Dünya
Bangladeş'te Azam'a 90 yıl ceza
Savaş suçları mahkemesi, 1971 yılındaki bağımsızlık mücadelesinde işlediği suçlar nedeniyle Cemaat-i İslami partisi liderini mahkum etti.
Haberin Öne Çıkanları
En önemli lider
Polisle çatıştılar
Genel grev çağrısı

bangladeş'te kurulan savaş suçları mahkemesi, cemaat-i islami partisinin lideri gulam azam'ı suçlu buldu. pakistan'a karşı verilen bağımsızlık savaşı sırasında işkence, tecavüz ve cinayetin de bulunduğu beş ayrı suçlamadan mahum olan 90 yaşındaki azam, 90 yıl hapse mahkum oldu.
60'tan fazla 'insanlığa karşı suç işlemek' dosyasıyla yargı önüne çıkan gulam azam, mahkemenin ceza verdiği en önde gelen islami lider. azam'ı savaş suçlarının sorumlusu olarak tutan savcı, silahlı grupları yönetmekle itham ediyordu.
ülkede azam'ın hakim karşısında bulunduğu dakikalarda cemaat-i islami taraftarları polisle karşı karşıya geldi. birçok kentte gerçekleşen çatışmalarda, polis eylemcilere karşı plastik mermi kullandı. gösterilerde çok sayıda kişinin yaralandığı bildiriliyor, örgüt kararı protesto etmek amacıyla ülke genelinde grev çağrısı yaptı.
verilen diğer cezalar
verilen diğer cezalar
azam'dan önce, cemaat-i islami grubunun önde gelen başka isimleri çeşitli cezalara çarptırılmıştı. örgütün genel sekreteri muhammed kamaruzzaman ve liderlerden dilaver hüseyin saidi hakkında idam kararları verilmişti. cemaatin genel sekreter yardımcısı abdülkadir molla da, şubat ayı başında müebbet hapis cezası almıştı.
ocak ayından bu yana devam eden yargı sürecinde, kararların ardından ortaya çıkan şiddet olaylarında en az 100 kişi hayatını kaybetti.
1971 yılında pakistan'a karşı verilen bağımsızlık savaşında ülkenin pakistan'dan ayrılmasına karşı çıkan cemaat-i islami liderlerinin yargılanması, bangladeş için tarihi bir kilometre taşı.
1973 yılında vatandaşlıktan çıkarılan azam, beş yıl sonra bangladeş'e dönmüştü. gulam azam, bangladeşliler için bir kahraman veya vatan haini. bağımsızlık mücadelesinde üç milyona yakın insanın öldüğü ülkede, azam'ın destekçilerine göre cemaat-i islami lideri bir filozof.
kaynak: ajanslar
Yorumlar