Dünya

Myanmar'da ‘yeni dönem' umudu

Partisinin ara seçimden zaferle çıktığını ve gelecek için ümitli olduğunu söyleyen muhalif lider Aung San Suu Çii, işbirliği çağrısı yaptı.

Haberin Öne Çıkanları

NLD: 43 sandalye kazandık

'Sembolik zafer'

Resmi sonuçlar bekleniyor

Aung San Suu Çii, destekçilerine yaptığı konuşmada, "Bu halkın zaferidir” dedi.
Aung San Suu Çii, destekçilerine yaptığı konuşmada, "Bu halkın zaferidir” dedi. [Reuters]

myanmar’da, nobel barış ödülü sahibi muhalefet lideri aung san suu çii, ülkede düzenlenen ara seçimin ‘yeni bir dönemin başlangıcı’ olmasını umduğunu söyledi. aung san suu çii, lideri olduğu ulusal demokrasi birliği (nld) merkezinde yaptığı konuşmada, “bu, bizim değil, ülkedeki siyasi sürece dahil olmaları gerektiği kararını veren halkın zaferidir” dedi.

parti, seçimde aday gösterdiği 44 sandalyenin 43’ünü kazandığını ve muhalefet liderinin de parlamentoya girdiğini açıklamıştı. seçim, 664 üyesi bulunan parlamentoda, kabineye ya da diğer mevkilere atanan milletvekillerinden boşalan 45 sandalye için yapılmıştı.

muhalif lider, önemli olanın kazanılan sandalye sayısı değil, seçmenlerin demokratik sürece katılım coşkusu olduğunu ifade etti. aung san suu çii, ülkedeki diğer partilerin de ülkede ‘demokratik bir atmosfer’ oluşturmak amacıyla kendileriyle işbirliği yapmasını umduğunu belirtti.

myanmar’dan bildiren al jazeera muhabiri wayne hay, aung san suu çii'nin zaferinin ‘büyük ölçüde sembolik’ olduğunu söyledi. muhalif liderin küçük bir güç elde ettiğini belirten hay, asıl önemli noktanın uluslararası toplumun parlamentoya ve onun kararlarına olan ilgisinin artacağı gerçeği olduğunu söyledi.

yaklaşık altı milyon seçmenin bulunduğu ülkede, kesin seçim sonuçlarının bir hafta içinde açıklanması bekleniyor. 

eski cunta yönetimi döneminde demokratik reform çabalarının öncüsü olan aung san suu çii'nin liderliğindeki nld, seçime iddialı girmişti. parti, 1990 yılındaki genel seçimlerde büyük zafer kazanmış ancak cunta yönetimi partinin hükümeti kurmasına izin vermemişti.

reform yapılmıştı

myanmar'da yaklaşık 50 yıldır süren askeri yönetimin ardından geçen mart ayında iktidara gelen sivil hükümet, bir dizi siyasi reform gerçekleştirmişti. myanmar hükümeti, yüzlerce siyasi mahkumu serbest bırakmış, etnik gruplarla ateşkes imzalamış, basın özgürlüğünü genişletmiş ve denetim yasalarını hafifletmişti.

askeri yönetim altında yoğun yaptırımlara maruz kalan ülkede halk fakirlik içinde yaşıyor. batı ülkeleri, ara seçimlerin adil olarak düzenlenmesi halinde, yaptırımların kaldırılabileceğini duyurmuştu.

bu durumda, doğal kaynak yönünden zengin olan ülkeye önemli dış yatırım gelmesi bekleniyor.

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;