Yolsuzluk ve rüşvet operasyonu
Adalet Bakanı'ndan HSYK'ya tepki
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ görevi devraldıktan sonra ilk açıklamasında HSYK'yı eleştirdi. Bozdağ'a göre; "Adli Kolluk Yönetmeliği Anayasa'ya aykırı" diyen kurulun kendisi Anayasa'yı ihlal etti.
Haberin Öne Çıkanları
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'dan HSYK'ya tepki
'HSYK Anayasa'yı ihlal etti'
Barolar Birliği'nden HSYK'ya destek

istanbul'da savcı muammer akkaş'ın hazırladığı ikinci yolsuzluk operasyonu ile ilgili tartışma hakimler ve savcılar yüksek kurulu(hsyk) ile hükümet gerilimine dönüştü. perşembe günü akşam saatlerinde adli kolluk yönetmeliğini eleştiren bir açıklama yapan hsyk'ya yanıt, adalet bakanlığı koltuğuna bu açıklamanın yapıldığı gün oturan bekir bozdağ'dan geldi. bakan bozdağ, adalet bakanı olarak başkanı olduğu kurulu eleştirdi.
yazılı bir açıklama yapan adalet bakanı, sadullah ergin'in görevdeki son gününde toplantı yapılmasını ve yine göreve başladığı ilk gün kendisinin bilgisi ve onayı olmadan yapılan açıklamayı üzüntüyle karşıladığını belirtti; hsyk'nın kamuoyuna açıklama yapma yetkisinin olmadığına vurgu yaptı.
'açıklama yargı bağımsızlığına müdahale'
açıklamasında " (hiç bir kimse veya organ kaynağını anayasa ve kanundan almayan bir yetkiyi kullanamaz) ilkesine aykırı olarak genel kurul, kanunda yer almayan bir konuda kendi kendine görev ihdas etmiştir. anayasa'nın 'mahkemelerin bağımsızlığı' başlıklı 138'inci maddesinde, 'hiçbir organ, makam, merci veya kişi, yargı yetkisinin kullanılmasında mahkemelere ve hakimlere emir ve talimat veremez, genelge gönderemez, tavsiye ve telkinde bulunamaz' hükmü yer almaktadır." hatırlatmasını yaptı.
adli kolluk yönetmeliği'nin iptali için danıştay'da dava açıldığını hatırlatan bozdağ, iptal davasına konu yönetmelik değişikliğiyle ilgili kesin kanaat içeren açıklama yapılmasının yargı bağımsızlığına müdahale anlamına geldiğini belirtti; "bu, yürümekte olan davayı görecek mahkeme ve hakimlere tavsiye ve telkin niteliğindedir. bu da anayasa'nın 138'inci maddesinin açık ihlalidir" dedi.
tbb’den hsyk açıklamasına destek
yönetmeliğin iptali için danıştay’a dava açan türkiye barolar birliği (tbb) ise hsyk’ya destek verdi. birlik başkanı metin feyzioğlu “hsyk, davada taraf olmamıştır. haklı davamızda anayasadan yana tavır koymuştur. bu da görevidir. danıştay’ın yargı erkine sahip çıkacağına ilişkin inancım tamdır” dedi. siyasi krizin devlet krizine dönüştüğünü savunan feyzioğlu, krizden çıkış yolunu “hukuk devleti ve demokrasiden yana ilkesel tavır almak” olarak gösterdi.
hsyk ne demişti?
hakimler ve savcılar yüksek kurulu, adli kolluk yönetmeliğinin 2 ve 3. maddelerinin kuvvetler ayrılığı ilkesine aykırı olduğunu belirtmişti. kurulda yer alan 13 üyenin imzası, yani oy çokluğu ile alınan kararda yapılan değişikliğin yargı bağımsızlığı ile anayasa'nın ve ceza muhakemesi kanunu'nun ilgili hükümlerine aykırı olduğu belirtilmişti.
kaynak: al jazeera
Yorumlar