Ortadoğu
ABD: Esad'ın günleri sayılı
Beyaz Saray Sözcüsü Carney, Suriyeli birçok yetkilinin rejimi terk etme kararı aldıklarını söyleyip, Şam'da yönetimin değişeceğini ima etti.
Haberin Öne Çıkanları
Büyükelçiler ayrılıyor
Helikopterle bombardıman
Ban mesaj verdi

suriyeli muhalifler, ordunun ülkede muhaliflerin sert direniş gösterdiği bölgeleri uçak ve helikopterlerle bombalamayı sürdürdüğünü belirtirken, abd yönetimi ülkede devlet başkanı beşar esad'ın 'günlerinin sayılı olduğu' görüşünde.
suriye'nin birleşik arap emirlikleri büyükelçisi abdullatif el debbağ ve güney kıbrıs büyükelçisi lamia el hariri'nin görevlerinden ayrıldığını doğrulayan beyaz saray sözcüsü jay carney, esad'ın yakın çevresindeki birçok üst düzey yetkilinin artık rejimi terk ettiklerini söyledi. daha önce, evli olan debbağ ile hariri'nin görev yaptıkları ülkelerden katar'a kaçtıkları bildirilmişti.
carney gazetecilere yaptığı açıklamada, “bu gelişme, esad'ın günlerinin sayılı olduğunun kabul edildiği anlamına geliyor” dedi.
suriye'nin umman büyükelçiliği'ndeki askeri bir ateşenin de muhaliflerin saflarına geçtiği bildiriliyor. daha önce suriye'nin irak büyükelçisi nevaf faris de katar'a kaçmıştı.
ordudan yoğun saldırılar
öte yandan suriye ordusunun başkent şam ile ülkenin kuzeyindeki halep ve batısındaki hums kentlerinde yoğun saldırılar düzenlediği belirtiliyor.
ordu ve muhalifler halep'e takviye birlik gönderirken, çarşamba günü iktidardaki baas partisi'nin kent merkezi yakınlarındaki el cemaliye semtinde şiddetli çatışmalar çıktı.
ülkedeki gelişmeleri takip eden ingiltere merkezli sivil toplum örgütü londra merkezli suriye insan hakları gözlemevi ise isyancıların halep'in güneyindeki el kelase bölgesinde bir karakolu ateşe verdiklerini bildirdi. örgüt ayrıca, kentin çeşitli mahallelerinde helikopterlerle düzenlenen saldırılarda ölenler ve yaralananlar olduğunu duyurdu.
şam rejiminin operasyonlarında helikopter kullanılmasını kınayan beyaz saray sözcüsü jay carney ise bu durumun, 'esad rejiminin ahlaksızlığının bir diğer göstergesi' olduğunu söyledi.
muhalifler daha önce suriye ordusunun çok sayıda askeri idlib'den halep'e kaydırdıklarını duyurmuştu.
bm barışı koruma operasyonlarından sorumlu genel sekreter yardımcısı herve ladsous, suriyeli yetkililere, ülkedeki şiddet olaylarında önemli oranda bir düşüş olmadığı takdirde, kalan 150 gözlemcilerinin görev süreleri bitiminde ülkeden ayrılacaklarını söylediğini belirtti. bm güvenlik konseyi 20 temmuz'da, gözlemcilerin görev süresini 30 gün uzatmıştı.
bosna-hersek parlamentosu'na hitap eden bm genel sekreteri ban ki-moon, 'uluslararası toplumun halen suriye'de bir sınavdan geçtiğini' söyledi. daha önce de 1995'te boşnakların katledildiği srebrenitsa kasabasını ziyaret eden ban, "dünyaya çağrıda bulunuyorum. gecikmeyin. suriye'deki katliamı durdurmak için derhal harekete geçin" dedi.
riyad’dan diplomatik girişim
bu arada suudi arabistan, suriye hükümetinin kimyasal silah kullanma tehdidini bm genel kurulu'na taşımaya hazırlanıyor.
suudi arabistan'ın bm daimi temsilcisi büyükelçi abdullah el-muallimi, şam yönetiminin oluşturduğu tehdide dikkat çeken bir karar tasarısını bm genel kurulu'na sunacaklarını söyledi. suudi büyükelçi gazetecilere yaptığı açıklamada, tasarının 'önümüzdeki hafta başında' oylanmasını umduğunu belirtti.
suriye dışişleri bakanlığı sözcüsü cihad makdisi pazartesi günü yaptığı açıklamada, halka karşı kimyasal ve biyolojik silah kullanmayacaklarını, bu tip silahlara ancak yabancı ülkelerin saldırısı halinde başvuracaklarını söylemişti.
rusya ise şam yönetimini, kimyasal silah kullanma tehdidinin kabul edilemez olduğu yolunda uyarmıştı.
washington'ı eleştirmişti
moskova ayrıca, 18 temmuz'da şam'da üst düzey dört suriyeli yetkilinin ölümüne yol açan saldırıyı kınamadığı gerekçesiyle abd'yi de eleştirmiş, rusya dışişleri bakanı sergey lavrov washington'u 'terörü meşru kılmakla' suçlamıştı.
rusya dışişleri bakanlığı son olarak ab'nin hafta başında aldığı suriye'ye yönelik yeni yaptırım kararının, bu ülkenin havadan ve denizden 'ablukaya alınması' anlamına geldiğini bildirdi. ab dışişleri bakanları'nın aldığı karar uyarınca, birliğe üye ülkeler, suriye'ye silah taşıdığından şüphelenilen gemilerde ve uçaklarda arama yapabilecek.
rusya ve çin geçen hafta, suriye'ye yaptırım uygulanmasına olanak veren bir karar tasarısını üçüncü kez bm güvenlik konseyi'nde veto etmişlerdi.
moskova ve pekin'in vetosuna tepki gösteren abd, ingiltere, fransa ve almanya, suriye hükümetine karşı konsey’den bağımsız olarak harekete geçeceklerini belirtseler de suriyeli muhaliflere askeri yardım yaptıkları iddialarını reddediyor.
kaynak: al jazeera ve ajanslar
Yorumlar