Türkiye-AB ilişkileri

AB'den üst düzey 'fasıl' ziyareti

Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz, ikinci kez seçilmesinin ardından ilk kez Türkiye’de. Gündemde Türkiye’nin AB üyelik sürecinde önümüzdeki dönemde açılması planlanan fasıllar var.

Volkan Bozkır ve Martin Schulz AB Bakanlığı'nda bir araya geldi. [Fotoğraf: AA]

1 temmuz 2014’te ikinci kez avrupa parlamentosu başkanlığına seçilen alman sosyal demokrat siyasetçi schuzl, beraberinde avrupa konseyi parlamenter meclisi başkanı (akpm) anne brasseur ile birlikte ankara’ya resmi bir ziyaret gerçekleştiriyor. ankara’daki programının ardından gaziantep’e gidecek olan schulz, perşembe günü kilis’te suriyeli sığınmacıların kaldığı kampı da ziyaret edecek.

haftalar öncesinden planlanan ziyarette ana gündem maddesi türkiye’nin avrupa birliği'ne üyelik süreci. ab üyeliği için gerekli 35 fasıldan sadece 14’ünün açıldığı türkiye için ab’nin üst düzey yetkililerinin yaptığı bu ziyaretler kritik önemde.

schulz'un ab bakanı ve başmüzakereci volkan bozkır ve dışişleri bakanı mevlüt çavuşoğlu ile görüşmesinde yeni fasıllar açılması konusu gündeme geldi. çavuşoğlu aynı zamanda vize muafiyeti konusunda türkiye'nin beklentisini hatırlattı. kıbrıs'ta yeniden başlaması beklenen müzakereler, gümrük birliği'nin yeniden müzakere edilmesi ve 1915 olayları da ele alındı.

ilerleme raporu da gündemde

ab’nin yasama organı niteliğindeki avrupa parlamentosu’nun genişleme sürecinde de önemli bir işlevi bulunuyor: aday ülkelere ilişkin raportörlerin belirlenmesi. raportörler, aday ülkelerin siyasi, ekonomik ve sosyal yapıları ile ilgili olarak toplanan bilgileri parlamento’ya iletme görevini üstleniyor, toplanan bilgileri güncelliyor.

aday ülkeler için her yıl hazırlanan ilerleme raporu’nda, ülkenin müktesebata uyum alanında kaydettiği ilerlemeleri ve gözlemlediği eksikleri değerlendiriliyor. değerlendirme için ülkedeki sivil toplum kuruluşları, kamu kurumları, iktidar ve muhalefet temsilcileriyle de görüşmeler yapılıyor.

schulz, ankara ziyaretinde bu kapsamda cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan, meclis başkanı cemil çiçek, başbakan ahmet davutoğlu, dışişleri bakanı mevlüt çavuşoğlu, ab bakanı ve başmüzakereci volkan bozkır’ın yanı sıra muhalefet liderleri ve temsilcileri ile de görüşüyor.

tbmm’de chp genel başkanı kemal kılıçdaroğlu ve hdp eş genel başkanı selahattin demirtaş’ın ardından schuzl, mhp genel başkan yardımcısı tuğrul türkeş ile bir araya gelecek.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;