Bahreyn'de isyan
Bahreyn'de göstericilere müdahale
Rejim karşıtı eylemlerin başlamasının yıldönümünde sokaklara dökülen çok sayıda muhalif polis engeliyle karşılaştı.
Haberin Öne Çıkanları
Meydana giriş yok
Köylerde yoğun çatışma
Muhaliflere suçlama

bahreyn’in başkenti manama’da 14 şubat’ta başlayan iktidar karşıtı ayaklanmalaırın yıldönümünde, polis göstericileri inci meydanı’ndan uzaklaştırdı.
zırhlı araçlar ana yollarda sıra halinde beklerken, gece saatlerinde protestocular ve polis arasında sert çatışmalara sahne olan bazı köylerin girişleri de kapatıldı.
aktivistlere göre sanabis köyü çatışmaların merkezi haline geldi. polisin evleri basarak çok sayıda kişiyi tutukladığı belirtildi.
az sayıda protestocu başkente ulaşmayı başardı, bunlar da kısa süre içinde polis tarafından gözyaşartıcı gaz ve plastik mermiyle uzaklaştırıldı. bu gruplardan birinin başında olan bahreyn insan hakları merkezi başkanı nebil receb ise polis tarafından kısa süreliğine gözaltına alındı. tanıklar, polisin gözyaşı bombalarını doğrudan göstericilerin üzerine attığını öne sürdü.
salı günü meydana gelen olaylarda en az 30 kişi gözaltına alındı. bunların içinde ‘bahreyn’e tanık ol’ adlı organizasyonda yer alan abd’li aktivisterlin de bulunduğu belirtiliyor.
en az 10 bin kişi katıldı
bahreyn’deki monarşi karşıtı ayaklanma geçen yıl mart ayında bahreyn güvenlik güçleri ile suudi arabistan, katar ve körfez ülkelerinden askerlerin müdahalesiyle bastırılmıştı. gösterilerin merkezi haline gelen inci meydanı protestoculardan tamamen arındırılmıştı.
ancak ülke genelinde, özellikle başkent civarındaki köylerde küçük çaplı gösteriler devam etti. bu gösteriler ayakalanmaların yıldönümünde ise şiddet kazandı.
bahreyn istihbarat bakanlığı’nın önde gelen isimlerinden abdülaziz bin mübarek al halife, göstericileri muhalif kanadın çok radikal temsiclileri olarak nitelendirdi.
şu ana kadar uzlaşı için birçok fırsat oldu diyen mübarek al halife, muhaliflerin bunları her seferinde reddettiğini söyledi.
pazartesi günü ülkenin önde gelen muhalif grubu el vefak’ın düzenlediği gösterilerde 10 bin kişi toplanmış, bazıları barikatları aşarak inci meydanı’na ulaşmaya çalışmış ancak polis tarafından gözyaşartıcı gaz ile durdurulmuştu.
'orantısız güç kullandılar'
hükümet salı günü yaptığı açıklamada şiddet olaylarından kitlelelri kontrol etmekte başarısız olan muhalefetin sorumlu tutulacağını belirtmişti. el vefak ise suçlamayı ‘temelsiz’ olarak değerlendirdi.
el vefak’ın eski üyelerinden abdül celil halil “bütün bu süre boyunca insanlara karşı orantısız güç kullandılar, ancak insanlar ülkeleriyle ilgili kararlarda rol sahibi olabilmek için sokaklara çıkmaya devam etti” diye konuştu. grubun 18 milletvekili geçen yıl protestoların ardından istifa etmişti.
sünni el halife ailesi, şiilerin çoğunlukta olduğu, abd askerlerini de barındıran stratejik önemi yüksek körfez ülkesini 200 yıldan uzun süredir yönetiyor.
çoğunluğu genç olan göstericiler, hükümetin reform talebine yanıt vermemesi konusunda hayalkırıklığı içinde. bahreyn’de nüfusun yüzde 70’ini şiiler oluşturuyor. ancak şiiler siyasette eşit temsil edilmediklerini ve üst düzey devlet görevlisi olarak görev alamadıklarını belirtiyor.
hükümetin reform adı altında yaptığı bazı değişiklikler ise muhalefet tarafından ‘makyaj’ olarak nitelendirilmiş ve bu adımların talepleri karşılamadığı belirtilmişti.
geçen yıl kasım ayında bahreyn’deki olayları inceleyen bağımsız bir komisyon güvenlik güçlerini yoğun işkence ve keyfi tutuklamalar nedeniyle eleştirmişti. bahreyn’de aylar süren ayaklanmalar sırasında en az 40 kişi hayatını kaybetmişti
kaynak: al jazeera ve ajanslar
Yorumlar