Dünya

Bangladeş'te tutuklamalara tepki

Kundaklama olayına karıştıkları iddia edilen 33 muhalefet liderinin tahliye talebinin reddedilmesi başkentte protesto ediliyor.

Haberin Öne Çıkanları

İkinci protesto

Eylemciler tutuklandı

Onlarca kayıp var

Çarşamba günü başkentte bulunan mahkemenin önünde tahliye taleplerinin reddedilmesi protesto edilmişti. [Reuters]

bangladeş'te baskıların hedefi olan muhalefet sokağa dökülüyor. 33 muhalif liderin hakkında kundaklama olayına karıştıkları gerekçesiyle soruşturma başlatılması tepki topladı.  hükümet karşıtı grev sırasında gözaltına alınan liderler için protesto gösterileri düzenleniyor. 

anamuhalefette bulunan bangladeş milliyetçi partisi (bnp), destekçilerini hükümete karşı seslerini duyurmaya çağırdı. bnp, protestoya gerekçe olarak, 'politik sebeplere dayalı tutuklamaları' gösterdi. 

partinin sözcüsü nazrul islam han, "iddialar tamamen kurmaca, yaşananların gerçek olduğuna inanmak mümkün değil" diye konuştu. yöneticilerin serbest bırakılmaması sebebiyle dehşete düştüklerini söyleyen han, "normal şartlarda tahliye kararı verilirdi" diye ekledi.  

tutuklama kararının ardından, çarşamba günü de başkentte bulunan mahkemenin önünde öfkeli bir kalabalık kararı protesto etmişti. polis ise kalabalığa panzerlerle müdahale etmişti. 

yerel atn bangla televizyonu, protestoya katılan bir grup eylemcinin de gözaltına alındığını açıklamıştı.

gözaltına alınanlar arasında mirza fakhrul alemgir, bnp'nin sekretreri haleda zia ve daka eski valisi sadık hüseyin de bulunuyor.

onlarca kişi kayboldu

bnp, muhalefet yetkililerinden elias ali'nin 17 nisan'da kaybolmasından hükümeti ve istihbarat servislerini sorumlu tutarken, bangladeşli yetkililer bu iddiaları reddediyor.

al jazeera'ye konuşan jebel rahman ghaani, hükümetin bir bnp'nin kaybolan yetkilisinin bulunması iç,in yeterli çabayaı göstermediğini açıkladı.

uluslararası af örgütü ve insan hakları izleme örgütü, bangladeş'te son dönemde kaybolan kişilerle ilgili endişelerini dile getirmiş, ülke yönetimine bunları araştırması çağrısında bulunmuştu.

ancak ali'nin kaybolması ülkede pek çok kayıp vakasından yalnızca birisi. yerel insan hakları örgütü ayn-o saliş ülkede 2012'nin başından beri 22 kişi kaybolduğunu söylüyor.

bir diğer örgüt odhikar, 2010 yılından bu yana bangladeş'te çoğu siyasetçi 50'den fazla kişinin kaybolduğunu belirtiyor.

15 yıllık askeri yönetim 

bangladeş ordusu, ocak ayında isyancı subayların başbakan şeyh hasina hükümetine yönelik darbe planını ortaya çıkardıklarını açıklamıştı 

tarihi boyunca pek çok askeri darbeye tanıklık eden bangladeş, 1990 yılına kadar 15 yıl boyunca asker tarafından yönetilmişti.

bangladeş başbakanı sheikh hasina 2009 yılında yönetimi ordunun desteklediği hükümetten devralırken, bugüne kadar farklı gruplardan çok sayıda tehdit aldı.

hasina yönetime geldikten kısa bir süre sonra paramiliter kuvvetler tarafında başkent dakka'da başlatılan ve kısa sürede diğer şehirlere yayılan ayaklanmada 51'i subay, 70'den fazla kişi ölmüştü.

kaynak: al jazeera ve ajanslar 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;