Dünya
BM Kuzey Kore'yi kınadı
Güvenlik Konseyi, Pyonyang'ın bir füze denemesi daha yapması halinde ülkeye uygulanan tecritin artırılacağını ilan etti.
Haberin Öne Çıkanları
15 üye de kabul etti
Yaptırımlar artabilir
Gerilim tırmanmıştı

bm güvenlik konseyi, kuzey kore’nin başarısızlıkla sonuçlanan füze denemesinin konsey kararlarını açık şekilde ihlal ettiğini belirterek, pyonyang yönetimini kınadı. konsey, ayrıca yeni bir füze denemesi ya da nükleer test yapılması halinde yeni önlemler alınacağı uyarısında bulundu.
güvenlik konseyi tarafından yayımlanan bildiri, 15 üye tarafından kabul edildi ve pazartesi günü yapılan resmi toplantıda okundu. konsey, kuzey kore’nin 13 nisan cuma günü fırlattığı füzenin bölgede büyük kaygı uyandırdığını da dile getirdi.
toplantıda, konseyin kuzey kore yaptırımları komitesi’nin gelecek 15 günde yaptırım listesini elden geçirmesi ve listeye yeni kişilerle şirketler eklemesini değerlendirmesi istendi.
abd’nin bm büyükelçisi susan rice ise, bildirinin hızlı şekilde kabul edilmesinin uluslararası toplumun kuzey kore’ye güçlü bir mesaj verilmesi konusunda birlik olduığunu gösterdiğini söyledi.
bölgede gerilim artmıştı
kuzey kore ülkenin kurucusu kim il-sung’un 100. doğumgünü şerefine uzaya yeni bir uydu göndereceğini ve bunu uzun menzilli bir füzeyle yapacağını açıklamıştı.
bölge ülkeleri ile abd’nin kaygı ve uyarılarına rağmen pyonyang cuma günü roketi fırlatmış ancak başarısız olmuştu.
bölge ülkeleri, pyonyang’ın girişiminin uzun menzilli bir füze denemesi olduğunu ve uydunun bahane olduğunu öne sürmüştü.
kuzey kore, uzun menzilli füzenin uyduyu yörüngeye yerleştirmekte başarısız olduğunu itiraf etmişti. abd ve güney koreli yetkililer ise füzenin fırlatılmasından birkaç dakika sonra denize çakıldığını belirtmişti.
yaklaşık üç yıl önce nükleer programı konusunda yürütülen altılı görüşmelerden çekilen kuzey kore, iki ay önce nükleer denemelere, uranyum zenginleştirmeye ve uzun menzilli füze fırlatmaya son vermeyi kabul etmişti.
kuzey kore ayrıca, bm'ye bağlı uluslararası atom enerjisi kurumu (uaek) denetçilerinin ülkenin nükleer tesislerine girişine de izin vereceğini belirtmişti. abd tüm bunların karşılığında kuzey kore'ye 240 bin ton gıda yardımı yapmayı taahhüt etmişti.
ancak kuzey kore’nin fırlattığı uydu, planları bozmuş, abd yardımı askıya almıştı.
lider farklı politika aynı
kuzey kore lideri kim jong-il aralık ayında hayatını kaybetmiş, yerine oğlu kim jong-un geçmişti. kuzey kore’deki lider değişiminin ülkenin iç ve dış politikasında büyük değişikliklere yol açması beklenmiyordu, ancak batılı ülkeler ve asya ülkeleri pyonyang’ın politikalarında bir değişiklik görmek umuduyla ülkeyi yakından takip ediyordu.
güney ve kuzey kore, kore savaşı’nın sonunda 1953 yılında sadece ateşkes anlaşması yapıp barış anlaşması imzalamadıkları için, hukuki olarak halen savaş halinde bulunuyorlar.kuzey kore, 2006 ve 2009 yıllarında nükleer denemeler gerçekleştirmişti. 1994 yılından beri ülkeyi yöneten kim’in ölümü, nükleer silaha sahip ülkedeki istikrarın geleceğinin sorgulanmasına neden olmuştu.
23 milyon nüfuslu kuzey kore, 1,2 milyon üyeli güçlü bir orduya sahip, ancak halkın büyük kısmı yoksullukla karşı karşıya.
kaynak: al jazeera ve ajanslar
Yorumlar