Ortadoğu

BM'den 'kimyasal silah' ataması

İsveçli bilim adamı Ake Sellstrom, Suriye'nin Halep kentinde 26 kişinin öldüğü saldırı sonrasında gündeme gelen iddiaları araştıracak.

Konular: Suriye

Haberin Öne Çıkanları

Teknik araştırma

Rusya heyette yok

Kritik soruşturma

Rusya'nın, muhaliflerin Halep'teki saldırıda kimyasal silah kullandığını öne sürmesi BM'yi harekete geçirmişti. [Reuters]

KRONOLOJİ: SURİYE'DE İÇ SAVAŞ

birleşmiş milletler (bm) genel sekreteri ban ki-moon, suriye’deki çatışmalarda kimyasal silah kullanıldığına dair iddiaların araştırılması için isveçli bilim adamı ake sellstrom’u görevlendirdi.

sellstrom, daha önce saddam hüseyin döneminde irak’taki nükleer silahlanma programlarını araştıran bm bünyesindeki unscom ve unmovic gibi gruplarda çalışmış bir isim.

bm sözcüsü martin nesirky, sellstrom’un silahsızlanma ve uluslararası güvenlik konularında daha önceki çalışmaları ile başarı yakalamış bir isim olduğunu söyledi. nesirky’e göre, sellstrom yalnızca kimyasal silah kullanılıp kullanılmadığına yönelik 'teknik inceleme' yapacak. inceleme, silahları hangi tarafın kullandığını ortaya çıkarmaya yönelik olmayacak.

rusya'nın suriyeli muhaliflerin ülkenin en kalabalık kenti halep'te 26 kişinin öldüğü saldırıda kimyasal silah kullandığını iddia etmesi bm'yi harekete geçirmişti. bm genel sekreteri ban da, soruşturmanın halep’teki iddialara odaklanacağını kaydetmişti.

'rus ve çin uzmanlar da olmalı'

iddiaları araştıracak heyette sellstrom dışında kimin yer alacağı ise henüz belli olmadı.

rusya yönetiminden pazartesi günü yapılan açıklamada ise heyette rus ve çinli uzmanların da yer alması gerektiği belirtilmişti.

araştırma kritik

kimyasal silahlarla ilgili yapılacak araştırmalar hem beşar esad rejimi hem de muhalifler için kritik önem taşıyor.

inceleme sonucunda rejimin kimyasal silah kullandığı iddiaları kuvvetlenirse, esad yönetiminin iktidarı sürdürme yönündeki çabaları büyük bir darbe daha alacak.

muhalifler hakkındaki kimyasal silah iddialarının güçlenmesi halinde ise suriye'de rejim karşıtlarına verilen desteğin tehlikeye girmesi söz konusu.

70 bin kişi öldü

suriye'de, 2011 yılının mart ayında demokratik reform gösterileriyle başlayan olaylar, daha sonra muhaliflerle rejim güçleri arasında silahlı mücadeleye dönüşmüştü.

bm, suriye’deki çatışmalarda hayatını kaybedenlerin sayısının, rejim güçleri dahil olmak üzere yaklaşık 70 bin olduğu tahmininde bulunuyor.

muhalifler beşar esad'ın görevi bırakmasını talep ederken, şam yönetimi silahlı gruplar dahil tüm muhalefeti çözüm için diyaloğa çağırıyor.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;