Çin

Çin'den ABD'ye 'Dalai Lama' tepkisi

Pekin yönetimi, ABD Başkanı Barack Obama'nın Tibet'in ruhani lideri Dalai Lama'yla görüşmesini 'içişlerine müdahale' olarak değerlendirdi, iki ülke ilişkilerinin 'ciddi şekilde zarar gördüğünü' bildirdi.

Konular: Orta Asya

Haberin Öne Çıkanları

'Siyasi bir sürgün'

'Tibet Çin'in bir parçası'

Daha önce iki kez görüştü

Dalai Lama, ABD Başkanı'yla görüşmeden önce bazı sivil toplum kuruluşu temsilcileriyle buluştu. [Reuters]

abd başkanı barack obama, beyaz saray'da tibet'in ruhani lideri dalai lama'yla görüştü, çin "içişlerimize müdahale" diyerek tepki gösterdi. 

çin dışişleri bakanlığı sözcüsü çin gang, dalai lama'nın abd ziyaretine ilişkin washington'a 'ciddi kaygılı' oldukları mesajını verdiklerini belirterek, "tibet, çin'in ayrılmaz bir parçasıdır" diye konuştu. 

tibet meselesinin 'tamamen iç mesele' olduğunu vurgulayan sözcü,  "hiçbir ülkenin bu konuya müdahale hakkı yok" ifadesini kullandı.

dışişleri sözcüsü, dalai lama'nın 'din bayrağı altında bölücü faaliyetler yapan siyasi bir sürgün' olduğunu savunarak, abd'nin bu kişiye ziyaret hakkı tanımasının ve liderlerle görüştürmesinin çin'in içişlerine 'ciddi müdahale' niteliği taşıdığını dile getirdi.

obama-dalai lama görüşmesinin abd ile ilişkilerini 'ciddi bir şekilde zedelediğini' bildiren çin yönetimi, 'kaygı ve endişelerini dikkate alma ve ikili ilişkilere zarar verecek eylemlerden kaçınma' çağrısında bulundu.

washington ise ziyaret öncesi yaptığı açıklamada, abd’nin tibet’i, çin’in bir parçası olarak tanıdığını ve bağımsız bir tibet’i desteklemediğini bildirmişti. 

obama, göreve geldiğinden bu yana dalai lama'yla iki kez görüşmüştü. 

geçmişte bağımsız bir krallık olarak hüküm sürdüklerini belirten tibetliler, çin'in bölgeyi 1950'den beri işgal altında tuttuğunu savunuyor. pekin yönetimi ise, tibet'in tarihi olarak çin'in bir parçası olduğunu, 1950'den sonra bölgeye özerklik sağlandığını iddia ediyor. 

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;