Ortadoğu
BM 'kimyasal iz' peşinde
Suriye'ye girişine izin verilmeyen uzmanların ülke toprakları dışında kanıt aradığı bildirilirken, ABD Başkanı Obama Şam'ı bir kez daha uyardı.
Konular:
Suriye
Haberin Öne Çıkanları
Esad'a mektup yazdı
Şam istemişti
Sari gazı iddiası

birleşmiş milletler (bm), suriye rejiminin kimyasal silah kullandığına dair iddiaların araştırıldığını bildirdi. cuma akşamı bir açıklama yapan bm sözcüsü, araştırma ekibinin suriye toprakları dışında kanıt toplamaya başladığını kaydetti. sözcü çalışmaların nerede yürütüldüğü ya da kapsamıyla ilgili ise ayrıntılı bilgi vermedi.
bm genel sekreteri ban ki-moon suriye devlet başkanı beşar esad'a bir mektup göndererek, araştırma ekibinin ülkeye girişine izin vermesini istedi.
geçtimiz ay hem suriye'deki silahlı muhalefet hem de hükümet birbirlerini kimyasal silah kullanmakla suçlamıştı. bunun üzerine şam yönetimini bm'yi şüpheleri araştırmak üzere ülkeye davet etse de daha sonra uzmanların suriye topraklarına girişine izin vermemişti. çünkü esad hükümeti, bm araştırmasının sadece halep'e bağlı han el essal kasabasıyla sınırlı kalmasını istiyor. bm ise daha geniş kapsamlı bir soruşturmaya izin verilmesini istiyor.
'göz yummayacağız'
abd yönetimi de suriye'yi kimyasal silah konusunda bir kez daha uyardı. başkan barack obama, iddialara ilişkin 'dünya ülkelerinin kimyasal silah kullanımına göz yummayacağını ve izin vermeyeceğini' bildirdi.
ürdün kralı 2. abdullah ile görüşmesinin öncesinde beyaz saray'da konuşan obama, hem abd olarak hem de bm nezdinde iddiaları ayrıca araştıracaklarını dile getirdi. obama daha önce, kimyasal silah kullanımının 'kırmızı çizgiyi aşacağını' ve abd'nin bu duruma hızlı ve sert karşılık vereceğini söylemişti.
suriye rejiminin kimsyasal silah kullandığına dair iddialar peşembe günü abd ulusal güvenlik konseyi sözcüsü caitlin hayden'ın sözleriyle yeniden alevlenmişti. hayden, suriye rejiminin silahlı muhaliflere karşı 'küçük ölçekte' kimyasal silah kullanmış olabileceğini bildirmiş, ancak bu istihbaratın henüz yüzde yüz doğrulanmadığını vurgulamıştı.
washington'un iddiası suriye ordusunun 'küçük ölçekte' sarin gazına başvurmuş olabileceği yönünde. birleşmiş milletler (bm) tarafından kitle imha silahı kategorisinde değerlendirilen ve uluslararası sözleşmelere göre kullanımı yasak olan söz konusu gaz, vücuttaki sinir sisteminin dengesini bozarak ani felç ve ölüme yol açıyor.
suriye'de, 2011 yılının mart ayında demokratik reform gösterileriyle başlayan olaylar, daha sonra muhaliflerle rejim güçleri arasında silahlı mücadeleye dönüşmüştü. bm'nin tahminlerine göre çatışmalar nedeniyle 70 binden fazla insan öldü.
muhalefet esad'ın görevi bırakmasını talep ederken, şam yönetimi şubat ayında silahlı gruplar dahil tüm muhalefeti çözüm için diyaloğa çağırmıştı.
kaynak: al jazeera ve ajanslar
Yorumlar