ABD

Obama Dalai Lama ile görüşecek

ABD Başkanı Barack Obama, Tibet’in ruhani lideri Dalai Lama’yı Beyaz Saray’da ağırlayacak. Çin, görüşmeye tepkili.

Konular: ABD, Çin
ABD Başkanı Obama, Tibet'in dini lideri Dalai Lama'yı kabul edecek. [AFP]

beyaz saray ulusal güvenlik konseyi sözcüsü caitlin hayden, yaptığı yazılı açıklamada, obama’nın bugün beyaz saray’da dalai lama’yı, "uluslararası düzeyde saygı duyulan dini ve kültürel lider" olarak kabul edeceğini bildirdi.

obama’nın dalai lama ile daha önce şubat 2010 ile temmuz 2011’de bir araya geldiğini hatırlatan hayden, abd’de hem cumhuriyetçi hem de demokrat başkanların daha önce de dalai lama’yla beyaz saray’da görüştüğünü kaydetti.

abd’nin dalai lama’nın çin’de, ne tibet için bağımsızlık ne de asimilasyon yaklaşımlarına dayanan “orta yolunu” desteklediğini ifade eden hayden, abd’nin tibet’i çin’in bir parçası olarak tanıdığına ve bağımsız bir tibet’i desteklemediklerine dikkati çekti.

hayden, abd’nin çin’de dini özgürlükler ve insan haklarını güçlü biçimde desteklediğini, tibet bölgesinde devam eden tansiyon ve insan haklarına yönelik gerilemelerden kaygı duyduğunu bildirdi. hayden, “çin hükümetine, tansiyonu azaltmak için, dalai lama veya onun temsilcileriyle hiçbir ön koşul olmadan diyaloğa tekrar başlaması çağrısı yapmaya devam edeceğiz" ifadesini kullandı. 

çin yönetimi tepkili

çin yönetimi obama-dalai lama görüşmesinden derin kaygı duyduklarını açıkladı.

dışişleri bakanlığı sözcüsü hua çunying, tibet meselesinin "tamamen iç mesele" olduğunu vurgulayarak, görüşmenin pekin-washington ilişkilerine zarar verebileceği bildirdi.

çunying yazılı açıklamasında, dalai lama'nın uzun süredir "din bayrağı altında bölücü ve çin karşıtı faaliyetler düzenleyen siyasi bir sürgün olduğu" savunurken, obama'nın dalai lama'yı kabul edecek olmasını, çin'in içişlerine yapılan "kaba müdahale" olarak nitelendirdi. 

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;