Amerika

Chavez ülkesine döndü

Küba'daki kanser tedavisinin 11 gün süren son turunu tamamlayan Venezuela Devlet Başkanı, başkent Karakas'a gitti.

Haberin Öne Çıkanları

Radyoterapi gördü

ABD'yi eleştirdi

Seçim sistemini savundu

Hugo Chavez'i havaalanında coşkulu bir kalabalık karşıladı. [Reuters]

Seçimler 7 Ekim'de

chavez,   2006’da yapılan seçimleri yüzde 63 oy oranıyla kazanmıştı. ancak bu tarihten beri ülke ekonomisinin olumsuz yönde gidişi ve suç oranının artmasıyla chavez’e destek azaldı. son anketlerde ise chavez’in yüzde 50 oy oranıyla ilk sırada yer aldığı görülüyor. kanserle mücadelesi de chavez'e desteği azaltmamıştı. geçen yıl geçirdiği operasyonun ve komoterapinin ardından  chavez yeniden televizyonda uzun demeçler vermiş ve enerjik görünümüyle genç bir rakibi alt edebileceği mesajını vermeye çalışmıştı.

venezuela devlet başkanı hugo chavez, küba’da 11 gün süren kanser tedavisinin ardından ülkesine döndü. perşembe günü erken saatlerde başkente ulaşan chavez, yardımcısı ve diğer yetkililerle bir araya geldi.

7 ekim’deki başkanlık seçiminde tekrar aday olan chavez, mart ayından bu yana belli aralıklarla küba’ya giderek radyoterapi tedavisi görüyor.

şubat ayında yapılan operasyonla chavez’in vücudundaki bir tümor temizlenmişti. vücudundaki ilk tümör geçen yıl haziran ayında alınan chavez, operasyonun ardından kemoterapiye başlamıştı. chavez, tümörlerin tam yerini ve hastalığının türünü ise kamuoyuyla paylaşmıyor.

10 gün boyunca görünmedi

son tedavi turunun başlamasının ardından 10 gün sonra ilk kez salı günü venezuela devlet televizyonu'na çıkan chavez, tedaviye karşın, sağlık durumunun iyi ve zinde olduğunu belirtmişti.

chavez, “bu tedavi süreciyle ilgili olarak çok çok mutluyum. tedaviye devam ediyoruz. zorluklara göğüs geriyoruz. yönetiyoruz ve siyasetle ilgili kararlar alıyoruz” demişti. ayrıca boynundaki haç’ı öpen chavez 'allah’a inandığını ve kanser tedavisinin başarılı olacağını’ söylemişti

geçen hafta boyunca yalnızca twitter mesajlarıyla kamuoyuna ulaşan chavez, destekçilerinden sağlığıyla ilgili söylentilere inanmamalarını istemiş ve bu kişilerin ‘sözlerinin aptalca,  kulaklarının ise sağır olduğunu’ belirtmişti.

internet sitesi wikileaks'in pazar günü yayımladığı merkezi abd'nin teksas eyaleti olan istihbarat şirketi strafor’un elektronik postalarında, venezuelalı bir kaynak ise kübalı doktorların chavez’e en fazla iki yıl ömür biçtiklerini söylemişti. 

13 yıldır devlet başkanlığı yapan chavez’in sağlık durumu, venezuela'daki başkanlık seçimi öncesinde hem rakipleri hem de destekçileri için merak konusu.

chavez karşısında yarışacak isim, şubat ayı başında muhaliflerin başkan adayı olarak seçilen 39 yaşındaki henrique capriles. miranda eyalet valisi capriles, bazı çevrelerce chavez’in 'genç ve karizmatik alternatifi' olarak görülüyor.

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;