Türkiye

AKP'nin 'yargı' teklifi

Türkiye'de başkanlık sistemine geçilmesini isteyen iktidar partisi, yeni anayasada yargının da buna göre şekillenmesini talep ediyor.

Haberin Öne Çıkanları

'Türk milleti' ifadesi değişecek

Uzlaşma zor

Meclis hesapları

Erdoğan, TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu'ndan, çalışmalarını mart ayı sonuna dek tamamlamasını istedi. [AA]

Erdoğan süre verdi

başbakan recep tayyip erdoğan, tbmm anayasa uzlaşma komisyonu'ndan, çalışmalarını mart ayı sonuna dek tamamlamasını istemiş, aksi takdirde ak parti'nin hazırladığı yeni anayasa taslağını önce meclise sunacağını, daha sonra da referanduma götüreceğini söylemişti.

adalet ve kalkınma partisi (akp), yeni anayasa çalışmalarını sürdüren tbmm komisyonu'na yargı değişiklikleriyle ilgili önerilerini sundu. öneride yargının başkanlık sistemine göre değiştirilmesi talep edilirken, “yargı türk milleti adına karar verir” ifadesinin kaldırılması öngörülüyor.

yargıtay'ın yerine temyiz mahkemeleri getirilmesi ve bu mahkemelerin üyelerinin dörtte birinin ‘devlet başkanı’ tarafından atanması öneriler arasında yer alıyor.

teklif, devlet başkanının anayasa mahkemesi'nin 17 üyesinden sekizini ataması, kararnamelerinin ise mahkemece iptal edilememesi gibi değişiklikleri de içeriyor.

taslakta ayrıca, yüksek mahkeme'nin anayasa değişikliklerini iptal edememesi de öngörülüyor.

uzlaşma zor gözüküyor

ekim 2011'de kurulan tbmm anayasa uzlaşma komisyonu'nda, meclis'te grubu bulunan ak parti, chp, mhp ve bdp'den üçer temsilci bulunuyor. yeni anayasanın yazılabilmesi için, komisyonda yer alan dört partinin de her konuda görüşbirliğine varması gerekiyor.

yedi aydır tasarı üzerinde çalışan komisyon, üzerinde görüştüğü maddelerin çoğunda uzlaşma sağlayamadı.

komisyonda vatandaşlık tanımı, anadilde eğitim, din ve vicdan hürriyeti, laiklik, milletvekili yemini ve başkanlık sistemi gibi konularda uzlaşma sağlanma ihtimali çok düşük görülüyor.

referandum hesapları

anayasa değişikliklerinin tbmm genel kurulu'nda kabul edilmesi için en az 330 oy gerekiyor. değişikliklere desteğin, 330-367 oy arasında kalması halinde zorunlu olarak referanduma yapılıyor. 367 oyun üzerinde destek alan değişiklikler ise cumhurbaşkanı tarafından gerek görülürse referanduma götürülüyor.

ak parti'nin 550 üyeli tbmm'de 326 milletvekili bulunuyor. ancak ak parti'den tbmm başkanı cemil çiçek'in oy hakkı bulunmuyor.

dolayısıyla anayasa tasarısının referandumu zorunlu kılan oy oranına ulaşması için diğer partilerden ya da bağımsız vekillerden destek görmesi gerekiyor.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;