Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi

AİHM’den komedyene ret

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, sahnede Yahudi karşıtı şakalar yaptığı için para cezasına mahkûm olan Fransız komedyen M’Bala'nın itirazını reddetti. Mahkeme, “eğlencenin sahne şovu adı altında soykırımı inkâra yönelik siyasi faaliyete dönüştüğü” yargısına vardı.

avrupa insan hakları mahkemesi (aihm) yahudi karşıtı şakalar yaptığı için para cezasına mahkûm olan ünlü fransız komedyen dieudonne m’bala'nın başvurusunu kabul etmedi. mahkeme, “söz konusu eğlencenin, sahne şovu adı altında soykırımı inkâra yönelik siyasi faaliyete dönüştüğü" yargısına vardı. bu nedenle m'bala'nın başvurusunun, "ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilemeyeceğine" hükmetti.

m'bala, fransa'nın başkenti paris'te, 2008 yılında sahnelediği tek kişilik sahne şovunda soykırımı inkâr eder şekilde şakalarda bulunmuştu. ayrıca hitler’in yahudileri gaz odalarında katletmesini inkâr eden fransız araştırmacı robert faurisson'u da çağırmıştı.

dieudonne m’bala, yahudi karşıtı espriler yaptığı için fransız mahkemesinde 10 bin euro para cezasına çarptırılmıştı. cezası temyiz mahkemesinde onanan komedyen, kendisinin ifade özgürlüğünün ihlâl edildiğini belirterek 2013’te aihm’e başvurmuştu.

Dieudonne, eski İran Devlet başkanı Mahmud Ahmedinecad’a da Siyonizm karşıtı eylemlerinden dolayı ‘Quenelle Ödülü’ vermişti.

daha önce de ceza aldı

dünyayı ‘siyonist lobi’nin yönettiğini öne süren ünlü komedyenin başı daha önce de fransız yargısıyla derde girmişti. 2013 yılında düzenlediği bir şovda yahudi karşıtı ifadeler kullandığı gerekçesiyle, m’bala 65 bin avro para cezasına çarptırılmış ve ülke çapında birçok kentte sahne alması yasaklanmıştı.

‘kendimi charlie coulibaly gibi hissediyorum’

m’bala’nın ses getiren son vukuatı ise 2015 ocak’ında charlie hebdo çizerleri, polis memurları ve süpermarket rehinelerinin öldürülmesinin ardından facebook hesabından yaptığı paylaşım oldu.

m'bala, sosyal paylaşım sitesi facebook'taki hesabından yaptığı paylaşımda, charlie hebdo saldırısının ardından yahudilere ait markette bulunanları rehin alarak 4 kişinin ölümüne neden olan amedi coulibaly'ye atıfta bulunarak, "kendimi charlie coulibaly gibi hissediyorum" yazmıştı.

paris ceza mahkemesi, fransız komedyenin mesajının "terörist eylemlere destek veren nitelik taşıdığı ve yahudilere karşı nefrete sebep olduğu" kararını almış; m'bala "terörü övmek" suçunu işlediği gerekçesiyle tecilli iki ay hapis cezasına çarptırılmıştı.

irkçı harekete ün kazandırdı

m'bala, yahudi karşıtı fransızların kullanıldığı; sol elin, sağ omzun üzerine konulmasıyla yapılan "quenelle" hareketine ün kazandıran isim.

anelka’nın ‘ithaf’ı pahalıya patladı

Anelka'nın bu hareketi ırkçılık olarak değerlendirildi.
[[Kaynak: AFP]]

ingiliz futbol kulübü west bromwich albion’da oynayan eski fenerbahçeli nicolas anelka, "quenelle" hareketi yaptıktan sonra yahudi karşıtı gol sevinci yaptığı gerekçesiyle beş maç men cezası almıştı. takımı, fransız futbolcunun sözleşmesini “ağır suistimal” nedeniyle feshettiğini duyurmuştu.

bu gol sevincinin ırkçılıkla ilgisi olmadığını savunan anelka, twitter'a "bu işaret sadece komedyen arkadaşım dieudonne'a özel bir ithaftı" diye yazmıştı.

kaynak: al jazeera, afp ve aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;