Afrika
Batı Afrika'nın gündemi Mali
Beş komşu ülke lideri geçen hafta iktidarı ele geçiren isyancı askerlerin çekilmesi için başkent Bamako'da görüşmelerde bulunacak.
Haberin Öne Çıkanları
Öncü heyet ulaştı
Yaptırım tehdidi
Güvence verdi

bir grup isyancı askerin iktidarı ele geçirdiği afrika ülkesi mali’de cunta yönetiminin çekilmesi için uluslararası diplomatik çabalar sürüyor.
batı afrika ülkeleri ekonomik topluluğu (ecowas) görevlendirdiği genelkurmay başkanlarından oluşan heyet başkent bamako’ya geldi. darbeci askerlerle görüşerek olan heyet ülkenin yeniden anayasal düzene dönmesi için çözüm arayacak.
ecowas’ın görevlendirdiği asıl heyet ise perşembe günü mali’de olacak. fildişi sahili devlet devlet başkanı alassane ouattara'nın öncülük edeceği ekipte, burkina faso, benin, nijer ve liberyalı liderleri ile afrika birliği başkanı yer alıyor.
diplomatik girişimler sürerken mali sokaklarında cunta yönetimini destekleyen gösteriler düzenlendi, komşu ülkelerin yaptırım tehditleri protesto edildi.
ecowas fildişi sahili’nde yaptığı bir günlük zirvede mali’ye karşı yaptırımları görüşmüştü. komşu ülkeler eğer mali’deki cunta yönetimiyle yapacağı görüşmelerden bir sonuç alamazsa ekonomik, diplomatik ve seyahat yasağı gibi konularda yaptırım uygulayacak ve mali’nin ecowas üyeliğini askıya alacak.
darbenin hemen ardından afrika birliği üyeliği askıya alınan mali'ye fransa, abd ve ab bütün yardımları kesmişti.
'kalıcı değiliz'
mali’de geçen hafta devlet başkanı amadou touare’nin ofisini ele geçirerek devlet televizyonundan açıklama yapan isyancı askerler, yönetimin kendilerinde olduğunu duyurmuştu. hükümeti ülkenin kuzeyinde faaliyet gösteren tuareg savaşçılarıyla yeteri kadar mücadele etmemekle suçlayan amadou sanogo kendisini isyancıların lideri olarak tanıtmıştı.
darbenin uluslararası toplumdan büyük tepki görmesine rağmen sanogo, “uluslararası organizasyonlara ve müttefik ülkelere temsilciler göndererek bizi bu eyleme yönlendiren amaçlarımızı açıklayacağız” diye konuşmuştu.
salı günü akşam saatlerinde cunta yönetimi, hukuk devleti ilkelerine geri dönüleceği ve çoğulcu demokrasiye geçileceği konusunda garanti veren yeni bir temel haklar yasası çıkarmış, insan haklarının garanti altına aldığını belirtmişti. bildiride cunta üyelerinin yasama organlarında kalmayacağı ve başkanlık seçimlerine katılmayacağının altı çizilmişti.
kaynak: ajanslar
Yorumlar