Ortadoğu

Clinton: Yeni adımlar masada

ABD Dışişleri Bakanı, Suriye'de ateşkesin bozulması halinde Şam'a yönelik 'bir sonraki hamlenin' gündeme geleceğini söyledi.

Konular: Suriye, Rusya

Haberin Öne Çıkanları

'Annan Planı'na uyulmalı'

Muhalifler Moskova'da

'44 kişi öldü'

ABD Dışişleri Bakanı, BM gözlemci heyeti için kritik bir haftanın kendilerini beklediğini söyledi. [Reuters]

Kofi Annan'ın Suriye Planı

1. tüm taraflar şiddet olaylarına son versin

2. suriye halkının taleplerini karşılayacak siyasi süreç başlatılsın

3. insani yardımlar için hergün iki saatlik ateşkes sağlansın. 

4. tutuklu muhalifler serbest bırakılsın

5. barışçıl gösterilere izin verilsin

6. gazetecilik faaliyetleri serbest bırakılsın

abd dışişleri bakanı hillary clinton, suriye’de ateşkesin başarısız olması durumunda şam yönetimine karşı atılabilecek yeni adımları diğer ülkelerle değerlendirdiklerini söyledi.

brezilya gezisine çıkan clinton gazetecilere yaptığı açıklamada, artık siyasi sürecin başlamasını beklediklerini ancak şam'ın kendi halkına silah doğrultmaya devam etmesi halinde, bir sonraki adım için planların yeniden masaya yatırılacağını belirtti. clinton, bm güvenlik konseyi üyeleri başta olmak üzere diğer ülkelerle sorunun çözümü için atılacak yeni adımları tartıştıklarını ifade etti.

abd dışişleri bakanı, bm gözlemci heyeti için kritik bir haftanın da kendilerini beklediğini söyledi.

suriye'de ateşkesin tamamen uygulanmadığının farkında olduklarını söyleyen clinton, yine de ülkenin büyük bir bölümünde şiddet olaylarının azaldığını belirtti.

clinton, suriye devlet başkanı beşar esad’ın yalnızca ateşkes kararına değil, bm-arap birliği özel temsilcisi kofi annan’ın altı maddelik barış planına da uyması gerektiğini vurguladı.

bm güvenlik konseyi'nin cumartesi günü kabul ettiği tasarıyla suriye'ye gönderme kararı aldığı gözlem ekibinin beş kişilik öncü takımı pazar günü şam’a ulaşmıştı.

sayıları yaklaşık 30’a çıkması beklenen gözlemcilerin öncü ekibinin çalışmaları için bir merkez oluşturması planlanıyor.

italya'dan gözlemci heyetine destek

öte yandan italya başbakanı mario monti, suriye'ye gönderilen bm gözlemcilerinin çalışmalarının sonucunu değerlendireceklerini söyledi. 

italya'ya resmi ziyarette bulunan katar emiri şeyh hamid bin el halife al tani ile bir araya gelen monti, yapılan ortak basın toplantısında, ülkesinin gerekirse suriye'ye gözlemci göndermeye hazır olduğunu ifade etti,

''başka bir adımdan önce gözlemcilerin sunacağı sonuçları değerlendireceğiz'' diyen monti, suriye'deki krizle ilgili olarak katar'la yakın işbirliği içinde olduklarını belirtti.

katar emiri şeyh hamid bin halife al tani ise annan planı'na ilişkin olarak, “planın gerçekleşme şansı yüzde 3'ten fazla olamaz” diye konuştu.

al tani, suriye halkının bm güvenlik konseyi nezdinde taleplerine cevap bulabildiğini belirterek, konsey'de rusya'nın pozisyonunda iyileşme olduğunu, bu nedenle kendilerine teşekkür ettiklerini kaydetti.

muhalifler moskova'da

bm suriye'de şiddetin son bulması için girişimlerini sürdürürken muhalifler de diplomatik temaslarına devam ediyor. suriyeli muhalif gruplardan ulusal koordinasyon kurulu, rusya'nın başkenti moskova'da temaslarda bulunuyor.

ulusal koordinasyon kurulu başkanı hasan abdülazim, heyetlerinin rusya dışişleri bakan yardımcısı mihail bogdanov ve diğer rus diplomatlarla görüştüğünü, görüşmelerin etkileyici ve olumlu geçtiğini açıkladı. abdülazim, temasların rusya, çin ve uluslararası toplumun; şiddetin sona erdirilmesi, sivil ölümlerinin durdurulması ve krizin barışçıl yollarla çözülmesi arzusunu doğruladığını kaydetti.

arap insan hakları komisyonu sözcüsü haytam manna da moskova'daki görüşmelerin, çok yapıcı ve olumlu olduğunu belirtti.

suriyeli muhaliflerden oluşan heyet ve rus yetkililer, görüşmelerin ayrıntılarına ilişkin bilgi vermedi.

heyetin salı günü rusya dışişleri bakanı sergey lavrov ile bir görüşme yapması planlanıyor.

suriye dışişleri bakanı velid muallim ise ülkesindeki çatışmaların durması için bm aracılığında kabul edilen ateşkes hakkında brifing vermek üzere pazartesi günü çin gitti.

çin'in resmi haber ajansı xinhua, muallim'in ziyaretinin iki gün süreceğini duyurdu.

44 kişi öldü

bu arada suriye'nin çeşitli kentlerinde muhaliflere karşı düzenlenen operasyonlarda ve çıkan gösterilerde ise çoğu idlib'de olmak üzere 44 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.

londra merkezli suriye insan hakları gözlemevi, ülkenin kuzeyinde yer alan ve uzun bir zamandan beri operasyonların yoğun olarak gerçekleştiği idlib kentinde 21 kişinin hayatını kaybettiğini, onlarca kişinin yaralandığını, tank ateşi açılması sonucu sivillerin evlerinin hasar gördüğünü duyurdu.

İnfografik: Suriye'de isyanın birinci yılı

hama ve humus'taki operasyonlarda ve gösterilerde güvenlik güçlerinin müdahalesi sonucu 16 kişinin yaşamını yitirdiğini belirten örgüt, şam, halep, dera ve kamışlı'da yedi kişinin öldüğünü bildirdi.

idlib kenti ve çevresinde düzenlenen operasyonlarda havan mermisi atılması ve tank ateşi açılması sonucu aralarında çocukların da bulunduğu 35 kişinin yaralandığını ifade eden yerel muhalifler, halkın operasyonlar nedeniyle tekrar güvenli bölgelere kaçmaya başladığını kaydetti.

halep'in sahur bölgesinde güvenlik güçlerinin rastgele ateş açtığını, semtte bazı kişilerin tutuklandığını bildiren muhalifler, birçok kentte operasyonların akşam saatlerinde devam ettiğini söyledi.

suriye resmi haber ajansı sana ise ülke genelinde silahlı gruplarla girdikleri çatışmalarda hayatını kaybeden 10 askerin cenazelerinin memleketlerine gönderildiğini duyurdu.

ülkede son fransız askerlerinin çekildiği ‘ulusal gün’ salı günü yapılacak törenlerle kutlanacak. devlet başkanı esad’ın gün vesilesiyle bir konuşma yapması ve ülke çapında gösteriler düzenlenmesi bekleniyor.

sınırda kuyruk

 

öte yandan bölgeden gelen bilgilere göre türkiye'nin suriye sınırındaki kilis kentinde sınır bölgesi ateşkesin ardından birkaç gündür sakin. 9 nisan’daki çatışmaların ardından öncüpınar sınır kapısı iki günlüğüne ticarete kapanmıştı. çarşamba günü sabah saatlerinde suriye’ye geçmeyi bekleyen tır şoförleri uzun kuyruklar oluşturdu.

türkiye’den suriye’ye giden tır şoförleri ülkedeki çatışmaların işlerini etkilediğini, ateşkesin ardından ise üzerlerindeki korkunun azaldığını söylüyor. 9 nisan'da suriye sınırında yaşanan çatışmalardan kaçan bazı muhalifler türkiye'ye kaçmış, suriye güvenlik güçlerinin türkiye'de sınır bölgesinde bulunan mülteci  kamplarına ateş açtığı öne sürülmüştü. 

13 aylık isyan

demokratik reform ve değişim talebiyle ortadoğu ve kuzey afrika ülkelerinde başlayan arap baharı hareketi suriye'de etkisini geçen yılın mart ayında göstermişti. sokaklarda başlayan yönetim karşı gösterileri rejimin sert bir şekilde bastırma çabası kısa sürede ülke genelinde ayaklanma halini almıştı.

ülkede artan şiddet uluslararası toplumda büyük tepkiye neden olmuş, çözüm sağlanması için arap birliği ve bm devreye girmişti.

bugüne kadar hazırlanan farklı yol haritaları işe yaramazken, bm verilerine göre 13 ayını dolduran isyanda en az 9 bin insan hayatını kaybetti.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;