Dünya
Çin Halk Cumhuriyeti 63 yaşında
Ülkeyi 1949 yılından bu yana yöneten Komünist Parti'nin önde gelen isimleri, siyasi skandallarla geçen bir yılın ardından törende, 'birlik' görüntüsü sergiledi.
Haberin Öne Çıkanları
Ekonomi devi
Demokrasi yok
Adalar sorun

asya'nın ekonomi devi çin halk cumhuriyeti, kuruluşunun 63'ncü yılını kutluyor. başkent pekin'deki tarihi tıananmen meydan'ında törenler düzenlendi. muhaliflerin yaşadığı hong kong'da ise iktidarda bulunan komünist parti protesto edildi.
pekin'de bulunan tiananmen meydanındaki törene çin devlet başkanı hu cintao, başbakanı vın ciabao'nun yanı sıra devletin tüm üst düzey yöneticileri katıldı. ülkenin milli sembolü olan meydan yaya ve araç trafiğine kapatıldı, dev bayrak ve çiçeklerle süslendi. tüm iş ve meslek grupları ile etnik unsurlardan 3 bin 600 kişinin katıldığı törende yüksek seviyede güvenlik önlemi alındı.
çin'de komünist parti, 1949 yılından beri iktidarda bulunuyor. parti başkanlığında gelecek ayın sekizinde yapılması planlanan 18'inci milli kongre öncesinde bu törenle tüm yöneticiler bir araya geldi. üst düzey yönetimde önemli değişiklikler yapılmasının öngörüldüğü görüşme, kuruluş gününe denk getirildi. kasımdaki kongre, sonraki beş yılda çin'i yönetecek kadroların belirlenecek olması açısından önem arz ediyor.
63 yılı, çin açısından da son derec önemli olayları barındırdı. bu yıl şenzu 9 uzay aracı başarıyla fırlatıldı. ilk uçak gemisi laonıng hizmete girdi ve denizaltı jıalong mürettebatıyla birlikte 7020 metre derinliğe indi. 10 yıldır dünyanın en hızlı büyüyen ekonomisine sahip çin, küresel büyümenin beşte birini omuzlarında taşıyor. abd'nin asya-pasifik odaklı yeni dış vizyonuna bakılırsa ülkenin önemi daha da artacak gibi görünüyor.
'demokrasi yok'
ancak çin büyüyen ekonomisinin yanısıra anti-demokratik uygulamalarıyla da anıldı. insan hakları ihlalleri, kaybolan muhalifler, ifadeye yönelik kısıtlamalar ülkede son derece yaygın. muhaliflerin çoğunlukta olduğu hong kong'taki kalabalıklar, pekin yönetiminin ati-demokratik uygulamalarını ve ülkenin yıldönümüne ilişkin kutlama törenlerini protesto etti.
özel idari bölge olan hong kong, siyasi ve ekonomik özerkliğini koruyor. nüfusun önemli bir bölümü mao zedong'un kurduğu komünist yönetimden kaçanlardan oluşuyor.
çin'in en önemli dış sorunlarından birisi ise japonya ile aralarında süregelen adalar krizi. iki komşu, doğu çin denizi'ndeki adalar ve etrafındaki zengin doğal kaynakları paylaşamıyor.
kaynak: ajanslar
Yorumlar