Ortadoğu

Kimyasal silah iddiaları soruşturulacak

Konunun araştırılacağını belirten BM Genel Sekreteri, "Kimyasal stokların güvenliğinden öncelikli sorumlu Suriye hükümetidir" dedi.

Konular: Suriye

Haberin Öne Çıkanları

Destek verilecek

Süreç oldukça zorlu

Ölü sayısı artıyor

Halep'te kimyasal saldırıya maruz kaldığı öne sürülen kişiler hastaneye kaldırılmıştı. [Reuters]

KRONOLOJİ: SURİYE'DE İÇ SAVAŞ

rusya'nın suriyeli muhaliflerin ülkenin en kalabalık kenti halep'te kimyasal silah kullandığını iddia etmesi bm'yi harekete geçirdi. iddiaları araştıracaklarını belirten bm genel sekreteri ban ki-mun, suriye rejiminden konuyla ilgili üzere resmi bir başvuru aldığını dile getirdi.

bu tür silah kullanımının hangi şartlar altında olursa olsun çok büyük bir suç olacağını defalarca belirten ban, "kimyasal stokların güvenliğinden öncelikli sorumlu suriye hükümetidir" dedi.

bm, söz konusu araştırmayı kimyasal silahların yasaklanması örgütü (opcw), dünya sağlık örgütü (who) gibi birimlerin danışmanlığında yapacak. soruşturma kararı bm güvenlik konseyi'yle de paylaşılacak. 

'zorlu süreç'

abd'nin new york kentinden bildiren al jazeera editörü james bays, çeşitli örgütlerin destek vereceği süreci 'zorlu' diye niteledi. bays, "bm, bu görevi üstlenecek ekibi kurmak ve ekibin güvenliği konusunda hükümetler ve muhaliflerin onayını almak gibi uzun bir süreçten geçecek" ifadesini kullandı. 

soruşturmanın nasıl yürütüleceği konusunda da çeşitli ikilemler olduğuna değinen bays, "görünen o ki ingiltere ve fransa gibi bazı ülkeler, geniş çaplı bir araştırmayı destekliyor. ancak rusya'nın başını çektiği diğer bir grup ise yalnızca belli olaylar üzerinden araştırma yapılması gerektiğini savunuyor" dedi. 

rusya, birkaç gün önce suriye'de muhaliflerin ülkenin en kalabalık kenti halep’te düzenledikleri bir saldırıda kimyasal silah kullandıklarını iddia etmişti. ancak 26 kişinin ölümüyle sonuçlanan olayda kimyasal silah kulalnıldığına dair kesin bir delil bulunmuyor. 

abd'nin suriye büyükelçisi robert ford,  konuyla ilgili çeşitli kaynaklardan alınan bilgileri doğrulama sürecinde olduklarını açıkladı. 

silahlı mücadeleye dönüştü

suriye'de, 2011 yılının mart ayında demokratik reform gösterileriyle başlayan olaylar, daha sonra muhaliflerle rejim güçleri arasında silahlı mücadeleye dönüşmüştü. 

bm'nin tahminlerine göre iki yılda çatışmalar nedeniyle en az 70 bin kişi öldü.

muhalifler suriye devlet başkanı beşar esed'in görevi bırakmasını talep ederken, şam yönetimi silahlı gruplar dahil tüm muhalefeti çözüm için diyaloğa çağırıyor.

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;