Bahreyn'de isyan
Bahreynli muhaliflerin müzakere şartı
Kraliyet yönetiminden her hangi bir çağrı olmasa da, ülkedeki muhalif gruplar muhtemel bir diyalog için tutukluların serbest bırakılmasını istiyor.
Konular:
Ortadoğu
Haberin Öne Çıkanları
Aralarında uzlaştılar
Ortak açıklama
Ciddiyet bekliyorlar

bahreyn’deki muhalif gruplar ülkede bir yılı aşkın süredir devam eden isyanı sonlandırmak için, hükümetle yapılacak müzakerenin şartları üzerinde kendi aralarında anlaşmaya vardı.
şii el vefak isimli siyasi oluşumun önderlik ettiği beş muhalif grup, şu ana kadar iktidardan herhangi bir müzakere çağrısı almadıklarını, ancak böyle bir ihtimale karşı hazırlıklı olduklarını açıkladı.
muhalif gruplar adına yapılan ortak basın açıklamasında, ‘herhangi bir diyalog çağrısına uzlaşma içerisinde yanıt verileceği ve müzakerelerin ciddiyeti konusunda iktidardan garanti isteneceğini’ belirtildi.
siyasi grupların müzakereler konusundaki başlıca şartı, cezaevinde bulunan muhalif liderlerin görüşmelere dahil edilmesi. şii el vefak’ın eski yöneticilerinden cevad feyruz, olası müzakerelerin belirli koşullara bağlanması konusunda ısrarcı olduklarını belirterek, "bu müzakereleri eğer sokaklara olumlu şekilde yansıması isteniyorsa, o halde tutuklular diyalog sürecine dahil edilmeliler ve müzakereler sonunda da serbest bırakılmalılar" diye konuştu.
'veliaht prens'in önerileri dikkate alınsın'
siyasi gruplar kamuoyundan destek görmeyen bir müzakere sürecinin başarılı olamayacağını bildirirken, iktidarla muhalefet arasındaki olası bir anlaşmanın mutlaka kamuoyunda meşruiyeti olması gerektiğini savundu.
muhalifler ayrıca, olası bir diyalog sürecinde, veliaht prens şeyh salman bin hamid el halife’nin geçen yıl yaptığı önerilerin dikkate alınmasını istiyor.
veliaht prens, parlamentonun yetkisinin arttırmayı, rüşvet ve yolsuzlukla mücadele etmeyi ve mezhepsel ayrımcılığa karşı önlem almayı kabul etmişti.
sünni azınlık yönetiyor
ülkede 14 şubat 2011'de başlayan monarşi karşıtı ayaklanma, geçen yıl mart ayında bahreyn güvenlik güçleri ile suudi arabistan, katar ve diğer körfez ülkelerinden askerlerin müdahalesiyle bastırılmıştı. gösterilerin merkezi haline gelen inci meydanı protestoculardan tamamen arındırılmıştı.
ancak ülke genelinde, özellikle başkent civarındaki köylerde küçük çaplı gösteriler devam etmiş, gösteriler ayakalanmaların yıldönümünde şiddetlenmişti.
sünni el halife ailesi, şiilerin çoğunlukta olduğu, abd askerlerini de barındıran stratejik önemi yüksek körfez ülkesini 200 yıldan uzun süredir yönetiyor.
çoğunluğu genç olan şii göstericiler, hükümetin reform talebine yanıt vermemesi konusunda hayal kırıklığı içinde. bahreyn’de nüfusun yüzde 70’ini oluşturan şiiler siyasette eşit temsil edilmediklerini ve üst düzey devlet görevlisi olarak çalışamadıklarını dile getiriyor.
şiilerin ayaklanmasına sünni gruplar ise karşı gösterilerle meydan okuyor. suudi arabistan’ı müttefik olarak gören sünniler, iran tarafından desteklendiğini düşündükleri şiilere yeni haklar verilmesi konsunda istekli değil. uzmanlara göre, riyad yönetimi de bahreynli şiilerin reformlarla daha fazla güç kazanmasını istemiyor.
hükümetin reform adı altında yaptığı bazı değişiklikler ise muhalefet tarafından ‘makyaj’ olarak nitelendirilmiş ve bu adımların talepleri karşılamadığı belirtilmişti.
geçen yıl kasım ayında bahreyn’deki olayları inceleyen bağımsız bir komisyon, güvenlik güçlerini yoğun işkence ve keyfi tutuklamalar nedeniyle eleştirmişti. bahreyn’de aylar süren ayaklanmalar sırasında en az 40 kişi hayatını kaybetmişti.
kaynak: al jazeera ve ajanslar
Yorumlar