Afrika

Arap Birliği'nden muhaliflere destek

Örgüt, Suriye Ulusal Koalisyonu'nun kurulmasını memnuniyetle karşıladığını ve yeni oluşumu muhatap alacağını bildirdi.

Konular: Ortadoğu, Suriye, Mısır

Haberin Öne Çıkanları

Kahire'de açıklandı

Tüm muhaliflere çağrı

Körfez ülkeleri tanımıştı

Arap Birliği, Suriyeli tüm muhaliflerden, yeni oluşuma katılmalarını istedi. [AFP]

KRONOLOJİ: SURİYE'DE İÇ SAVAŞ

suriyeli muhaliflerin katar’ın başkenti doha’da bir hafta süren toplantıları sonrası açıkladıkları yeni oluşuma, arap birliği'nden destek geldi. örgüt, suriye muhalif ve devrimci güçler ulusal koalisyonu'nun (smdk) 'meşru bir temsilci' olarak tanındığını duyurdu. 

karar, mısır'ın başkenti kahire'de pazartesi günü yapılan arap birliği dışişleri bakanları toplantısı sonrasında açıklandı. yapılan açıklamaya göre, örgüt artık suriye'de muhatap olarak smdk'yı alacak. 

arap birliği dışişleri bakanları, suriye'deki diğer muhalif gruplara da, smdk'ya katılma çağrısında bulundu. 

mısır'ın başkenti kahire'den bildiren al jazeera muhabiri jacky rowland,  "arap birliği, muhalif koalisyonu suriye halkının tek temsilcisi olarak değil, halkın isteklerinin temsilcisi olarak tanıdı" dedi. 

körfez işbirliği konseyi (kik) üyesi altı ülke ise smdk'yı pazartesi günü 'suriye halkının resmi temsilcisi' olarak tanımıştı. bu yöndeki kararlarını pazartesi günü açıklayan ülkeler; suudi arabistan, katar, bahreyn, birleşik arap emirlikleri, kuveyt ve umman'dı.

arap birliği ise henüz kik'le aynı tavrı benimsemedi. adının açıklanmasını istemeyen bir örgüt yetkilisi, irak ve cezayir'in çekinceleri yüzünden, smdk'yı 'suriye halkının meşru temsilcisi' olarak tanımadıklarını söyledi. 
 
pek çok ülkenin desteğini alan smdk, uluslararası toplum tarafından tanınmasının ardından suriye'de bir geçiş hükümeti kurma sözü vermişti. 
 
uluslararası tepkiler 
 
daha önce bölünmüş suriyeli muhalif gruplara bir araya gelmeleri için baskı yapan abd, smdk'nın oluşturulmasını,  'hayat önemde bir adım' olarak nitelendirdi. 
 
ingiltere dışişleri bakanı william hague ise ayın gelişmeyi 'çok önemli bir kilometre taşı' olarak nitelendirdi. kahire'deki arap birliği-ab dışişleri bakanları toplantısı'nda konuşan hague, ülkesinin smdk'yı resmen tanıması için ise daha fazla adım atılması gerektiğini söyledi. hague, "suriyeli muhaliflerin kapsayıcı olduğunu, ülkelerinde desteklendiklerini  görmek istiyoruz. eğer bu gerçekleşirse, onları suriye halkının meşru temsilcilsi olarak tanıyacağız" dedi.
 
fransa dışişleri bakanı laurent fabius, smdk'nın oluşturulması ile ilgili olarak 'suriye muhalefetini tek çatı altında toplamak adına atılmış büyük bir adım' ifadesini kullanırken; 
almanya dışişleri bakanı guido westerwelle de 'smdk'nın esed rejimine alternatif oluşturmasını umduğunu' söyledi. 

lübnan merkezli şii hizbullah hareketinin lideri hasan nasrallah ise smdk'nın oluşturulmasını 'abd'nin yeni bir müdahalesi' olarak tanımladı ve bu gelişmenin suriye'de daha fazla kan dökülmesine yol açacağını belirtti. 
 
sınırda çatışmalar arttı
 
son dönemde suriye'nin türkiye ve israil sınırları yakınında da çatışmalar artmıştı. 
 
suriyeli muhalifler, pazartesi günü türkiye sınırı yakınındaki ra’sulayn kasabasına düzenlenen son hava saldırılarında en az 21 kişinin öldüğünü, 70 kişinin de yaralandığını açıklamışlardı. ordu birlikleriyle muhalifler arasındaki çatışmalar sırasında bazı şarapnel parçalarının isabet etmesi sonucu; sınırın diğer yanında bulunan şanlıurfa'nın ceylanpınar ilçesinde bir asker ve iki sivil yaralanmış, bazı evlerin de camları kırılmıştı. 
 
suriyeli muhaliflere göre pazartesi günü ülkedeki çatışmalarda 109 kişi hayatını kaybetmişti. 
 
israil ordusu da pazartesi günü golan tepeleri'ne suriye tarafından hava topu fırlatılması üzerine karşılık vermiş ve bu ülkeye ait bir topçu bataryasını vurmuştu. 
 
1967'deki altı gün savaşı'nda israil tarafından işgal edilen golan tepeleri'ne pazar günü de bir havan topu mermisi düşmüştü. 
 
israil ordusu, suriye'yi, bu ülkeyle arasındaki tampon bölgede bulunan bm barış gücü'ne şikayet ettiğini açıklamıştı. 
 
şiddet hız kesmiyor 
 
suriye’de 15 mart 2011’de devlet başkanı beşar esed'e karşı demokratik reform ve özgürlük talebiyle toplumsal gösteriler başlamış ancak güvenlik güçlerinin halka karşı ölümcül müdahaleleri ülkedeki isyanı tırmandırmıştı. isyan kısa süre sonra silahlı isyana dönüşünce ülkedeki şiddet önlenemez bir hal almış.
 
muhalif insan hakları örgütlerinin verilerine göre suriye’de yaklaşık 20 ayda 33 binden fazla kişi öldü. 
 
'terörizme' karşı savaş verildiğini savunan suriye yönetimi ise en az sekiz bin askerin hayatını kaybettiğini ve 'silahlı isyancılar temizleninceye dek askeri operasyonların devam edeceğini' belirtiyor. 
 
kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;