu da geçemezse hem hammadde hem de ihtiyaç malzemeleri tükenecek.
birleşme bakanı ryoo kihl-jae cuma günü yabancı basına yaptığı açıklamada durumun tehlikeli bir hali gelmesi halinde işçileri sanayi bölgesinden çekeceklerini belirtti.
bölgede tansiyon yüksek
kuzey kore'nin abd ve bölge ülkeleriyle yaşadığı gerginlik, ülkenin roket ve nükleer denemeleri nedeniyle ortaya çıkıyor. gerilim, özellikle pyonyang'ın 12 şubat’ta üçüncü nükleer denemesini gerçekleştirmesinin arından arttı.
bm güvenlik konseyi, denemenin ardından mart ayında pyonyang'a yönelik yeni bir yaptırım paketi kabul etti. pyonynag yönetimi ise buna misilleme olarak güney kore ile tüm saldırmazlık anlaşmalarını fesh ettiğini ilan etti.
ayrıca abd ve güney kore ordusu ise kuzey kore yönetiminin itirazlarına rağmen ortak askeri tatbikat başlattı. kuzey kore, iki ülkenin askeri işbirliğine tepki olarak seul yönetimiyle arasındaki direkt telefon hattını kapattı, abd'nin japonya'daki üsleri vurmakla tehdit etti.
abd, 19 mart'ta 'caydırıcı amaçla' bölgeye b-2 hayalet uçakları gönderdi, kuzey kore ise 27 mart'ta güney kore ile askeri kırmızı hattını kesti.
kuzey kore, 31 mart'ta da güney kore ile 'savaş durumuna' girdiğini açıkladı.
kaynak: ajanslar
Yorumlar