Ortadoğu
BM: İki taraf da savaş suçu işliyor
Örgütün insan hakları temsilcisi, hem Suriyeli yetkilerin hem de isyancıların uluslararası mahkemelerde hesap vermesi gerektiğini söyledi.
Konular:
Suriye
Haberin Öne Çıkanları
'Siviller zarar gördü'
'İnsani kriz var'
Karar gerekiyor

bm insan hakları yüksek komiseri navi pillay, suriye’de devam eden iç savaşta hem ordunun hem de silahlı isyancıların insanlığa karşı suç işlediğini belirterek, uluslararası toplumu ‘önleyici tedbir’ almaya çağırdı.
bm insan hakları konseyi’nin cenevre’de düzenlenen toplantısında konuşan pillay, suriye’de iki tarafında savaş suçu işlediğini belirtti.
pillay, “hükümet güçlerinin nüfusun yoğun olduğu bölgelerde ağır silahlara başvurması çok sayıda sivil kayba neden oldu. birçok aile evlerini terk etmek zorunda kaldı. adeta bir insani kriz yaşanıyor” dedi.
pillay aynı oranda silahlı isyancıları da suçlayarak, bu kişilerin çok sayıda cinayete karıştığını, yargısız infazlarda bulunduklarını ve işkenceye yaptıklarını belirtti. isyancıları giderek daha fazla patlayıcı kullanmalarından dolayı eleştiren pillay suriye’nin uçuşa yasak bölge ilan edilmesi ve askeri müdahale tartışmalarını gündeme getirmedi.
'isyancılar kurtulacaklarını sanmasın'
pillay, suriye’deki insan hakları ihlallerinden sorumlu olanların uluslararası ceza mahkemesi’nde yargılanması gerektiğini belirtti. savaş suçlarından sorumlu tutulanların bu mahkemede yargılanabilmesi için bm güvenlik konseyi kanalıyla uluslararası toplumun kararı gerekiyor.
insanlığa karşı suçlarda rolü olan suriyeli yetkililerin takipçisi olacaklarını ve mutlaka uluslararası adalet önünde hesap vereceklerini belirten pillay, “suriyeli isyancılar da bu yargılamadan kurtulacakları yanılgısına düşemesin” diye uyarıda bulundu.
pazartesi günü sosyal paylaşım sitesi youtube’da yayımlanan bir videoda muhalifler tarafından infaz edilmiş elleri arkadan bağlı 20 suriye askeri görüntüsü yer almıştı. suriye insan hakları gözlemevi görüntünün çatışmaların devam ettiği halep’in kuzeyindeki hanano mahallesinde çekildiğini açıkladı.
şiddet devam ediyor
suriye’de 18 aydır devam eden şiddet olaylarının önüne tüm diplomatik çabalara rağmen hala geçilebilmiş değil.
londra merkezli suriye insan hakları gözlemevi, ordu birliklerinin şam'da pazartesi günü düzenlediği operasyonlarda 60 kişinin öldüğünü, bunların 36'sının tadamun bölgesinde idam edildiğini ileri sürdü.
örgüt, halep'te gerçekleşen operasyonlarda 36, hama'da dokuz, dera'da sekiz, idlib'te beş, humus kentinde dört, lazkiye ve deyru'z zor kentinde de üçer olmak üzere ölenlerin sayısının 128'e yükseldiğini duyurdu.
yerel kaynaklara göre güvenlik güçleri başkentin yelda, tadamun, doğu huta, asafir, hoş arab ve kalamun bölgelerine helikopter destekli operasyonlar düzenledi, çok sayıda ev yıkıldı ve hasar gördü.
aynı kaynaklara göre şam'ın bazı semtlerinde operasyonlar nedeniyle iletişim ve elektrik kesildi. akşam saatlerinde şam'ın rükneddin ve berze semtlerinde yönetim karşıtı gösteriler düzenlendi.
pazartesi günü bombaların patladığı halep'in bazı semtlerinde özgür suriye ordusu (öso) ile esed birlikleri arasında şiddetli sokak çatışmaları yaşandı. kentin besatin kusur, kaptan cebel bölgelerine tank ateşi açıldı.
operasyonlar, hama, humus, dera, deyru'z zor, idlib ve lazkiye'de gece de devam ettiği.
suriye insan hakları gözlemevi'ne göre suriye'de 18 ay önce başlayan ve hala devam eden ayaklanma ve çatışmalarda şu ana kadar 26 bin kişi hayatını kaybetti.
kaynak: ajanslar
Yorumlar