Dünya

Bangladeş'ten STK'lara yardım yasağı

Dakka yönetimi, Myanmar'daki şiddetten kaçan Müslümanlara el uzatan üç yabancı yardım kuruluşundan, faaliyetlerini durdurmalarını istedi.

Haberin Öne Çıkanları

'Teşvik ediyorlar'

Müslümanlar baskı altında

En az 80 kişi öldü

Myanmar'daki saldırılardan kaçan binlerce Müslüman komşu ülke Bangladeş'e sığındı. [AFP]

Rohingya Müslümanları

eski adı burma olan myanmar’da çeşitli etnik gruplar yaşıyor. ülkedeki rohingya müslümanlarının sayısının ise 800 bin olduğu sanılıyor. ancak söz konusu müslümanlar, devlet tarafından resmen tanınan etnik gruplardan biri değil. nüfusunun çoğunluğu budist olan myanmar'da hükümet ve birmanyalıların çoğu, bangladeş'in güneyinde konuşulana benzer bir bengali lehçesi ile konuşan rohingya müslümanlarını 'kaçak göçmen' olarak görüyor. bm'ye göre ise bu grup, dünyada en fazla baskı gören azınlıklar arasında.

bangladeş yönetimi, komşu ülke myanmar'daki şiddetten kaçarak ülkeye sığınan rohingya müslümanlarına yardım eden üç kuruluşa faaliyetlerini durdurmaları çağrısında bulundu. dakka yönetimi kararına gerekçe olarak, yardım kuruluşlarının faaliyetlerinin bangladeş’e yönelik göç akınını hızlandırmasını gösterdi. 
 
myanmar sınırındaki bulunan cox's bazaar bölgesindeki faaliyetlerine son vermeleri istenen yardım kuruluşları, fransa'dan sınır tanımayan doktorlar ve açlığa karşı eylem ile ingiltere'den muslim aid.
 
joynul bari adlı yerel bir yetkili, bu kuruluşların on binlerce rohingya müslümanına yardım ettiğini, bangladeş’teki sivil toplum kuruluşları'ndan (stk) sorumlu büronun talimatı doğrultusunda, üç yardım kuruluşundan bölgedeki tüm projelerini durdurmalarının istendiğini söyledi. bari, söz konusu yardım kuruluşlarının, myanmar'ın rakhine eyaletinden kaçan rohingya müslümanlarının bangladeş'e gelişini 'teşvik ettiklerini' öne sürdü.
 
stk'lar 1990'lı yılların başından bu yana bölgede rohingya müslümanlarına gıda ve içme suyu yardımı yapıyor. sınır tanımayan doktorlar örgütü ise rohingya müslümanlarının sığındığı kampta yaklaşık 100 bin kişiye sağlık hizmeti veriyor. 
 
'güvenlik güçleri seyrediyor'
 
myanmar’daki şiddet olayları, 28 mayıs’ta budist bir kadının rakhine eyaletinde üç rohingya müslümanı tarafından tecavüze uğrayıp öldürülmesinin ardından patlak vermişti. bu kişiler yargılanarak ölüm cezasına çarptırılmış ancak öfke kısa sürede toplumsal şiddete dönüşmüştü. 
 
3 haziran’da ise 10 rohingya müslümanı bir otobüs yolculuğu sırasında rakhineli bir grup budist tarafından linç edilmişti.
 
merkezi abd'nin new york kentinde bulunan  insan hakları kuruluşu human rights watch (insan hakları izleme örgütü), güvenlik güçlerinin, müslümanları ölümüne dövdükleri sırada saldırganlara müdahale etmediklerini aktarmıştı. örgüte göre, daha sonra düzenlenen gösterilerde de, polis, kaçan ya da ateşe verilen evlerini kurtarmaya çalışan rohingya müslümanlarını vurdu. 
 
myanmar makamlarına göre şiddet olaylarında en az 80 kişi öldü, beş bin ev yakıldı. ancak sivil toplum kuruluşları ölü sayısının binden fazla olduğunu, en az 90 bin müslümanın da evlerini terk ettiğini belirtiyor. 
 
salı günü myanmar sınır işleri bakanı thein htay, şiddete karışan 858 kişinin tutuklandığını, bunların arasında beş bm mülteciler yüksek komiserliği, bir de bm gıda programı çalışanının olduğunu açıklamıştı. tutuklananların kaçının müslüman, kaçının budist olduğu ise belirsiz. 
 
kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;