Kürt sorunu
Akil İnsanlar Karadeniz turunda
Bölgedeki temaslarına Düzce'den başlayan heyet, çözüm sürecini halka anlatmak için kentteki sivil toplum kuruluşlarıyla bir araya geldi.
Haberin Öne Çıkanları
Gencebay gitmedi
Rapor sunulacak
Karadeniz kritik bölge

iktidarın çözüm sürecinde devreye soktuğu akil insanlar heyeti'nin karadeniz grubunun ilk toplantısı, düzce'de gerçekleşti.
alt komisyonun toplantısını izleyen al jazeera muhabiri irfan bozan, sanatçı orhan gencebay’ın da aralarında bulunduğu üç üyenin düzce'ye gelmediğini aktardı.
karadeniz heyeti başkanı yusuf şevki hakyemez, toplantıya katılan sivil toplum kuruluşlarına, “sizleri dinlemek için geldik, bu sürece ilişkin görüşleri derleyip iki ay içinde rapor olarak hükümete sunacağız” dedi.
'davalar geçersiz sayılsın'
toplantıda konuşan bazı sivil toplum kuruluşu üyelerinin süreçle ilgili kullandığı ifadeler ise dikkat çekti.
akçakoca sanayi ve ticaret odası başkanı mustafa vural, “bu süreçte, ben türkiye’de tüm özel yetkili mahkeme kararlrının geçersiz sayılmasını istiyorum. ergenekon, kck ve balyoz davalarında yargılanan ve ceza alanlar serbest bırakılmalı, abdullah öcalan’a da af çıkmalı” ifadelerini kullandı.
abhaz dernekleri federasyonu başkanı feridun aksoy ise, “akp’li değilim oy vermedim ama süreci destekliyorum. başkanlık sistemiyle kürt sorunun çözümünün aynı anayasada bir araya gelmemesini istiyorum, başkanlık sistemi bu sürece zarar verir” diye konuştu.
heyet pazartesi günü çalışmalarını bolu’da sürdürdükten sonra, salı günü zonguldak’ta temaslarına devam edecek.
karadeniz grubunun faaliyetleri, bölgede kürt sorunuyla ilgili yaşanan hassasiyetten dolayı kritik önem taşıyor.
şubat ayında karadeniz turuna çıkan bdp'li ve bağımsız milletvekillerinin oluşturduğu halkların demokrasi kongresi (hdk) heyeti, sinop ve samsun’da yaşanan yoğun protestolar ve olayların ardından turun geri kalanını iptal etmişti.
başbakana rapor gidecek
akil insanlar komisyonu toplam 63 kişiden oluşuyor. komisyonda; toplumun çeşitli kesimlerinin itibarını kazanmış sanatçılar, akademisyenler, sivil toplum kuruluşu çalışanları, akademisyenler ve gazeteciler yer alıyor.
bölgelere göre oluşturulan dokuzar kişilik yedi alt komisyonun her birinin başkanı, başkan vekili ve sekreteri var. komisyon, bir aylık çalışmanın ardından süreçle ilgili olarak başbakan recep tayyip erdoğan'a rapor sunacak.
ak parti iktidarının kürt sorununun çözümü amacıyla milli istihbarat teşkilatı (mit) üzerinden imralı adası'nda hapis yatan pkk lideri abdullah öcalan'la görüşmelere başlamıştı. görüşmelerin içeriği ilk kez 31 aralık 2012'de başbakan erdoğan'ın siyasi başdanışmanı yalçın akdoğan tarafından kamuoyuna açıklanmıştı.
kaynak: al jazeera ve ajanslar
Yorumlar