Dünya

ABD, Myanmar’a yaptırımları yumuşatıyor

Dışişleri Bakanı Clinton, adil ve özgür olduğu belirtilen ara seçimlerin ardından ülkeye uygulanan bazı kısıtlamaların kaldırılacağını duyurdu.

Haberin Öne Çıkanları

'Büyükelçilik açılacak'

'Yatırım yapılacak'

ASEAN'dan çağrı

Aung San Suu Çii, ülkede düzenlenen ara seçimlerin ‘yeni bir dönemin başlangıcı’ olmasını umduğunu söylemişti.
Aung San Suu Çii, ülkede düzenlenen ara seçimlerin ‘yeni bir dönemin başlangıcı’ olmasını umduğunu söylemişti. [Reuters]

ASEAN’dan çağrı

kamboçya'da bir araya gelen güneydoğu asya ülkeleri birliği’nin (asean) devlet ve hükümet başkanları batı’ya, myanmar üzerindeki yaptırımları kaldırma çağrısı yaptı. asean, ab ve abd'nin, bu ülkede yaklaşık 50 yıldır süren askeri yönetimin ardından geçen mart ayında iktidara gelen sivil hükümetin başlattığı demokratik sürece bu şekilde katkıda bulunması gerektiğini belirtti.      

abd dışişleri bakanı hillary clinton, ülkede muhaliflerin zaferiyle sonuçlanan ara seçimlerden sadece günler sonra, ülkesinin myanmar’a büyükelçi atayacağını ve uyguladığı bazı yaptırımları gevşeteceğini açıkladı.

clinton, ‘adil ve özgür olarak düzenlendiği açıklanan’ seçimlerden iki gün sonra yaptığı açıklamada, üst düzey myanmarlı yetkililerin abd’yi ziyaret etmesine izin verileceğini, ‘demokratik reformları kucaklayan ülkeye’  finansal hizmetler ihraç edeceklerini söyledi. clinton, bunun ülkedeki siyasi ve ekonomik modernizasyona destek çabalarının bir parçası olduğunu belirtti.

gelişmenin ‘sürecin başlangıcı olduğunu’ belirten amerikalı bakan, washington'ın myanmar'da bir uluslararası kalkınma ajansı bürosu açacağını da belirtti. clinton, myanmar’a uygulanan çok çeşitli alanlara yayılan yaptırımların ise büyük bölümünün şimdilik yerinde kalacağı mesajını verdi.

washington’dan bildiren al jazeera muhabiri rosalind jordan, clinton’ın açıklamalarını ‘güven arttırıcı bir mesaj’ olarak nitelendirdi ve şunları söyledi:

“bu sadece diplomatik ilişkilerin yeniden temini içi değil, abd’li sivil toplum örgütlerinin, ülkede sivil toplum ortamının yeniden inşa edilmesine ve çevrenin korunmasına yönelik faaliyet göstermesi için bir fırsat. ek olarak, (abd) şirketleri, myanmar halkına tarım ve turizm sektörlerinin kalkınması için destek verecek.”

nld: 43 sandalye kazandık

abd dışişleri bakanı, daha önce yaptığı açıklamada, abd'nin myanmar'daki ilerlemelere pozitif cevap vereceğini ifade etmişti.

myanmar'da hafta sonu 45 milletvekilliği için yapılan ara seçim sonucunda, nobel barış ödülü sahibi muhalefet lideri aung san suu çii’nin de parlamentoya girdiği duyurulmuştu. parlamentodaki 45 sandalyeden 44'ü için aday gösteren aung san suu çii'nin partisi ulusal demokrasi birliği (nld), seçimlerde 43 sandalyenin kazanıldığını kaydetmişti.

aung san suu çii ise, yaptığı zafer konuşmasında, ülkede düzenlenen ara seçimin ‘yeni bir dönemin başlangıcı’ olmasını ve ülkedeki diğer partilerin de ‘demokratik bir atmosfer’ oluşturmak amacıyla kendileriyle işbirliği yapmasını umduğunu söylemişti.

ülkede resmi sonuçlar halen açıklanmış değil.

kaynak: al jazerra ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;