Dünya

Bangladeş sokakları durulmuyor

İslami partinin lideri için verilen idam hükmüne öfkelenen gruplar ile polisin çatışmasında, 40'ın üzerinde kişi hayatını kaybetti.

Haberin Öne Çıkanları

En kanlı gün

Güvenlik alarmı

Mahkeme eleştiriliyor

İki gündür devam eden gösterilerde yüzlerce kişi ise gözaltına alındı. [AFP]

bangladeş'te islam cemaati liderlerinden dilaver hüseyin saidi'nin idam cezasına çarptırılması üzerine, kararı protesto eden göstericiler ile polis arasında çatışma çıktı.

son bir ayın en kanlı günü olan perşembe günü olaylarda ölenlerin sayısı 40'ı aşarken, 100’ün üzerinde insan yaralandı, yüzlerce kişi de gözaltına alındı. çatışmalar cuma günü de devam etti.

bu kez idam kararını protesto edenler islamcılar ile destekleyen laik kesim, başkent dakka sokaklarında karşı karşıya geldi. al jazeera dakka muhabiri, kuzeydeki gaibandha bölgesinde en az bir kişinin hayatını kaybettiğini aktardı. polis yetkilileri de, chapainawabganj bölgesinde bir başka kişinin çıkan çatışmalarda yaşamını yitirdiğini duyurdu.

görgü tanıkları, malibagh bölgesinde islam cemaati destekçilerinin arabalara saldırdığını bildirirken, polis protestoculara müdahale etti.

sıkı güvenlik önlemleri

ülkenin en büyük islami partisi olan islam cemaati, çatışmalarda hayatını kaybedenler için cuma namazında dua okunması çağrısında bulundu. özellikle cami çevrelerinde olmak üzere kent genelinde güvenlik önlemleri artırıldı. bölgeye yaklaşık 10 bin güvenlik görevlisi gönderildi.

saidi, savaş suçları mahkemesi tarafından ceza verilen üçüncü islam cemaati üyesi. daha önceki hükmün ardından hem kararın karşıtları hem de destekçileri sokağa dökülmüştü.

savaş suçları mahkemesinin ilk kararını açıkladığı 21 ocak’tan bu yana düzenlenen protesto gösterilerinde hayatını kaybedenlerin sayısı 51’e ulaştı.

suçlamaları reddediyor

bangladeş uluslararası ceza mahkemesi, 1971'deki bangladeş bağımsızlık savaşı'nda yaşanan katliama destek verdiği gerekçesiyle saidi hakkında çarşamba günü idam kararı vermişti.

o yıllarda islam cemaati bangladeş’in bağımsızlığına karşıydı ve pakistan tarafında yer almıştı.

saidi, aralarında adam öldürmek, işkence, yağma, tecavüz ve hinduları zorla islam dinine döndürmek gibi suçların bulunduğu 16 ayrı başlıktan yargılandı.

saidi’nin oğlu kararı üst mahkemeye taşımaya hazırlanıyor, babası hakkındaki suçlamaları reddetmişti.

mahkemeye eleştiri

savaş suçlarını araştıran mahkeme, üç yıl önce kuruldu. insan hakları örgütleri mahkemeyi uluslararası standartlarda yargılama yapmamakla eleştiriyor.

islam cemaati ise mahkemeyi iktidara yakın çizgide olmakla suçluyor ve kararların siyasi olduğunu savunuyor. ülkenin ana muhalefet partisi de bu görüşte. muhalefet partileri pazartesiye kadar genel grev ilan etti. 

mahkeme, cezaya çarptırılan üç lider dışında dokuz islam cemaati üyesini daha yargılıyor.

kaynak: ajanslar
 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;