Ortadoğu
Muhalifler yeni yapıda uzlaştı
Katar'ın başkenti Doha'da bir araya gelen Suriyeli rejim karşıtları, yeni oluşumun ana hatlarına ilişkin bir ön anlaşma imzaladı.
Haberin Öne Çıkanları
SUK eleştirildi
Açıklama yapılacak
Sabra yeni lider

suriyeli muhalif gruplar, ülkedeki rejim karşıtı harekete liderlik etmesi için, ‘suriye ulusal koalisyonu’ adlı yeni bir çatı örgüt kurulmasını kararlaştırdı.
katar'ın başkenti doha'da bir araya gelen gruplar, pazar günü konuya ilişkin olarak bir ön anlaşma imzaladılar. yeni yapının ayrıntılarının hala müzakere edildiği belirtilirken, muhaliflerin, yeni oluşumun yapısı hakkında gün içinde bir açıklama yapması bekleniyor.
rejim güçleri ile silahlı muhalifler arasında çatışmaların sürdüğü ülkedeki muhalif hareketin önceki çatı örgütlenmesi suriye ulusal konseyi’ne (suk) toplantıda sert eleştiriler yöneltildi.
daha kapsayıcı ve temsil gücü yüksek bir muhalefet oluşturmak için hafta başında doha’da çalışmalarına başlayan ve nihai kararı almak üzere cumartesi günü öğle saatlerinde yeniden bir araya gelen suriyeli grupların, sabaha karşı yeni oluşumun ana hatları üzerinde büyük ölçüde görüş birliğine vardığı açıklandı.
basın toplantısı yapılacak
yeni oluşumun adının suriye ulusal koalisyonu olması önerisi ağırlık kazanırken, bu yapının geçiş hükümetiyle ilişkisi, grupların temsil durumu ve karar alma süreçleri gibi ayrıntıların gün içinde bir basın toplantısıyla açıklanacağı belirtiliyor.
abd dışişleri bakanı hillary clinton, ekim ayı sonunda muhaliflere, yeniden organize olmaları için çağrı yapmış ve yeni yapılanmanın, bugünkü ülke gerçeklerinden, özellikle de cephede çarpışan silahlı muhaliflerden kopuk olmaması gerektiğine vurgu yapmıştı.
sabra yeni lider
toplantılarda, yeni oluşumun lideri olarak george sabra seçilmişti. hristiyan olan sabra, altı ay boyunca görev yapacak. hristiyan olmasına rağmen islami kesimle olan ilişkisi, liberal kimliği ve suriye içerisinde iyi bilinmesi sabra'yı kısa sürede suk'un önemli isimlerinden biri haline getirmişti.
suk ve diğer örgütler, türkiye ve fransa'daki zirvelerde de bir araya gelmiş ve muhalefeti ortak bir şekilde yapılandırmaya çalışmışlardı.
ülkede, 2011 yılının mart ayında demokratik reform gösterileriyle başlayan olaylar, daha sonra muhaliflerle rejim güçleri arasında silahlı mücadeleye dönüşmüştü.
suriye'deki gelişmeleri izleyen ingiltere merkezli sivil toplum örgütü insan hakları gözlemevi'ne göre ülkede çatışmalarda hayatını kaybedenlerin sayısı, yaklaşık 8000'i güvenlik gücü olmak üzere 35 bini geçti.
kaynak: ajanslar
Yorumlar